Ajans Bakırçay

Bergama'da ki eski tekstil fabrikası birilerine peşkeş mi çekilecek?

SİYASET

Bergama’nın önceki dönem Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama Belediyesi’nin son meclis toplantısında gündeme alınan eski tekstil fabrikasının ifrazı ile ilgili iddialarda ve açıklamalarda bulundu. Bergama'nın AKP'li belediye başkanı Hakan Koştu için; "Kamunun daha önce yapması gereken ve geciktirdiği yatırımların gölgesinde belediye başkanlığı yapılmaz" dedi.

Bergama’nın önceki dönem Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama Belediyesi’nin son meclis toplantısında gündeme alınan eski tekstil fabrikasının ifrazı ile ilgili iddialarda ve açıklamalarda bulundu.

Egedesonses.com adlı haber sitesinde yayınlanan programda konuşan Başkan Gönenç, pandemiye rağmen eski tekstil fabrikasının ifrazı ile ilgili toplanılıp karar alınmasını eleştirdi. Alanın, Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'nun kararına rağmen yasal olarak ifraz edilmesinin mümkün olamayacağını, buna rağmen yapılan ifraz işleminin görevi kötüye kullanma suçu olduğunu söyledi ve kamu zararı oluşacağını belirtti.

Başkan Gönenç; “Türkiye’de olup bitenleri gördükten sonra açıkça şunu söyleyebilirim ve bugünden uyarıyorum; Bu 89 bin metrekare yer Bergama Belediyesi’nden hazineye geçecek, bir süre sonra 9 Eylül Üniversitesi Yüksek Meslek Okulu da bir karar alarak burayı kapatacak. Daha sonra hazine burada birçok yerde yaptığı gibi imar değişikliği planı yapacak. Belki de burayı bir konut alanı ilan edecek. Burasını birilerine satacak. O birileri de buralardan inanılmaz kar elde edecek. Hangi müteahhitin bile alacağının belli olduğu konusunda endişelerim var. Buraları bir şekilde imara açılacak ve birilerine peşkeş çekilecek" dedi.

Başkan Gönenç ayrıca; "Belediye başkanının ağzından, ‘belediye kaynaklarıyla şu projeyi yapıyorum. Şunu yaşama geçirdim, şunun temelini atacağım, bunun temelini atacağım’ diye bir şey duydunuz mu? Kamunun daha önce yapması gereken ve geciktirdiği yatırımların gölgesinde belediye başkanlığı yapılmaz" dedi.

PANDEMİYE RAĞMEN TOPLANILIP KARAR ALINDI

Başkan Gönenç; “İki buçuk ay önce dile getirmiştim. Bu Pandemi döneminde bütün genel kurullar toplantılar hatta meclis toplantıları bile ertelenmişken 10 Nisan’da Bergama Pamuk İpliği Dokuma Sanayi Anonim Şirketi’nin Genel Kurulu toplandı. Böyle bir yasak ve erteleme varken yapılan bu genel kurulda tekstil fabrikasının bulunduğu alanın belediyeye aktarılmasıyla ilgili bir karar alındı. Sonrasında ise Bergama Belediyesi bu konuyla ilgili iş ve işlemleri yürüttü" dedi.

“ALANIN İFRAZ EDİLMESİ YASAL OLARAK MÜMKÜN DEĞİL”

Başkan Gönenç tekstil fabrikasının bulunduğu (935 ada 1 parsel) yaklaşık 200 dönüm arazinin 27 Haziran 2019 yılında Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından tescillenme hazırlıklarının başlatıldığını da ifade etti.

Gönenç; “Kurul bu kararı aldıktan sonra; ‘kurulumuz izni olmadan herhangi bir inşa ve fiziki müdahalede bulunulmamasına ve taşınmaz ile ilgili belediyesince gerekli önlemlerin alınmasına karar verildi’ diyor. Yani buranın ikiye, üçe bölünüp ifraz edilmesi yasal olarak mümkün değil. Hatta bu tescillenme sonrası Bergama Belediyesi kurula, ‘bu alanın tescillenmesinde sakınca bulunmamaktadır’ diye bir yazıda göndermiş. Bu karar ve yazılara rağmen belediye tarafından bu işlemin yapılması ‘görevi kötüye kullanma suçudur’” dedi.

