Ajans Bakırçay

Pergamon Antik Kenti ziyarete açılıyor

TARİH

Covid-19 Salgını ile mücadele kapsamında bir süre sessizliğe bürünen Pergamon Antik Kenti ziyarete açılıyor.

Türkiye'nin dünyaca ünlü antik kentleri ve ören yerleri, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede normalleşme süreciyle yeniden misafirlerini ağırlayacak. Bu bağlamda Pergamon Antik Kenti’nde de sessizlik, yerini hareketliliğe bırakacak.

Kültür Bakanlığı kayıtlarına göre Türkiye’de 17 bin 958 arkeolojik sit alanı bulunurken yüzün üzerinde de antik kent bulunuyor. Bu antik kentlerden en önemlilerinden biride Pergamon…

Pergamon, M.Ö 281- 133 yılları arasında Pergamon Krallığı'na 150 yıl başkentlik yapmış muhteşem şehir.

Pergamon Antik Kenti'nde kral sarayları, sokakları, sosyal ve ticari meydanları, muhteşem kütüphanesi, tiyatro alanı, suyolları, çeşmeleri gördüğünüzde Krallığın muhteşem gücünü görebileceksiniz.

Günümüze Bergama ismiyle taşınan kentinin adı, "korunaklı kale" anlamına geliyor. Antik dönemde kentin yönetim merkezi olan tepede bulunan Akropol, kütüphane, tiyatro ve kutsal alanları içerisinde bulunduran bir bölge olmasının yanı sıra kenti kuş bakışı gören manzarasıyla da ziyaretçilerini mest ediyor.

UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne 2014 yılında giren Bergama, tarihi boyunca işgallere ve yıkımlara maruz kalmasına rağmen stratejik bir noktada olarak medeniyetlere ev sahipliği yaptı.

Foto: Katar’ın başşehri Doha’da düzenlenen 38. Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda, 21 ülkenin de oyunu alarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Bergama, dünyanın 999. mirası oldu. Çalışmalarına 2010 yılından beri dönemin belediye başkanı Mehmet Gönenç öncülüğünde oluşturulan Bergama Belediyesi UNESCO Dünya Mirası Alan Yönetimi Birimi'nin çabalarıyla devam eden Bergama, listeye, “Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı” olarak girdi. 

Pergamon Antik Kenti’nde Roma imparatorları Traian ve Hadrianus için inşa edilen Traianus Tapınağı ve tapınağın hemen güney yönünün alt terasında Helenistik Dönem’e ait 200 bin ciltlik kitap koleksiyonuna sahip ünlü Pergamon Kütüphanesi bulunuyor.

Foto Dionysos Tapınağı

Bergama ilçesinde MS 2’nci yüzyılda Roma İmparatoru Hadrian döneminde inşa edilmiş bir tapınak olan Kızılavlu (Bazilika) en görkemli anıtsal yapılarından biri olarak biliniyor.

Foto: Kızılavlu

Tapınağın tamamının tuğladan yapılmış olması ve büyük ön avlusu dolayısıyla tapınak halk arasında “Kızılavlu” olarak adlandırılıyor. Ön avlusu Bergama Çayı üzerine yerleştirilen su tünelleri üzerine oturtulan ve dönemin büyük bir mimari mühendislik eseri olarak adlandırılan Kızılavlu, anıtsal duvar yüksekliği ve çok büyük ön avlusu ile dikkati çekiyor.

MÖ 4. yüzyılda Pergamon Akropolü dışında “sağlık tanrısı” Asklepios adına kurulan Asklepion Ören Yeri, gelişmiş mimari düzeni, uygulanan tedavi yöntemleri ile dönemi en önemli tedavi merkezi unvanına sahipti.

Foto: Asklepios

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.