Ajans Bakırçay
2019-09-01 15:32:46

Başlangıç; Dünya Barış Günü

Oben Ulu

oben.ulu@gmail.com 01 Eylül 2019, 15:32

Uzun bir deneme sürecinden sonra 10 Ağustos 2019 tarihinde yayın hayatına başladı Ajans Bakırçay,

Emekten yana, adaletten, hukuktan, çağdaş demokrasi ve doğruluktan yana taraf olarak.

Spartaküs’ten 70 yıl önce Pergamon’da ilk köle ayaklanmasını başlatan Aristonikos’un güneşini simge edindi.

Aristonikos İsyanı, Antik Roma’da kölecilik ve sınıfçılığın karşısında emperyalist yayılmaya karşı bir isyandı. Toplumsal bir değişim talebiydi.

Ve dedi ki takipçilerine;

“Aynı güneşin altında yaşayan herkes eşittir”

***

Bugün 1 Eylül Dünya Barış Günü

Hepimizin talepleri aynı!

Bundan 30 yıl önce Dikili Emek, Demokrasi ve Barış Festivallerinde öğrendim dünya barış gününü,

80’li yılların ortalarıydı. Ülkemize adeta karabasan gibi çöken 12 Eylül’ün karanlığında bir nefes olmuştu bu festival. Ülkenin her yerinden gelen vatandaşlar, düşün insanlarıyla bir araya geliyor, gündemdeki meseleler özgürce konuşabiliyordu. Öyleki 1982 Anayasası gereğince kendisine 10 yıl siyaset yapma yasağı konan, 1987 yılında ise halk oylaması neticesinde yeniden siyasete dönen Necmettin Erbakan ilk defa bu festivalde panelist olarak yer almıştı. Duygularını ise; "Tüm Türkiye'nin yakından izlediği ve özgürce konuşabildiğimiz bu festival için Dikililileri ve başkanınızı kutluyorum" sözleriyle dile getirmişti. 

Yok, edilmeye çalışılan demokrasimizi sahiplenen aydınları, sanatçıları, siyaset adamlarını bir araya getiren ve ülke sorunlarını masaya yatıran Dikili Festivallerinde Aziz Nesin, Uğur Mumcu, İlhan Selçuk gibi isimleri her an dinleyebilmek mümkündü.

Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven her konuşmasında “barış, barış, barış” diye haykırıyordu. Önce pek yadırgandı ve “Savaşta mıyız?” denilerek eleştirildi. Ardından Dikili – Midilli arasında dostluk köprüsü kuruldu. Türk – Yunan dostluğunun Ege’deki ilk tohumları Osman Özgüven ve Midilli Belediye Başkanı Stratis Pallis ile ekildi. Bu sefer her ikiside kendi ülkelerinin milliyetçi akımları tarafından vatan haini ilan edildiler. Ancak her iki başkan yılmadı. ‘Savaşların kazananı olmaz’ dedi. 

İlk defa Türk – Yunan dostluğu dönemin Maliye Bakanı Adnan Kahveci tarafından üst düzeyde ve bu festival ile bir panele taşındı. Artık halklar arasında barış, kardeşlik ve dostluk kavramları özgürce dillendiriliyordu.

***

Olof Palme,

İsveç Başbakanı’ydı. Her bireyin kendi dilediği hayatı yaşama hakkı olduğunu söylüyor, küçük ulusların da büyük uluslar karşısında kendi geleceklerini biçimlendirme hakkına sahip olduğunu savunuyordu.

ABD’nin ambargosuna karşı Küba’ya destek verdi. Vietnam’a yardım etti. Angola, Mozambik, Güney Afrika, Namibya, Zimbabwe gibi ezilen halkların yanında durdu. İran – Irak savaşını durdurmak istedi. Dahası dinler arasında barışı korumak ve savunabilmek için İslam dinini öğrendi. Araba kullanmayıp, otobüse biniyordu. Koruması yoktu.

28 Şubat 1986'da başkent Stockholm'ün merkezinde suikasta uğradı ve hayatını kaybetti. Öldürülmeden önce yaptığı bir konuşmada silah taciri aileleri hedef almıştı.

Yaşamını barışa adayan İsveç Başbakanı Olof Palme’nin adı öldürüldüğü yıllarda, Dikili’de bir parka verildi. Parka “Olof Palme Barış Parkı” denildi ve simgesel bir anıt dikildi.

***

Aristonikos, Osman Özgüven, Stratis Pallis ve Olof Palme

En az usta şair Nazım Hikmet ve Yannis Ritsos kadar önemlidir benim için,

Ve taleplerimiz hep aynıdır;

Barış, barış, barış…

Yorumlar (1)

Osman Sirkeci 4 Yıl Önce

Anlamlı bir başlangıç olmuş sevgili Oben

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.