Ajans Bakırçay

"Bakan Pakdemirli, Bergama ağaç katliamını itiraf etmiştir!"

ÇEVRE

Tarım Bakanı Pakdemirli’nin, Bergama’daki ağaç katliamını itiraf ettiğini söyleyen CHP’li Beko, tek adam yönetiminin sorumluluktan kaçmayı alışkanlık haline getirdiğini belirterek, ciğerleri sökülen Bergama halkına, yaşadıkları alana sahip çıkma çağrısında bulundu. Beko; "Bergama'nın ciğerleri sökülüyor" dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye, Bergama Orman İşletmesi’nin yüzlerce ağacın ne amaçla ne miktarda ve hangi rapor çerçevesinde kesildiğini soran CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Pakdemirli’nin, “Yapılan gençleştirme çalışmalarının maden ve mermer ocaklarıyla alakası yoktur. Gençleştirme çalışmaları, ormancılık silvikültür tekniği açısından, Ekosistem Tabanlı Orman Amenajman Planlarına göre yapılmakta olup ÇED raporu gerekmemektedir. Taş ve mermer ocaklarının çevresel etki değerIendirme çalışmaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılmaktadır.” Yanıtının bir itiraf olduğunu söyledi.

Gelen yanıtı İz gazete ile paylaşan Beko, iktidarı sorumluluktan kaçmakla eleştirerek, “Önergeme gelen yanıtta, Bakan Pakdemirli, “ÇED raporu gerekmemektedir. Taş ve mermer ocaklarının çevresel etki sorumluluğunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na atmış. Hiç şaşırmadım. Tek adam yönetiminin sorumluluk almayan bir anlayışta olduğu burada da kendisini göstermiş, Bakan Pakdemirli topu Çevre Bakanlığı’na atmıştır. Bu yanıt bir orman katliamının açık bir kanıtı olarak ortaya konmuştur” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

RANTA DAYALI ÇEVRE POLİTİKALARI

İzmir Bergama Orman İşletmesi tarafında gençleştirme adı altında yüzlerce ağaç kesildiğini ve 2020 yılında orman yangınlarının oldukça geniş alanlarda etkili olduğunun belirten Beko, “Bu süreçte yüz binlerce hektar ormanlık alan ne yazık ki kaybedilmiştir. Bu kayıpların ardından yapılan ağaç kesimleri ile birlikte de bölgede ekosisteme verilen zarar artarak devam ettirilmektedir. Ranta dayalı bu çevre politikalarının gelecek nesillerimizi, ormanlarımızı, biyolojik çeşitliliği ve eko-sistemi yok ettiği açıktır” uyarısında bulundu.

BERGAMA’NIN CİĞERLERİ SÖKÜLÜYOR

Orman katliamıyla, Bergama köylerinin ciğerlerinin söküldüğünü ve yaban hayatının bitirildiğini söyleyen Beko, orman gençleştirmesi adı altında yüzlerce ağacı düz kesim yapılarak, taş ve mermer firmasına ocak alan açıldığına dikkat çekti. Orman katliamıyla birlikte zeytincilik yasasını da ihlal edildiğinin altını çizen Beko, Bergama'ya 13 km mesafede yaşanan ağaç katliamıyla, iki firma için beş köyün tarım geleceği ve Kadı Dağı etrafında bulunan çam ormanlarının yok edildiğini kaydetti. Bu durumun kabul edilemez olduğunu ve bölge halkını ormanına, arazisine, havasına, suyuna sahip çıkma çağrısında bulunan Beko, eleştirilerini şöyle dile getirdi: “Devlet eliyle ağaç katliamı yapılmaktadır. Bu ağaç kesimleri taş ve mermer ocaklarının bulunduğu bölgede yapılmıştır ve maden ocaklarının alanını genişletmek amaçlı olduğu ortadadır. Maden ve taş ocaklarının çevreye verdiği zarar açıkken, sağlık problemlerine yol açtıkları kanıtlanmışken yerleşim yeri civarında bu çalışmaların yapılması bölge halkının yaşam alanlarına açık bir tehdit oluşturmuştur. Bölgede yaşam alanlarını, biyolojik çeşitliliği, zeytin alanlarını yok eden bir katliam yaşanmaktadır. Bölge halkının gördüğü zararlar tazmin edilmesi lazım. Bu işin peşini bırakmayacağız. Halkımızı bu talan anlayışından seçim sandığına gömerek kurtaracağız. Bu konuda çok ama çok kararlıyız.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.