Ajans Bakırçay

Dikili çiftçisi, çiftçinin sorunlarını ve beklentilerini anlattı

TARIM HAYVANCILIK

Dünyanın en eski mesleklerinden birinin de çiftçilik olduğunu söyleyen ve dededen çiftçilikle uğraştıklarını ifade eden Burak İnan; "Bu koşullarda nasıl üretim yapılır? Biran önce yeni tarım politikalarına ihtiyaç var. Ülkemizin kalkınması için de çiftçiliğe yatırımın artması ve çiftçinin sorunlarıyla daha fazla ilgilenilmesi gerekiyor” dedi.

Dikili’de çiftçilik yapan Burak İnan, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nün ardından yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi.

Dünyanın en eski mesleklerinden birinin de çiftçilik olduğunu söyleyen ve dededen çiftçilikle uğraştıklarını ifade eden evli ve bir çocuk babası olan Burak İnan; “Ben Dikili’de doğmuş, burada çiftçilik yapan bir vatandaşım. Babam ve kardeşimle birlikte atalarımızdan kalma miras bize çiftçilik. Dikilimiz antik dönemden bu yana verimli tarım arazilerine sahip bir ilçe. Atarneus Antik Kenti'nin eteklerinden Altınova'ya kadar büyük bir ovaya sahip. Bu ovada her türlü tarım yapılabiliyor. Atarneus, 2500 yıl önce dönemin yöneticisi Hermias zamanında en ihtişamlı yıllarını yaşamış. Bu ovayada antik dönemde Atarneus Ovası adı verilmiş. Ancak gelmiş olduğumuz noktada çiftçilik neredeyse can çekişiyor. Çözülmesi gereken büyük sıkıntılar var” dedi.

"MAZOTTAKİ ARTIŞ ÇİFTÇİYİ VURDU"

İnan; “İnsanoğlunun yaşamını sürdürebilmesi, aç kalmaması için ihtiyaç duyduğu en önemli şey gıda maddesidir. Çiftçilikte bu sebeple hayati önem taşıyan bir meslektir. Ama yaşanan ekonomik kriz ve fahiş girdi maliyetleri karşısında büyük sıkıntılar yaşanıyor. Hükümetin biran önce bu ihtiyaçları karşılayacak büyük destek sağmasını bekliyoruz. Savaş ve Türkiye’deki yüksek dolar kuru petrol fiyatlarında büyük artışa neden oldu. Çiftçi için mazot başta olmak üzere dolar kuruna bağlı tarımsal ilaçlar, gübre ve tohum inanılmaz pahalandı. Çok iyi hatırlıyorum geçen sene bugünlerde mazotun fiyatı 6 lira civarındaydı. Şimdiyse 22 lirayı buldu. Bizim her şeyimiz mazot. Bu artış çiftçiyi mahvetti. Böyle giderse çiftçilik diye bir şey kalmayacak” sözlerine yer verdi.

"ÇİFTÇİNİN BORCU ARTTI"

Çiftçilerin 2 yıldır zor süreçler yaşadığını, bir taraftan pandemi bir taraftan iklim koşullarının maliyetleri arttırdığını söyleyen İnan, “Yaşananlar karşısında çiftçinin borcu da arttı. Kooperatif borcu nedeniyle hacizlik olan vatandaşlar var. Elektirik maliyeti çok yüksek. Bu koşullarda nasıl üretim yapılır? Biran önce yeni tarım politikalarına ihtiyaç var. Ülkemizin kalkınması için de çiftçiliğe yatırımın artması ve çiftçinin sorunlarıyla daha fazla ilgilenilmesi gerekiyor” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.