Ajans Bakırçay
2022-03-17 21:17:35

Savaş Ölümdür, Yıkımdır... Barış, Barış, Barış..

Sedat Özgüven

17 Mart 2022, 21:17

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı, işgali sürüyor...

Kesin rakkamlar bilinmese de çok sayıda sivil ve her iki taraftan asker yaşamlarını yitirdi. Bu süreçte Ukrayna da yaşayan 3 milyona yaklaşan insan değişik ülkelere sığınmak, göç etmek zorunda bırakıldı. Kalanlar, kalmak zorunda olanlar ölüm tehlike ve korkusuyla savaşı yaşıyorlar.

Yani, özünde emperyalist-kapitalist hegemonya amaçlarının yattığı savaş her zaman olduğu gibi yine ölüm ve yaşamların darmadağınık edilmesi sonuçlarını doğurdu. Yine sıradan. Emekçi, yoksul insanı vurdu. Her anlamda korkunç bir yıkıma yol açtı.

Silah tekelleri iş başında, canlar, maddi değerler yok ediliyor, insan yaşamları alt-üst oluyor.

Farklı inanç ve görüşlere sahip insanlarımız değişik biçimlerde savaşı ve sonuçlarını tartışıyor. Savaşın saldıran ve saldırılan olarak tarafları da bir yandan müzakere lere devam ederken diğer yandan birbirlerini suçluyorlar.

Durum çok açık ve net. Bir yanda Biden ve NATO çevresindeki kapitalist-emperyalist ülkeler topluluğu, diğer yanda Putin...

Savaş özellikle ekonomi, politika ve askeri alanlarda yeni gelişmelerin oluşmasına da yol açacak elbette. İşsizlik, yoksulluk, hayat pahalılığı ve enflasyon şimdiden kendisini can yakıcı bir biçimde gösterdi. Dünya genelinde enerji, petrol, gıda ve gaz piyasasının etkilenmesine koşut olarak pahalılık arttı. Bir çok gıda ürününün piyasalarda azaldığı ve fiyatlarının arttığı gözleniyor.

Karşılıklı yaptırımlar bir çok ülkeyi şimdiden zorlamaya başladı. Bu doğrultudaki gelişmeler bir çok ülke de işsizlik ve geçim sıkıntılarının artmasına yol açacak.

Sovyetlerin dağılması sonrasında yeni ülkelerle varlığını güçlendiren NATO savaştan bir biçimde yararlanma manevraları yapmaya devam ediyor. Silahlanma daha bir gözle görünür kılındı. Çok yüklü paralar silahlanmaya yatırılmaya başlandı. Silah tüccarları sahada daha fazla görünür oldu. Nato ya parasal destek akışı artırıldı. Nato üyesi ülkeler silahlanma bütçelerini artırdı. Özetle ABD sözkonusu savaşı NATO nun güçünü ve etkinliğini arttırma yolunda kullanmayı öne çıkardı. Milliyetçilik, sovenizm hortlatıldı.

Savaş devam ettiği sürece açıktır ki, sonuçları daha bir yakıcı duruma gelecek ve maddi manevi her alanda, daha büyük kayıplar ve acılar yaşanacaktır.

Bu süreçlerde savaş üzerine belirleyici olmayan konu ve çerçevelerde konuşmanın, tartışmanın fazla anlamlı ve yararlı olmadığını düşünüyorum.

Rusya'nın işgali sona erdirmesini ve silahların susmasını, NATO'nun bu doğrutuda bir tutum almasını sağlamaya yönelik çabaları desteklemek, istemek ve bunu yaygınlaştırmak öne çıkan insanlık görevi olmalıdır.

Şimdi barışı savunmak, savaşa hayır talebini yükseltmek, tüm anlaşmazlıkların müzakereler ve tartışmalar yoluyla ve karşılıklı beklenti, çıkarlar dikkate alınarak çözülmesi için gerekenler yapılmalı, tüm sesler bu doğrultuda yükseltilmelidir.

Putin yanlısı ve propagandacısı Rus televizyonu Kanal 1’de, sunucu ana haberleri sunarken, HEMEN ARKASINDA "Savaşı durdurun. Propagandalara inanmayın. Size yalan söylüyorlar" yazan pankartı açan tv görevlisinin bu isyanı-cesareti gerçek anlamda insan olmanın eşsiz bir örneğidir.

SAVAŞA HAYIR... BARIŞ, BARIŞ, BARIŞ...

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.