BELEDİYE BAŞKANI BURADA BİR SUÇ İŞLİYOR

İfraz işlemi için normal olarak bir firmaya para ödendiğini de hatırlatan Gönenç; “Burada paranın azlığı çokluğu önemli değil. Yasal olarak yapmamanız gereken bir işi yapıyorsunuz ve bunun için bir para ödüyorsunuz. Buda bir kamu zararıdır. Yani belediye başkanı hem kamu zararına yol açıyor hem de görevi kötüye kullanıyor” dedi.

EN BAŞTAN UYARIYORUM

Alanın iki parsele bölündüğünü söyleyen Gönenç; “Yüksek meslek okulunun da bulunduğu büyük olan parselin belediyeye devredilmesi isteniyor. Daha sonra belediye burayı borçları karşılığında devretmeyi planlıyor. Başkan bunu, bir meclis üyesinin kendisine sorması üzerine ‘doğrudur’ diyerek doğruladı. Tabii ki devlet bizim devletimiz. Belediye borçları karşılığında burayı devlete devretmek isteyebilir. Ancak devlet burada millet bahçesi yapmak için, belediyenin öz kaynaklarıyla yaptığı kapalı spor salonunu istiyor. Arsalarınızı istiyor. Şimdi ben burada ne olacağını size söyleyeyim. Bu 89 bin metrekare yer Bergama Belediyesi’nden hazineye geçecek, bir süre sonra 9 Eylül Üniversitesi Yüksek Meslek Okulu da bir karar alarak burayı kapatacak. Daha sonra hazine burada birçok yerde yaptığı gibi imar değişikliği planı yapacak. Belki de burayı bir konut alanı ilan edecek. O zaman burası inanılmaz paralar edecek. Burasını birilerine satacak. O birileri de buralardan inanılmaz kar elde edecek. Bunu ben baştan, bugünden uyarıyorum” cümlelerini kullandı.

HANGİ MÜTEAHHİTİN ALACAĞININ BELLİ OLDUĞU KONUSUNDA ENDİŞELERİM VAR

Başkan Gönenç; "Buradan bir kez daha söylüyorum. Tekstil fabrikası Bergama'nın elinden gidiyor. İddia ediyorum burası Bergama'nın elinde kalmayacak. Burada imar değişikliği planı yapılacak, birilerine satılacak. Hangi müteahhitin bile alacağının belli olduğu konusunda endişelerim var. Buraları bir şekilde imara açılacak ve birilerine peşkeş çekilecek"

GÖREV HEPİMİZİN

"Tekstil fabrikası Bergama'nın bir değeri. Burası endüstriyel kültür mirası olarak, cumhuriyet döneminin örnek fabrikalarından birisi. Burasını savunmak eski bir belediye başkanı olarak sadece benim görevim değil. Sadece belediye meclis üylerinin görevi değil. Sadece muhalefetin CHP ve İYİ Parti'nin görevi değil. Sokaktaki herkesin görevi. Anası, babası hala tekstil fabrikasından emekli maaşı alanların görevi. Bergama'daki ticaret odasının görevi. Bergama'da ki esnaf odalarının görevi. Derneklerin, sivil toplum örgütlerinin, demokrasi güçlerinin, Bergama'da ki vatandaşların bir hemşehrilik görevi"

BERGAMA BELEDİYESİ’NİN BORCU

Bergama belediyesinin mali durumuna değinen Gönenç; “Bergama Belediyesi’nin yatırım yapamayacak kadar, belediyenin iş ve işlemlerini götüremeyecek kadar içinden çıkılmaz bir borç yatağında olduğunu söylemek mümkün mü? Yoksa değil mi? Başkan daha önce belediyenin borcu ile ilgili önce 60 dedi, sonra meclis toplantısında 80 dedi, sonra bir gazeteye 100 dedi. Meclise gelen faaliyet raporunun 361’inci sayfasında 2019 yılının sonuna göre borç 69 milyon lira görünüyor. 2018 yılı sonu itibarıyla borç miktarı ise 51 milyon 500 lira. 69 milyon lira borç bizim ölçeğimizde görünen bir belediye için fazla bir miktar değil” dedi.

