Ajans Bakırçay

Ayasofya'daki mermer küpler Bergama’ya geri dönsün!

TARİH

Camiye dönüştürülmesinin ardından Ayasofya’daki eserlerin ‘Ayasofya Müzesi’ne getirileceği duyuruldu. Bazı vatandaşlar tarafından “Bergama'nın mermer küplerini İstanbul’dan istemenin tam zamanı. Küpler Bergama’ya vatanına taşınsın...” paylaşımları yapıldı.

Camiye dönüştürülmesinin ardından Ayasofya’daki eserlerin ‘Ayasofya Müzesi’ne dönüştürülmek Sultanahmet Meydanı'nda bulunan tarihi İstanbul Tapu ve Kadastro 2. Bölge Müdürlüğü binasına taşınacağı öğrenildi.

‘Ayasofya Müzesi’ ile ilgili çalışmaları değerlendiren İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz; "Cumhurbaşkanlığı'mız tarafından tarihi tapu kadastro binası Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsis edilmiş durumda. Bu bina bu alanda müze olarak hizmet verecek. Bu binada öncelikli olarak Ayasofya'da yer alan eserler sergilenecek" dedi.

BERGAMA’YA VATANINA TAŞINSIN

Bunun üzerine Bergama antik şehrinden Ayasofya’ya getirilen 2 mermer küp için; "İki küp vatanına geri taşınabilir mi?" sorusu gündeme geldi. Bazı vatandaşlar sosyal medya üzerinden küplerin Bergama Müzesi’ne geri gelmesini istedi. Yapılan yorumlarda “Bergama’nın mermer küplerini İstanbul’dan istemenin tam zamanı. Küpler Bergama’ya vatanına taşınsın...” denildi.

Müzenin ne zaman açılacağı ise henüz belli değil.

Foto: Ayasofya'daki Bergama mermer küpleri

KÜPLERİN HİKÂYESİ

Efsaneye göre Bergama'da çiftliği olan Mehmed Hatiboğlu isminde bir kişi 3 mermer küp bulur. Küplerin içinde altın olduğunu gören Hatiboğlu hemen Bursa'ya gelerek durumu Padişah II. Murad’a anlatır. Padişah küplerden birini Hatiboğlu'na vermek ister. Ancak Hatiboğlu, içi boşaltıldıktan sonra küpü kabul edebileceğini, küpün içindeki altınların kendisinin hakkı olmadığını söyler. Padişah bu durumdan çok etkilenir ve Hatiboğlu'na bir adet küp ile küpleri bulduğu araziyi bağışlar.

Foto: Ayasofya'daki Bergama mermer küpleri

Hatipoğlu aldığı tek küp ile geri döner. Onun çocukları Bergama’da bir hamam açarlar. Açtıkları hamamın girişine de bu küpü koyarlar. O zamandan sonra bu hamam artık “Küplü Hamam” olarak anılır. Bergama'da bulunan bu küp tam 400 sene Küplü Hamam'da kalır.

19. yüzyılın başında ünü Avrupa’da yayılan bu küpü İngilizler, Fransızlar, Almanlar ve Avustralyalılar satın almak ister. Ancak Hatiboğlu’nun torunları küpü satmazlar. Konu başkent İstanbul’a taşınır. Fransız sefiri dönemin Padişahı II. Mahmud’tan ricacı olur ve küpü ister. II. Mahmud ise bir ferman yazarak küpün Fransızlara verilmesini emreder. Böylece küp padişahın hediyesi olarak 1837 yılında Fransızlara geçer. Louvre müzesinde sergilenen küpün önünde ise II. Mahmud’un Fransa Kralı Louis-Philippe’e hediyesi olduğu yazmaktadır.

Foto: II. Mahmud’un Fransa Kralı Louis-Philippe’e hediye ettiği ve Louvre müzesinde sergilenen, Bergama'dan getirilen memer küp.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.