Ajans Bakırçay
2022-04-20 11:22:29

Okumak üzerine...

Sedat Özgüven

20 Nisan 2022, 11:22

Kitap, gazete, dergi... Okumak üzerine...

Kitap okuma alışkanlığını edinmeye ilkokul 3'üncü sınıfta sınıf öğretmenimin tavsiyeleri ve annem ile abilerimin destekleri ile başladım.

Sevgili sınıf öğretmenim Güzin Hanımın fırsat buldukça "Çocuklar okumak, kitap, gazete, dergi okumak da bir sanattır. Öğreten, akıllarınızı ve düşünce sistemlerinizi geliştiren, sizleri gerçek anlamda insanlaştıran bir sanattır. Okuyun" deyişini hiç unutmadım.

Öğretmenimizin öğütlerine uyarak, ekonomik durumumuzun elverdiği ölçülerde yaşıma uygun kitaplar satın aldım. Çoğu zaman da okulumuzun kütüphanesinden ödünç alarak okuyordum. Ortaokulda bulunduğum zamanlarda bazı öyküler ve şiirler de yazmaya, okul dergisine ve bazı yerel gazetelere göndermeye başlamıştım. Sonraki yıllarda gördüm ki, gerçekten de okumak insanı zenginleştiriyor.

Kendilerimizi daha doğru, insani, etkileyici ve güçlü ifade etmemizi kolaylaştırıyor. Empati, İfade ve iletişim yeteneklerimizi geliştiriyor, çoğaltıyor. Yaşam ile ilgili değerlendirmelerimiz, daha bir anlayışlı, farklı anlayışlara daha bir objektif bakış açıları ile bakılmasını sağlayan bir temele sahip oluyor. Genel olarak her okuma bilgi dağarcıklarımıza bir katkı oluşturur. Bu katkılar daha akıllı düşünme kapasitelerimizi de arttırır. Ve tabiki sürekli okumak alışkanlığı, ayni zamanda hafızalarımızı da geliştirir, odaklanmamızı kolaylaştırır ve güçlendirir. Hayat alanlarında karşılaştığımız bir çok sorun ve anlaşmazlıklar konusunda, geçmişte yaşananları hızlıca hatırlamamızı ve daha objektif kararlar üretmemizi sağlamamıza yardımcı olur.

Okuma çoğaldıkça düşünme, yazılı ve sözlü ifade etme, analiz etme, nedenlere çözümler üretme yeteneklerinde de zenginleşme oluşur.

Anı, tanıklık ve benzeri alanlarda üretme yetenekleri de artarak çoğalır. İfade etmeye çalıştığım bu gerçekleri ilkokul çağların da yaşamaya başladım. Ortaokulda okuduğum zamanlarda, bazı yerel gazetelerin ilgili sayfalarına şiir ve öyküler gönderdiğimi hatırlıyorum. Yayınlamak isterdim. Ne varki bazı nedenlerde geçmiş yılların anıları olan dökümanlarımı yitirdim.

İnandığım, öğrendiğim ve kendi yaşamımla da doğrulanan "Kitap okumanın yararları" bir sayfalık bir yazı çerçevesinde anlatılamaz...

Sadece son olarak şunu söyliyebilirim; Okuyun, en yakınlarınızdan başlıyarak okutun.

Yaşama ve en yakınlarınızdan başlıyarak çevrenize en büyük katkılardan birini yapmış olursunuz...

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.