Ajans Bakırçay
2020-11-18 10:01:32

Tuhaf Bir Matematik Hesabı

Deniz Düzgün

18 Kasım 2020, 10:01

Merhaba sevgili okurlar, bugün yazıma sizlere bir soru sorarak başlamak istiyorum. "Hayaller evrensel midir, yoksa ülkeden ülkeye, coğrafyadan, coğrafyaya değişir mi?"

Sorunun cevabını sizlere küçük bir matematik hesabıyla vereceğim. Geçtiğimiz günlerde izlediğim bir sokak röportajında bir vatandaşa, "Hayalinizde ki araba nedir?" diye soruluyor. Vatandaş, "Ben Almanya'da yaşıyorum orada bizim için araba hayal değil, yedi kişilik bir jeepim var." diyor. Şimdi o küçük matematik hesabına gelelim. Almanya'da askeri ücret bin 700 Euro. Arabanın fiyatı 20 bin Euro, Almanya'da yaşayan gurbetçi yaklaşık bir senelik maaşıyla o arabayı alabiliyor. Türkiye'de ise asgari ücret 2 bin 300 lira. Aynı araba Türkiye'de 350 bin lira. Türkiye'de yaşayan bir vatandaşın aynı arabayı alabilmesi için yaklaşık 150 ay çalışması gerekiyor, 150 koca ay! Yine aynı matematik hesabına göre, Almanya'da yaşayan bir vatandaşın 12 aylık ömrü, bizim 150 ayımıza eşit! Şimdi vicdanınıza soruyorum, Almanya bizi kıskanıyor mu?

SOMALİ, ŞAHİNBEY VE ATANAMAYAN ÖĞRETMENLER

Geçtiğimiz günlerde AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Somali'nin İMF'ye olan borcunu ödeme kararı aldı. Dünya ülkeleri pandemi sürecinde ekonomik olarak daralmaya giderken AKP Genel Başkanının vatandaşın bir kuruşunu boşa harcama lüksü yok. Hele ki Gaziantep, Şahinbey'de çöplükte yaşayan vatandaşımız varken, atanamadığı için intihar eden öğretmenlerimiz varken ülkemizin parasını boşa harcamak gibi bir lüksümüz yok!

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.