Ajans Bakırçay
2020-06-08 11:38:27

Arabadan İn Bisiklete Bin!

Bergama Aktif Bisikletçiler

08 Haziran 2020, 11:38

Kaç çeşit yol vardır?

Ana yol, tali yol, otoban, şehir içi, şehirler arası..?

Biz bisikletçilere göre bir tane yol vardır: Üzerinde giden insanların mutlu olduğu, doğanın kirletilmediği, egzoz dumanlarıyla renkli dünyalarımızın siyaha boyanmadığı, sıkışık trafiklerde hızlı bir ulaşım aracını, doğa ile içiçe olunduğunda ise her yeri izleyebileceğiniz, yavaş bir hızda ilerleyen ulaşım/gezi aracını barındıran bisiklet yolu tek yoldur.

Bir şehrin trafik yoğunluğunu azaltmak için alternatif yollar bulmak gerekir.

Bergama şehir trafiğindeki araç sayısı her geçen gün artmaktadır. Her karışında tarih kokan şehrin yapıları nasıl yıkılabilir de yollar genişletilebilir? Ya da şehir dışına yapılacak yolların merkez trafiğine bir faydası olabilir mi?

Bütün soruların cevabı tabii ki ana arterler başta olmak üzere yoğun trafiğe sahip yolların üzerine yapılan bisiklet yollarıdır.

Bayatlı Sitesinden başlayacak olan bir bisiklet yolu düşünün. Soma kavşağı, Endüstri meslek lisesi, oradan BerKm önünden devlet hastanesi ve pazar yerine kadar gidecek olan bir bisiklet yolu.. Ayrıca BerKm önünden, Galenos Caddesinde, Kantar mevkiine kadar giderek yine Soma yoluna bağlanan bir bisiklet yolu..

Bu bahsettiğim yolların yapıları; bir kısmı bulvar, bir kısmı geliş gidiş, bir kısmı da tek yönlüdür. Bu yolların ortak özellikleri ise hepsinin sağ tarafında araçların en az bir-iki sıra park etmesidir. Bu araçların olmadığını, toplamda yaklaşık 2,5 metrelik bir genişliğe sahip bisiklet yolunun var olduğunu düşünün. 

Aynı noktadan bir kişi bisikletle, bir kişi kendi arabasıyla ve bir kişi de toplu ulaşım aracı olan dolmuşla hareket etsin. Bu kişilerin önce Galenos caddesindeki büyük marketlerde daha sonra da İstiklal Meydanında işleri olsun. Sizce hangi araçtaki (bisiklet Karayolları Trafik kanununda araç olarak geçer ) kişi işini en kısa sürede halleder? Sanırım geneliniz araba diye cevaplandırırdınız. Ama bizler bu soruya ısrarla "bisiklet" cevabı veriyoruz.

Bisikletli ulaşımda trafik yoğunluğu olmadığından sürekli belirli bir hız üzerinde yol katedersiniz. Aracınızı uygun yere parkedip gitmeniz gereken yere kadar yürürken bisikletle istediğiniz kapının/dükkanın tam önünde durup park edebilirsiniz. Bu da size büyük bir zaman kazandırır. Yoğun trafikte yaptığınız “dur kalklar” ile maddi zarara uğrarken bisiklet ile akıcı bir sürüş yapmak size zaman ile birlikte cebinizdeki parayı korumanızı da sağlar. Ayrıca geleceğinizin teminatı çocuklarınıza daha temiz bir dünya bırakmış olmakla birlikte düzenli spor da yapmış olursunuz. En önemlisi günün hangi saatinde olursanız olun her daim rüzgarın sizi selamlamasını hissedersiniz.

Siz en iyisi "Arabadan İnin Bisiklete Binin"..

Yorumlar (1)

Ulaş BAYRAM 4 Yıl Önce

Bergama çoktandır bir bisiklet yolunu hak etti. Haydi Bergama arabadan vazgeç bisiklete geç...

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.