Ajans Bakırçay

Dikili'de tarım alanlarının imara açılmasına tepki

TARIM HAYVANCILIK

Şehir Plancıları Odası, EGEÇEP, Bergama Çevre Platformu ve Dikili Demokrasi Platformu üyeleri duruma itiraz etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir’in Dikili İlçesi’nde 123 dönüm tarım arazisinin büyük bölümünü imara açmak istemesine Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanlığı ve Dikili Demokrasi Platformu üyeleri tepki gösterdi.

Dikili’de mevcut imar planında tarım alanı olarak yer alan bazı şahıs parsellerinin “Terminal – Ticaret” alanı olarak işlevlendirilmesi amaçlı plan değişikliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 12.09.2019 tarihinde onaylanarak, 07.10.2019 tarihi itibarıyla askıya çıkarıldı. Büyükşehir ve ilçe belediyenin yetkisinden bağımsız bölgede kişiye özel düzenleme yapan bakanlık, işlemini Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün “uygundur” görüşüne dayandırdı. Şehir Plancıları Odası, EGEÇEP, Bergama Çevre Platformu ve Dikili Demokrasi Platformu üyeleri duruma itiraz etti. İlgili oda ve derneklerin koordineli çalışarak süreci yargıya taşıyacağı da öğrenildi.

TARIMI BALTALAR, ESNAFIN SONU GELİR

İtiraz dilekçesi veren Dikili Demokrasi Platformu üyesi vatandaşlar “Dikili otogarı ihtiyacı karşılamıyor kılıfı altında tarım arazileri ticari alana dönüştürülüp AVM yapılacak. Burası çağlar boyunca en verimli tarım alanları arasında yer alan bir bölge. Bu plan Dikili tarımını baltalar. AVM’ler ise Dikili esnafının sonu demektir. Çocuklarımızın geleceğine sahip çıkmak adına bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağız” dedi.

TALANA SES ÇIKARILMIYOR

123 Dönüm tarım arazisinin 78 dönümünün “ticaret ve terminal alanı” olarak ilan edilmesinin manidar olduğunu ve buna ses çıkarmayanların da Dikili’nin tarım arazilerinin turizm kisvesi altında talana ve peşkeş çekilmesinin önünün açılmasında payı olduğunu dile getiren platform üyeleri; “Dikili’nin ranta kurban edilen tarım arazilerinin imara açılması kimlerin işine yarıyor. Buradan kimler yararlanacak? Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, ‘söz konusu parsellerin tarım dışı amaçla kullanılmasında sakınca yoktur’ demiştir. Bu açıklamayı nasıl yapabilmektedir? Burası 7 Kasım Perşembe günü askıdan çıkarıldı. Biz son gün bilgimiz olunca hemen itirazımızı yaptık” açıklamasında bulunuldu.

ARAZİNİN RANT DEĞERİ ARTTI

Termal tedavi ve kür merkezleri dışında doğrudan ticari faaliyetin hedeflendiği belirtilen yeni imar planı değişikliğini bakanlık, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün “söz konusu parsellerin tarım dışı amaçla kullanılmasında sakınca yoktur” görüşüne dayandırdı. Arazinin rant değerini bir anda çok yüksek orana çıkartan yeni plan değişikliği dikkat çekti. Özellikle ilgili odalar, bu tür düzenlemeleri “bütüncül planlama ilkesi” ve “eşitlik anlayışına” aykırı buluyor.

Yorumlar (1)

gülten üze 4 Yıl Önce

Dikilinin artik yerlesiminin durması gerekir büyük bir yoğunluğu kaldıracak gücü kalmadı bütün sitelerin foseptikleri aritmasız denize akıyor bir liman iki küçuk dar cad ile zor götürüyor insan kalabaliğini dağları da boş duruyor tarım arazilerine kiymayin aç kalacak halk yeter artik bina bina

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.