Ajans Bakırçay
2023-01-12 16:43:05

Şiir İhtiyaçtır                                      

Nurdan Aladağ

12 Ocak 2023, 16:43

11 Ocak 2023 Çarşamba günü Karşıyaka’da Latife Hanım Köşkü Mehmet Atilla Kütüphanesi’nde kütüphaneci- eğitimci - yazar Recai Şeyhoğlu’nun yönettiği “Veysel Çolak / Şiir’de 50.Yıl”, “Şiir bir ihtiyaç mıdır?” konulu söyleşisi vardı.

Şiire adanmış bir ömrün, şair ve şiir düşünürü Veysel Çolak'ın 50.sanat yılı dolayısıyla düzenlenen etkinlikte yönlendirici Recai Bey, Veysel Çolak’ın şiire verdiği emeğin değerli oluşuna vurgu yaparak etkinliği başlattı.

Yusuf Alper’in “Şiir nedir? Ne değildir?” sorusuna yanıt olarak Veysel Çolak, “Şiir bir kalıba sığdırılamaz, formüle edilemez. Bu konuda yazılmış kitaplar geleceğe ulaşması gereken bilgi birikimidir.’’ Dedi. Veysel Çolak, şiirin ne olduğuyla ilgili sayısız kitaplar yazıldığı söylerken sanatın diğer kollarından da örnekler verdi. Kütüphanesinin ölçüsüne göre kitap alan insanla mobilyalarına rengine uysun diye resim tablosu satın alan insanın sanatla ilgisi tartışılmamalıdır. Doğaya ve yaşama baktığınızda şiirin ihtiyaç olduğunu göz önüne seren olguların varlığını gösteren birçok neden bulabilirsiniz. ”dedi. Bu etkinlikte yaptığı konuşmayı bu sene onur konuğu olduğu İzmir TÜYAP’ta da yineleyeceğini bu konuyu üzerinde daha fazla konuşulması gerektiğini söyledi. “Kapitalizm gölgesini satamadığı ağacı keser örneğinden yola çıkarak kapitalizmin şiiri sevmediğini çünkü şiiri paraya dönüştüremediğini sözlerine ekledi. Gerçek tarih, bireyin tarihidir; bunun da adresi iyi şiirdir. Şiir severlerin ise birinci görevi şiirin etki alanını genişletmektir. Şiirin bir ihtiyaç olduğunun toplumun görmesi gerektiğine vurgu yapan sözleri şiir yazanı da okuyanı da düşünmeye yönlendirdi.

Recai Bey’in “Aşk Politik midir?” sorusuna, 2021 yılında yapılan etkinlikte örnekler ve şiirlerle anlatmıştım ama tekrar yanıtlayayım: Aşk politiktir, devrimci olmayı gerektirir. Yazılan şiirler de aşk gibidir. Deprem yaratmıyorsa değişime uğratıp yenilenmeyi sağlamıyorsa boşuna yazılmış demektir. Şiirin insan üzerindeki etkisi; kartalın işe yaramayan çırnaklarını yeniden çıkması için önce gagasını parçalaması, yenilenen gagasıyla çırnaklarını acı çeke çeke sökerek gücüne kavuşması gibidir” dedi.

Veysel Çolak’ın konuşmasının ardından atölye katılımcıları okudukları şiirlerle etkinliğe renk kattılar. Fatma Şahin Gündoğan, Veysel Çolak’ın " Solgun Mavi" adlı şiirini akapella olarak okuması beğeniyle izlendi. Mehmet Büyükçelik 90 sayı yayımlanan Silgi Şiir Dergisi’nin tüm sayılarını Veysel Çolak’a armağan etti. Yönlendirici Recai Bey 21 Mart’ın şiir günü olduğu bilinse de bugünkü söyleşide Şiir Düşünürü Şair Yazar Veysel Çolak’la dolu dolu yeni bir şiir günü yaşandığını söyledi. Veysel Çolak, “ burada bulunmanızdan sevinç duydum.” diyerek etkinliğe katılan herkese teşekkür etti.

Yorumlar (2)

Veysel Çolak 1 Yıl Önce

Güzel. Teşekkür ederim.

Fatma Şahin Gündoğan 1 Yıl Önce

Kutluyorum canım...

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.