Ajans Bakırçay

"Komünist Osman" yoğun istek üzerine Karşıyaka'da!

KÜLTÜR SANAT

Emek, demokrasi, barış mücadelesinin simge isimlerinden olan ve sosyal belediyecilik uygulamalarıyla yerel yönetim devrimi yapan Osman Özgüven’in sıra dışı yaşamını anlatan "Komünist Osman" belgesel filmi Karşıyaka'da!

1984 – 1994 ve 2004 – 2013 yılları arasında dört dönem Dikili Belediye Başkanlığı yapan ve Türkiye’nin bir dönemine damgasını vuran siyasi aktörlerden Osman Özgüven’in hayatı üzerinden bir fikrin konu edindiği belgesel film "Komünist Osman" yoğun istek üzerine Karşıyaka'da izleyicisiyle buluşuyor.

Yönetmen koltuğunda Gökmen Ulu’nun yer aldığı, yapımcılığını ise Ajans Bakırçay'ın üslendiği “Komünist Osman” belgeselinin anlatıcıları arasında siyasetçiler, hukukçular, çevreciler, işçiler ve yurttaşların yanı sıra ünlü sanatçılar Zülfü Livaneli, Genco Erkal, Rutkay Aziz, Suavi, Cahit Berkay, Orhan Aydın da yer aldı.

Belgeselin ilk galası 25 Mart Cumartesi günü Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde yapılmıştı. Kalabalık nedeniyle salona sığmayan birçok kişi gösterimi izleyememişti. 

OSMAN ÖZGÜVEN ONUR KONUĞU OLARAK KATILACAK

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, 7 Nisan 2023 Cuma günü saat 20.30’da Bostanlı Suat Taşer Sanat Merkezi’nde ücretsiz olarak gösterilecek belgesele herkesi davet etti. Belgesel filmin gösterimine Osman Özgüven, kardeşi Sedat Özgüven ile birlikte onur konuğu olarak katılıyor.

 

“FAŞİZMİN KORKU DUVARINI YIKTI”

Özgüven’in sol yanında kalın bir cüzdan değil, cesur ve temiz bir yürek taşıdığını belirten Yönetmen Gökmen Ulu, “Olağanüstü işlere imza attı” dedi. Ulu, “12 Eylül Faşizmine karşı korku duvarlarını yıkarak ilk aydınlanma meşalesini yaktı ve şirin Ege kasabası Dikili’yi bir özgürlük vahasına dönüştürerek yeniden örgütlenme zemini hazırladı. Ülkenin aydınları, ışığa uçan kelebekler gibi Dikili Festivali’ne akın etmiş, karanlıktan aydınlığa çıkış yollarını aramıştı. Özgüven, bugün benzerlerini gördüğümüz festivallerin de yaratıcısıdır” diye konuştu.

“EGE’NİN İKİ YAKASINI O BULUŞTURDU”

İnsan hakları savunucusu ve savaş karşıtı Osman Özgüven’in Dikili’yi bir barış platformuna dönüştürdüğünü hatırlatan Ulu, “Dünyanın bütün renklerini kucaklayabilecek kadar kocaman bir kalbi var. Onun organizasyonu bir barış bileşkesiydi. Somut başarılara da ulaştı. Örneğin, on yıllar boyunca ilişkilerin kopuk olduğu Türk ve Yunan halklarını tekrar buluşturan, Ege’de dostluk kapısını açan o oldu. Bu, tarihsel değeri çok büyük ve güzel bir başarıdır” dedi.

“EKOLOJİ MÜCADELESİNİN ÖNCÜLERİNDEN OLDU”

Özgüven’in Türkiye ekoloji mücadelesinin öncüleri arasında yer aldığını da kaydeden Ulu, “Geliştirdiği demokratik direniş eylemleri kitlelere öğretici ve yol göstericiydi. Korkusuz bir eylem adamıydı” vurgusu yaptı. Ulu, Özgüven’in tek adam rejimine karşı da cesaretle mücadele ettiğini, bu nedenle iktidarın hışmına uğradığını, ayrıca FETÖ kumpasına maruz kaldığını belirtti.

“BELEDİYECİLİKTE DEVRİM YAPTI”

Osman Özgüven’in sosyal belediyeciliğin manifestosunu yazarak yerel yönetim devrimi yapan başkan olduğunu belirten Ulu, “İlklerin adamıydı. Emekçi dostuydu. 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı, 15 – 16 Haziran Büyük İşçi Direnişi’ni, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü tatil ilan etti. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma uygulamaları, özellikle yoksullukla mücadelesi çok etkiliydi. İlk halk ekmek fabrikasını kuran oydu. Kültür, sanat, sağlık ve ulaşım hizmetlerini, su kullanımını ücretsiz yaptı. Bu yüzden yargılandı” dedi.

“TEMEL HEDEF MODEL GÖSTERMEK”

Gökmen Ulu, “Bu sıra dışı serüvende Osman Özgüven belgeselimizin başkahramanı ama onu tek başına değil, onurdaşlarıyla birlikte anlattık. Olaylara, çarpıcı olgulara yer vererek ilerledik. Bütün hikâyeler emek, demokrasi, barış ekseninde ilerliyor” dedi. Ulu sözlerini şöyle tamamladı: “Bu belgesel Osman Özgüven ve yoldaşlarına saygı duruşudur. Temel hedefi ise model göstermektir. Genç ve orta yaştakiler Osman Özgüven’i tanımıyor, yaptıklarını bilmiyor. Böylece tanışacaklar, şaşıracaklar ve onu çok sevecekler” dedi.

63 KİŞİ İLE MÜLAKAT YAPILDI

Belgeselin yapımcılığını Ajans Bakırçay üstlendi. Çalışmalar 19 ay sürdü ve 60’tan fazla kişiyle röportaj yapıldı. Geniş kapsamlı arşiv ve tasnif çalışmasıyla da belgesel zenginleştirildi. Zamanın ruhunu yansıtmayı başaran belgeselde, İlhan Selçuk’tan Uğur Mumcu’ya, Tarık Akan’dan Erdal İnönü’ye kadar, Özgüven’e yoldaşlık eden pek çok efsanevi isme dair ilk kez yayınlanacak görüntüler de yer alıyor.

Belgeselin anlatıcıları arasında Osman Özgüven’in ailesi, mesai arkadaşları, sendikacılar, çevreciler, işçiler, gazeteciler, yazarlar, hukukçular, bilim insanları, Midilli’deki Yunan dostları siyasetçiler Murat Karayalçın, Kemal Anadol, Özgür Özel, Atila Sertel, Mustafa Moroğlu, Yaşar Seyman, Hakkı Ülkü, Yüksel Çakmur, Aziz Kocaoğlu, Tunç Soyer ve onu yakından tanıyan sanatçılar Genco Erkal, Zülfü Livaneli, Suavi, Rutkay Aziz, Cahit Berkay, Orhan Aydın da bulunuyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.