“BORCUMUZ VAR, İŞ YAPAMIYORUZ” DEMESİNİN HİÇBİR ANLAMI YOK

“Başkan biz enkaz devraldık diyor. 2009 yılında yani benim ilk belediye başkanlığına başladığım 11 buçuk yıl önce Bergama belediyesinin borcu 42 milyon lira. Bunu Euro’ya çevirirsek 19 milyon Euro. Ben Bergama Belediyesi’ni 19 milyon Euro borç ile devraldım. Şu anda 70 milyon lira ise belediyenin borcu, bu 9 milyon Euro yapar. 42 milyon lira borç hiç ödenmese ve üzerine yeni borç konmasa sadece bunun yasal kanuni faizleriyle bugüne kadar gelse 90 milyon lira yapar. Şimdi kalkıp ta belediye başkanının ‘borcumuz var, biz iş yapamıyoruz’ demesinin hiçbir anlamı yok”

BELEDİYENİN EN ÇOK HARCAMASI İNSAN KAYNAKLARINA YAPILMIŞ

“Şuanda belediye en çok gideri, İnsan Kaynakları Müdürlüğü’ne harcıyor. Normalde belediyenin en çok para harcaması gereken yer Fen İşleri’dir, yani yatırımdır. Çünkü belediye ‘kaldırım, yol’, ‘kültür merkezi’, ‘Aqupark’, ‘otopark’, ‘yüzme havuzu’, ‘hayvan pazarı’ yapıyorsa geçmişte yaptığımız gibi bunlar hep fen işleri üzerinden yapılır. Belediyenin parasını bir hortum gibi insan kaynakları çekmiş, yatırım yapan fen işleri para harcamamış. İnsan kaynakları 40 milyon lira harcamış, fen işleri 12 milyon lira para harcamış. 2018 yılında ise insan kaynakları 26 milyon lira para harcarken fen işleri 24 milyon lira para harcamış. 2017 yılında insan kaynakları 12 milyon lira para harcamış, fen işleri 17 milyon lira para harcamış. Peki, bu insan kaynakları harcamaları içinde sadece personel giderleri mi var? Bir gereksiz yere işten çıkarılan personelin giderleri var. Hiç gereği yokken bir takım kişilere ödenen çift maaşlar var. Belediye başkan yardımcılarına ödenen ikinci maaşlar var. Ve bazı birimlerin yasal olmadığı için yaptığı bir takım harcamalar insan kaynakları müdürlüğü tarafından üstlenilmiş durumda”

HERŞEYİ DEVLET YAPACAKSA NİYE BİR BELEDİYE BAŞKANI SEÇTİK

Bergama’nın AKP’li belediye başkanı Hakan Koştu’nun projeleri devlete yaptırmaya çalışmasına değinen Başkan Gönenç; “Millet Bahçesi, Selinos Deresi Projeleri konuşuluyor. Bunların yapıldığını düşünelim. Ki Millet Bahçesi Projesi bana göre doğru bir proje değil. Ama sadece ve sadece devletin bir şey yapmasıyla siz burada belediye başkanlığı yapamazsınız ki. O zaman gerek yok bir belediye başkanı seçmeye. Atasınlar bir kayyum, bu işleri kaymakam da yapar, Bayındırlık Bakanlığı’nın Genel Müdürü de yapar. Niye belediyenin 60 milyon, 70 milyon bütçesi var. O paralarla belediye hiçbir şey yapmayacak mı? Sadece personel maaşı mı ödeyecek? Bir buçuk yıl oldu. Belediye başkanının ağzından, ‘belediye kaynaklarıyla şu projeyi yapıyorum. Şunu yaşama geçirdim. Şunun temelini atacağım. Bunun temelini atacağım’ diye bir şey duydunuz mu? Kamunun daha önce yapması gereken ve geciktirdiği yatırımların gölgesinde belediye başkanlığı yapamazsınız. Vatandaş size bunun hesabını bir şekilde sorar. Zaten Selinos Deresi’nin Projesini Bergama Belediyesi benim başkanlığım döneminde hazırladı. Zaten kurul bu yönetimin hazırladığı projeyi kabul etmedi. 2016 yılında yapılmış olan projeyi şuanda yapıyorlar” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.