Ajans Bakırçay

Bergama Belediyesi’nin devir kararına yargı engeli!

SİYASET

Bergama’nın en önemli endüstriyel kültür mirası olarak adlandırılan eski Sümerbank Tekstil Fabrikasının devir edilmesine, itiraz yolu açık olmak üzere yargı izin vermedi.

Cumhuriyet döneminin örnek fabrikalarından gösterilen Bergama eski Sümerbank Tekstil Fabrikası arazisiyle ilgili devir kararına İzmir 5 İdare Mahkemesi ‘itiraz yolu açık olmak üzere’ iptal kararı verdi.

Bergama’da tartışmalara neden olan ve AKP’li belediye tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu’na devredilmesi kararlaştırılan tekstil fabrikası arazisiyle ilgili karar Bergamalıları sevindirdi. Dava sonucuyla ilgili Bergama Belediyesi’nin sosyal medya hesabından bir üst mahkemeye itiraz edileceği duyurulurken, muhalefetten arka arkaya açıklamalar yapıldı.

"BERGAMALININ MALI BERGAMALI’DA KALACAK"

CHP İlçe Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada; “Bergama Belediye Meclisi tarafından taşınmazın ifrazdan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu’na Devrine ilişkin alınmış karara karşı millet ittifakı olarak açmış olduğumuz davada; idare mahkemesi tarafından belediyenin işleminin iptaline istinaf kanun yolu açık olarak karar verilmiştir. Bergamalının malı Bergamalı’da kalacaktır. Hukuki mücadelemiz sürmektedir” denildi.

HAKLILIĞIMIZ ORTAYA ÇIKTI

İYİ Parti adına Meclis Üyesi Avukat Olgu Altuğ tarafından yapılan açıklamada ise; “Mecliste alınan devir kararının hukuka aykırı olduğunu üstüne basa basa anlatmıştık. Bu konuda ısrar edilmesi halinde hukuki her türlü yere başvuracağımızı ve bu yanlıştan geri dönülmesi gerektiğini ifade etmiştik. Bunu söylediğim için meclisi tehdit etmekle suçlanmıştım. Gelinen aşamada haklılığımız hukuken ortaya çıktı. İdari mahkemesi çok detaylı bir gerekçeli karar yazdı. Kararda bu yerin emanet olduğu, buranın koruma ve kollama görevinin belediyede olduğu, bu yerde parsel bütünlüğünü bozacak şekilde değişikliğe gidip bölme yapılamayacağı ve de devredilemeyeceği belirtildi. Dolayısıyla yapılan işlemler iptal edildi” dedi.

BERGAMALININ DEĞERLERİNİ SATIYORLAR

Altuğ ayrıca; “Bergama Belediye yönetimi önce mülkiyeti kendisine ait olan Futbol Akademi Tesisleri ve Erdal Önder kapalı Spor Salonu ile birlikte 6 araziyi elinden çıkardı. Ardından Bergamalılar için büyük hatıraları olan ve çok değerli bir miras gözüyle bakılan, mahkemenin iptal ettiği eski tekstil fabrikasıyla ilgili devir kararı aldı. Şimdi de köylünün atadan kalma mallarını, büyük parsele sahip verimli tarım arazilerine göz dikti. Yani Bergamalının değerlerini bir bir satıyorlar. Biz tüm bunlara karşı Bergamalının malları Bergamalınındır, Bergama köylüsünün ata toprakları satılamaz diyoruz. Bu konuda üzerimize düşen her türlü görevi yapmaya hazırız” dedi.

Süreç şu şekilde gelişti;

Bergama’nın AKP’li belediye başkanı Hakan Koştu, İçişleri Bakanlığı’nın genelgesine rağmen pandemi yasaklarının olduğu dönemde Pamuk İpliği Sanayii Ticaret Anonim Şirketi’nin 2019 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı için çağrı yaptı. Toplantı şirket hissedarlarına gönderilen ve çağrı metninde belirtilen Belediye Meclis Salonu’nda yapılması kararına da uyulmayarak 10 Nisan 2020 tarihinde Bergama Belediyesi Başkanlık Makamında gerçekleştirildi. Toplantıya katılmak isteyip te koronavirüs önlemleri kapsamında ve yaş sınırı nedeniyle katılamayan bazı hissedarlar; toplantının ertelenmeyip aceleye getirilmesine tepki gösterdi.

İKİ KİŞİYLE GENEL KURUL YAPILDI

Toplantıya Bergama’nın AKP’li belediye başkanı Hakan Koştu’nun yanı sıra Bergama Kültür Sanat Vakfı’nı (BERKSAV) temsilen bir kişi katıldı. İki kişiyle gerçekleştirilen toplantıda şirkete ait tek arazinin (935 ada 1 parsel) İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescil işlemleri başlatılmış olmasına rağmen Bergama Belediyesi’ne devredilmesine karar verildiği, Bergama Kültür Sanat Vakfı’nın ise devir kararına şerh koydurduğu öğrenildi. Ardından konu fabrika hissedarlarından birisi tarafından yargıya taşındı.

CHP VE İYİ PARTİ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Ayrıca bu yaşananların ardından İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescil edilmesine rağmen eski Sümerbank Tekstil Fabrikası’nın SGK’ya devredilmesi gündeme getirildi. Karar Cumhur ittifakı meclis üyelerinin oybirliği ile meclisten geçirildi. Bunun üzerine Bergama CHP ve İYİ Parti İlçe Teşkilatları karar ile ilgili başkan Koştu ve Cumhur ittifakı meclis üyeleri hakkında ‘görevi kötüye kullanma’ gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

AYRICA İKİ AYRI DAVA AÇILDI

Bu gelişmelerin yanı sıra önce İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Belediye Meclisinin aldığı ifraz kararı ve SGK'ya devri ile ilgili meclis kararlarının iptali için İzmir İdari mahkemesine dava açtı. Ardından CHP İlçe Teşkilatı'da aynı konuda yargıya başvurarak dava açtı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.