Ajans Bakırçay
2021-07-21 13:31:55

"Ölümsüzlük iksiri!"

Oben Ulu

oben.ulu@gmail.com 21 Temmuz 2021, 13:31

Dikili ve köyleri; insanına sağlık sunan havası, denizi, doğası ve verimli topraklarında üretilen ekinleri ile önemli bir yerleşim alanı…

Kocaoba'nın, Merdivenli’nin Deliktaş'ın, Bahçeli’nin, Kıratlı’nın, Esentepe'nin, İslamlar’ın, Kozak köylerinin; açıkçası tüm köylerinin zeytini, zeytinyağı, tereyağı, sütü, balı, pekmezi, çam fıstığı, meyvesi ve sebzesi tadında doyulmaz lezzet, içinde sınırsız sağlık barındırır. 

***

Birde geçtiğimiz günlerde ‘Coğrafi İşaret’ başvurusu kabul edilen Bademli’nin Koruk Şurubu var. Ege’nin 28’inci tescilli ürünü olacak. İlki 1996 yılında coğrafi işaret alarak tescillenen Bergama Halısı’ymış.

Coğrafi işaret: Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Türkiye'deki yöresel ürünlerin geleneksellik ve kalite bakımından değerlendirilmesi sonucu bu ürünlere verilen tescil işaretidir.

Konuyla ilgili özveriyle çalışan, Muhtarımız Neslihan Kutlu Maraş ve İlçe Tarım Müdürlüğü’nü kutluyorum.

Koruk; Üzümün olmamış hali

Şifalı bir içecek olarak bilinen koruk suyu, hazmı kolaylaştırması, mideyi rahatlatması, vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasındaki faydaları nedeniyle tercih edilen doğal içeceklerin başında geliyor. 

Köyde koruğun kansızlığa iyi geldiğine ve hücreleri yenilediğine inanılıyor. Bu sebeple köyün yaşlıları ‘Ölümsüzlük İksiri’ de dermiş.

Bu bilgileri 2000 yılından önce sık sık ziyaretine gittiğimiz Bademli’nin köylüsü Emine Şensöz anlatırdı. 90’lı yaşlarda dahi her bahar evinin badanasını kendi yapar, koruk suyunu da eksik etmezdi. “Ölümsüzlük İksiri” derdi. Öldüğünde 95’li yaşlardaydı. Köye ilişkin çok anısını dinlemişimdir.

Tarihiyle ilgili olarak; Köyün eşsiz plajlarının da yer aldığı yarımada; Luvilerin Arganussia Adaları’nın üçüncüsüdür. Bu ada yıllar boyunca anakara ile arasında alüvyonlar oluşarak yarımada halini almıştır. Yarımada KANAİ, buradaki antik kent ise KANE adıyla bilinir. Dünyanın en büyük deniz savaşları da bu bölgede yapılmıştır.

FOTO: Arginusae Muharebesi, KANE Antik Kenti önünde Sparta filosu.. Peloponez Savaşı'ndaki en büyük deniz savaşlarından biri olarak kabul edilir.. (Syracuse, Sicilya dışında bir gravürde resmedilmiştir)

Yarımadanın uçlarında bulunan eşsiz Pisa ve Killik Plajlarının önlerinde, deniz içinde ve kıyılarda; kentin kalıntılarına rastlanır. 

Dilden dile dolaşan hikayelerde bu antik kent için üzüm bağlarının göz kamaştırıcılığından bahsedilir. Buralarda dünyanın o dönemde belki de en lezzetli üzüm ve şarapları üretiliyor, dünyaya ihraç ediliyordu. 

Buralarda yapılan çalışmalarda bulunan dönemin paralarındaki üzüm salkımı resimleri de adeta bunu kanıtlamaktadır. 

Ben koruk suyu geleneğinin bu zamanların insanları tarafından, üzüm bağlarında başlamış olduğunu, çağımıza 4000 yıl önce yaşayan insanlardan kalma miras bir içecek olabileceğini düşünüyorum. 

Köydekiler ise koruk suyunun geçmişi hakkında 'atalarımızdan bize miras' diyorlar. Hatta “Osmanlı döneminde yaşayan Rumlarla bizim ortak kültürümüz, en az 300 - 400 yıllık bir geçmişi var” cümlelerini kullanıyorlar.

Koruk suyunun yapılışı da oldukça zor. Özellikle Bademli köylüsünün elinde daha başka güzelleşiyor. Koruk şurubunun yapılmasıyla ilgili dikkat edilmesi gereken üç kural var;

1. Seçilecek koruğun siyah yediveren üzümünün koruğu olması gerekmektedir. 2. Seçilen koruk çok ham ve ekşi olmalıdır. 3. Elde edilecek renk açısından koruk külsüz olmalıdır.

Koruk şurubuna yapıldıktan sonra 1/5 oranında soğuk su katılarak karıştırılır. Bardaktan bardağa aktarılarak köpürmesi sağlanılır. Koruk şurubu aynı zamanda dolaba koyulduğunda belirli oranda daha da katılaşır. Bu nedenle köyde reçel olarak ta kullanılır.

Köye gelen herkesi; bu eşsiz lezzeti tatmasını tavsiye ediyorum...

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.