Ajans Bakırçay
2021-02-14 02:44:30

Siyasetçiler, Sanatçılar, Sporcular ve Sözleri!

İrfan Keskin - Dikiz Aynası

14 Şubat 2021, 02:44

Sevgili dostlar, ağızdan çıkan sözler yel gibidir. Ağızdan çıktımı daha da geri gelmez. İnsanlarda kendi kafalarındaki rüzgar nereye esiyorsa, o sözü oraya çekerler. Siz istediğiniz kadar ‘Onu demek istememiştim, yanlış anlaşıldım, sözümü cımbızladır’ gibi cümleler sarf edin bir işe yaramaz.

Bu sözler biz sıradan vatandaşlar için hiçbir önem taşımaz. Ama kamuya malolmuş edebiyatçı, sanatçı ve sporcular için önemlidir. Sorumlulukları da kendilerindedir.

Siyasiler kendi inanç ve düşünceleri aynı olan kitleler tarafından bir yere geldiği için farklıdırlar. Dolayısıyla kitlesine karşı sorumludurlar.

Bunun örnekleri çok; 24 Haziran 2019 İstanbul seçimlerinde AKP Genel Başkan Yardımcısı’nın ‘Hiç bir şey olmasa bile, bir şeyler olmuş’ sözleriyle, ‘seçimlere hile karıştı’ demeye çalışması gibi… Bir başka söyleminde Ekrem İmamoğlu’nu kastederek ‘Bakın bu adam nereli? Trabzonlu yani Pontus (Rum)’ demeye çalışması gibi… Dolayısıyla Karadenizlilere de hakaret etmiş oluyor. Ayrıca başta Rumlar olmak üzere İstanbul’da ve hatta Türkiye’de yaşayan 2,5 milyon gayri Müslim vatandaşımıza da hakaret ediyor. Tabii buda sandığa yansıdı.

Geçtiğimiz günlerde buna benzer bir hatayı 40 yıllık siyasetçi, eski bakan ve CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar yaptı. Yargıya güvenmeyebilirsin ama başörtülü hâkim ve savcıların yapısına güvenmiyorum dediğin zaman bu doğru bir cümle olmaz. Ayrıca sanal gündem yaratarak rakibine de malzeme verirsin.

Geçen yıl Bergama’ya Cumhurbaşkanı Erdoğan geldi. Peşinden de yazın ortasında Tarım ve Orman bakanı Ekrem Pakdemirli. Her ikisi de Bergama’nın şehir yapısını, coğrafyasını bilmezler. Bergama ile ilgili eline ne verirsen onu anlatırlar.

Hem Sayın Erdoğan hem de Sayın Pakdemirli söylemlerinde ‘Selinos Deresi’ni ıslah edeceğiz ve bu derede Bergamalılara gondol sefası yaşatacağız’ cümlesini kullandılar. Bu vaade rahmetli Kemal Sunal bile ‘ben oradan ayrılalı komedi ne kadar değişmiş’ cümlesini kurardı. Evet, Selinos Deresi’ni Islah edip, mesire yeri, park, turizm işletmeleri yapabilirsin. Ancak gondol meselesine gelince, hele yazın Selinos Deresi’nde ördek bile yüzdüremezsin.

Çünkü; 1) Selinos Nisan-Mayıs aylarından sonra kuruyor. 2) Çok az akan ise Yerlitahtacı, Kapukaya ve İncecikler Mahallelerinin kanalizasyon suyu. 3) Gondol durgun suda yüzebilir ama hızlı akan suda nasıl yüzdürülür. Ki Selinos’un akma hızı saatte 10 – 15 km’dir. 4) Gondol yüzdürülecek suyun derinliği en az 2,5 – 3 metre derinliğinde olmalıdır.

Bu söylem insan aklıyla alay etmektir. Halk aklıyla alay edilmesine kolay kolay eyvallah demez. Her ne kadar sanatçılar, sporcular ve edebiyatçılar kamuya malolmuş olsalar da siyasetçilerin durumu farklıdır.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.