Ajans Bakırçay

Antik kent "Atarneus" tarihe ışık tuttu

TARİH

Ajans Bakırçay'da yayınlanan "Atarneus" belgeseli linkine bir günde yaklaşık 2 bin kişi tıkladı.

İzmir'in Dikili ilçesi'nde bulunan antik kent Atarneus'un tarihini konu alan belgesel Ajans Bakırçay'da yayınlandı. Yönetmenliğini ve yapımcılığını Serdar Gazi ile Sercan Gazi'nin bağımsız olarak yaptığı belgesel linkini bir günde yaklaşık 2 bin kişi tıkladı.

Belgesel filmin çekimleri Atarneus başta olmak üzere, Dikili'nin merkezi, Çandarlı ve Bademli Mahalleleri ile Bakırçay'da gerçekleştirildi. Atarneus tarihinin ilintili olması nedeniyle Bergama'daki ören yerlerinden de görüntüler çekildi. Belgeselin konusu ile ilgili akademik destek ise Atarneus'ta yüzeysel araştırmalar yapan arkeologlar Bergama Kazı Başkanı Felix Pirson ile Başkan yardımcısı Yrd.Doç.Dr.Güler Ateş'ten alındı.

ATARNEUS BELGESELİ İLK DEFA ÇEKİLDİ

Çekimler ile ilgili bilgi veren belgeselin yönetmeni ve yapımcısı Serdar Gazi; "Atarneus ile ilgili çekimleri konusunun geçtiği birçok yerlerde yaptık. İlk defa bir belgesel Dikili'nin antik tarihini ve Atarneus antik kentinin tarihini konu alıyor. İlk defa çekilecek olması bize çok cazip geldi. Belgeselin çekimlerine başladıktan sonra fark ettik ki burada gizli kalmış muhteşem bir hikaye var. Çekimler oldukça neşeli bir havada gerçekleşti. Burada birçok dostumuz bize destek oldu. Bunun için hepsine teşekkür ediyorum" dedi.

AZ BİLİNEN BİR YER

Sercan Gazi ise; "İnsanlık tarihinin birçok dönemine şahit olmuş bu topraklarda süregelen yaşamların izlerini az da olsa bugün hala Atarneus’ta görmekteyiz. Genellikle bu bölgenin tarihi anlatılırken Pergamon antik kentinden bahsedilir. Ancak Atarneus antik kenti Pergamon Krallığı'ndan daha önce kurulmuş olmasına rağmen bugün çok az bilinen bir yerdir. Biz de kültür mirasımıza sahip çıkmak adına böyle bir belgesel projesi geliştirdik" dedi. 

AMACIMIZ KORUNMASINI SAĞLAMAK

Atarneus belgeselinin proje koordinatörlüğünü yapan gazeteci Oben Ulu ise; "Uzun zamandır Atarneus Antik Kenti'nin tarihi üzerine araştırmalar yapıyorum. En çok dikkatimi çeken ise Hermias'ın hikayesi. Köleyken, bu kentin yöneticisi olmuş, Aristo'nun gelmesini sağlamış, yaşamı çalkantılarla dolu Hermias'ın asla unutulmaması gerekiyor. Bunları düşünürken, konuyu bir belgesel ile anlatmak istedik. Bu ilk çalışmamız. Önümüzdeki günlerde daha detaylı çalışmalar yapacağız. Amacımız bölgeye ilgi çekmek ve korunmasını sağlamak" dedi.

KAÇAK KAZICILAR DELİK DEŞİK ETMİŞ

Çalışmalara destek veren yerel tarihçi Murat Solmaz ise kaçak kazıcılara dikkat çekti. Solmaz; "Çekimler sırasında gördük ki bu eşsiz kent kaçak kazıcıların uğrak yeri olmuş. Delik deşik etmişler. Oldukça fazla zarar vermişler. Umarım bu belgeselle birlikte yetkililer buranın korunmasıyla ilgili harekete geçer" dedi.

TEŞEKKÜR

Belgesel ekibi çekimler sırasında destek olanlara da teşekkür etti. Ekip tarafından yapılan açıklamada; "Belgesel'in çekimleri sırasında Bergama Kazı Başkanı Felix Pirson ile Başkan yardımcısı Yrd.Doç.Dr.Güler Ateş'ten önemli ölçüde bilgi aldık. Bergama'nın eski belediye başkanlarından Sefa Taşkın ve geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz Kabakum Köyü'nden öğretmen Ali Nail Çağlayan belgeselimizde yer aldı. Özellikle Bergama'nın önceki dönem belediye başkanı Mehmet Gönenç bize Bergama çekimleri sırasında önemli desteklerde bulundu. Gazeteci Ünal Elitaş, Ergin Gelir ve Sertan Ergit'te emeği geçen dostlarımızdan. Ayrıca bu çalışmalarda bizi yüreklendiren Dikili'nin eski belediye başkanı Osman Özgüven, Dikili Belediyesi'nin eski kültür müdürü Gülay Demir, gazeteci-yazar Gökmen Ulu, tiyatrocu Orçun Masatçı, Yunus Kara ve Perla Otel'in sahibi Metin Tanrıverdi'ye çok teşekkür ediyoruz" denildi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.