Ajans Bakırçay
2022-03-14 13:48:05

Ne Yapmalı?

Sedat Özgüven

14 Mart 2022, 13:48

Haksızlıkların, hukuksuzlukların ve adaletsizliklerin geriletilmesi, etkisizleştirilmesi ve yok edilmesi birleşik, demokratik- barışçıl itiraz ve eylemlerle olanaklı hale gelir.

***

Ülkemizde yaşamın her alanında kara-sıkıntılı günler yaşanıyor. Hak, hukuk, adalet anlamlarını yitirdi. Saray iktidarının uygulamaları konusunda yorum yapmak, eleştirmek, karşı olmak yasaklar listesinin başına alındı. Cumhurbaşkanı’nın söylemlerine ve uygulamalarına yönelik en küçük eleştiri Cumhurbaşkanına Hakaret suçlamasıyla karşılaşıyor.

Cezaevleri, Saray iktidarına muhalefet eden, kimi uygulamaları ve söylemleri eleştiren gazeteci ve siyasilerle dolu. Hasta siyasi tutuklulara tedavi imkânları bile yeterli düzeylerde sağlanmıyor. 'Demans' teşhisi konulan ve zorunlu ihtiyaçlarını bile yardımsız, desteksiz yapamayan eski HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk'la ilgili hazırladığı 4 Şubat tarihli raporla "cezaevi sorumluluğunun tam olduğu" görüşüne varılıyor. Yani hastalıklı haliyle mahpusluğa devam deniyor.

***

Ekonomik alanda insanlarımız her gün yeni bir zam haberi ile uyanır oldu. Bu alanı da satanı da sıkıntılı bir duruma soktu. Halkımızın ezici çoğunluğu yokluk, yoksulluk ve açlık sınırlarında yaşıyor. İşsizlik arttı. Pandemi süreçlerinin etkisiyle zor durumda kalan, devlet desteği de alamayan küçük esnaf ve sanayiciler de kepenklerini kapatmak zorunda kaldılar, kalıyorlar.

Pandemi süreçlerinde sağlık emekçilerinin fedakârlıklarından sıkça söz edildi. Ne var ki AKP’li Cumhurbaşkanının son söylemlerinden birinde, sağlık emekçilerinin bir kesimini oluşturan doktorlarımız için "Giderlerse gitsinler" çıkışı, Sarayın gerçek bakış ve niyetlerini de açığa çıkardı. İktidar için öne çıkan, önemli olan, belirleyici olan emek-fedakârlık değil, baş eğmek-biat etmekti.

Peki de ne yapmalı?

Bu kötülük yüklü, emek ve demokrasi karşıtı, soygun ve talan yanlısı yaklaşımlar geriletilebilir, etkisizleştirilebilir?

Esas sorun burada. Elbette durumun tespiti önemli. Âmâ belirleyici olan 'ne yapmalıya' verilecek cevapta yatıyor.

HAKSIZLIKLARIN, HUKUKSUZLUKLARIN VE ADALETSİZLİKLERİN GERİLETİLMESİ, ETKİSİZLEŞTİRİLMESİ VE YOK EDİLMESİ BİRLEŞİK, DEMOKRATİK- BARIŞÇIL İTİRAZLARIMIZLA OLANAKLI HALE GELİR.

Evet. Sözünü ettiğimiz haksızlıkları, hukuksuzlukları, adaletsizlikleri, acıları yaşayanlar, tanık olanlar olarak farklı siyasal-ideolojik görüşlerin insanları olabiliriz. Çözümler için Tek başlarımıza karar verebilecek yetkili durumlarda olabilsek, kendi yollarımızı önerebilir, uygulayabiliriz. Ne yazık ki farklı süreçler yaşanıyor ve bu olanaklı değil.

Saray iktidarının her yolu deneyerek, her tür devlet olanaklarını kullanarak, böl ve yönet taktiğini de sonuna kadar uygulayarak geldiği yerde, kendilerimizden vazgeçmeden, birlikte mücadele etmekten başka çıkış yolumuz yoktur.

Hedefimizi ortaklaştırarak, birlikte mücadele ederek emek ve demokrasi yolundaki engelleri aşacak ve sonrasında daha fazla kendilerimiz olacağız...

Yorumlar (1)

Muhittin Öncel 2 Yıl Önce

Anti-emperyalist, anti-FAŞİST , emekçi sınıfın ( ezilen ) yanında olan, olmak isteyen her örgüt ses vermelidir !

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.