Ajans Bakırçay

Gönenç: "Sayılı gündür çabuk geçer"

SİYASET

BerKM'nin, AKP'li belediye yönetimi tarafından bilerek atıl bırakıldığını ifade eden Gönenç; "Sayılı gündür çabuk geçer, su akar yatağını bulur: BerKM yeniden tiyatronun, edebiyatın, müziğin mekânı olur, çocuklar yeniden doldurur o koltukları. Şehre ve memlekete bu kötülüğü yapanlar unutulur gider" dedi.

Bergama’nın önceki dönem Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, dünyaca ünlü Türk mimar Emre Aralot’ın imzasını taşıyan, Bergama Kültür Merkezi BerKM’nin 5’inci yılını sosyal medya hesabından paylaştığı bir mesajla kutladı.

BerKM’nin bir zamanlar Bergama’nın kültür, sanat ve bilim kimliğine yakışır içeriklerle Bakırçay Havzası’nda binlerce kişiyi ağırladığını söyleyen ve BerKM’nin doğum gününü kutlayan Başkan Gönenç; “Nisan 2019’dan sonra Bergama’yı yönetmeye başlayan AKP kafası Kültür Merkezini hiç sevmedi, şehrin kültür sanat iklimi giderek ve kasıtlı olarak çoraklaştırıldı” dedi.

Gönenç ayrıca; “Sayılı gündür çabuk geçer, su akar yatağını bulur: BerKM yeniden tiyatronun, edebiyatın, müziğin mekânı olur, çocuklar yeniden doldurur o koltukları. Şehre ve memlekete bu kötülüğü yapanlar unutulur gider” ifadelerine yer verdi.

Ekim 2016’da açılışı yapılan ve sadece açıldığı ilk yedi ayda 30 bin kişiyi ağırlayan BerKM’nin beşinci yılını doldurduğunu hatırlatan Başkan Gönenç; “Bergama Kültür Merkezi ‘BerKM’ beş yıl önce bugün, Dünyaca ünlü Türk Piyanist İdil Biret’in konseriyle Bergamalılar’ın hizmetine girdi. Yine Dünyaca ünlü Türk Mimar Emre Arolat’ın projenlendirdiği BerKM’de Mart 2019’da dek yüzlerce etkinlik düzenlendi, onbinlerce seyirci -özellikle de çocuklar- tiyatro, müzik, edebiyat etkinlikleri ve söyleşilere katıldı. Kültür Merkezi içinde bulunan sinema salonları ve kütüphane ile birlikte BerKM, Bergama’nın ‘kültür-sanat-bilim kenti’ kimliğine yaraşır bir içerikte etkinliklere ev sahipliği yaptı. Sadece Bergama’dan değil, Ayvalık, Dikili, Aliağa, Soma hatta İzmir’den yüzlerce sanatseveri konuk etti” dedi.

“AKP KAFASI BerKM’Yİ KADERİNE TERK ETTİ”

BerKM’nin bugünkü durumuna değinen Gönenç; “Nisan 2019’dan sonra Bergama’yı yönetmeye başlayan AKP kafası Kültür Merkezini hiç sevmedi, şehrin kültür sanat iklimi giderek ve kasıtlı olarak çoraklaştırıldı. Covit-19 salgınını da bahane eden AKP kafası BerKM’yi giderek işlevsizleştirdi. Bu işlevsizlik ve unutulmuştuk bir yana yapı fiziken de kaderine terk edildi; peyzajından, temizliğine kadar inanılmaz özensizlik ve pislik içinde maalesef”

“UNUTULUR GİDERLER”

“Sayılı gündür çabuk geçer, su akar yatağını bulur: BerKM yeniden tiyatronun, edebiyatın, müziğin mekânı olur, çocuklar yeniden doldurur o koltukları. Şehre ve memlekete bu kötülüğü yapanlar unutulur gider. Yarınlara, sanatın iyileştici gücüyle büyüyen çocukların, gençlerin aydınlattığı bir ülke ve Bergama kalır. #BerKM #eaaarchitecture Doğum günün kutlu olsun” dedi.

BerKM SADECE İLK YILINDA 30 BİN KİŞİYİ AĞIRLADI

Dünyaca ünlü piyano virtüözü İdil Biret konseri ile 8 Ekim 2016'da açılışı yapılan BerKM'de sadece ilk 7 ayda 89 etkinlik yapılırken 20'den fazla sergi açıldı. Etkinliklerde 18'i çocuk, 23'ü yetişkin olmak üzere 41 tiyatro oyunu sergilendi. Operalar ile birlikte 32 konser verildi, 16 panel düzenlendi. BerKM'deki 18 çocuk tiyatrosundan 4'ü 8 seans halinde gösterildi. 7 bin çocuk tiyatro izledi. Sadece tiyatro seyircisi yetişkinler ile birlikte 14 bini aştı. BerKM'de düzenlenen etkinlikleri konser ve düzenlenen paneller ile birlikte yaklaşık 26 bin kişi, sergiler ile birlikte ise 30 bin kişi takip etti.

4 Ödüllü Bergama Kültür Merkezi

Bergama'nın önceki dönem Belediye Başkanı Mehmet Gönenç döneminde, Dünyaca ünlü Türk Mimar Emre Arolat tarafından tasarlanan proje UNESCO Dünya Mirası Bergama’nın kültürel birikiminden ve görkemli anıtsal eserlerinden izler taşıyor. Bu yönüyle, Bergamalı kimliğini öne çıkaran sıra dışı bir yapı. İçerisinde; tiyatro, müzik, sahne sanatları, söyleşi ve bilimsel toplantılar gibi etkinliklerin düzenlenebileceği 319 kişilik salonu, 122 kişilik 2 adet cep sineması, açık hava sineması, Bergama Araştırma Kütüphanesi, sergileme alanları bulunuyor.

Yapının aldığı ödüller

* Ekim 2015 – Singapur’da Mimarlık festivali (WAF) – Geleceğin Yapıları Finalisti

* Mayıs 2017 – İtalyan The Plan Dergisi Ödülleri – Özgün Yapılar Finalisti

*Ağustos 2017 – Almanya Dünya Mimarlık Festivali (WAF) – Kültürel Yapılar Finalisti

* Ekim 2017 – American Architecture Prize (APP) – Kültürel Yapılar Finalisti

Dört ödüllü Bergama Kültür Merkezi BerKM, Amerika’nın dünyaca saygın yayınevi tarafından çıkarılan ‘Scent Of The Trace’ta yer bularak, evrensel mimarlık sanatının arşivinde de yer aldı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.