Ajans Bakırçay

Efes Deneyim Müzesi ziyaretçilere antik çağı yaşatıyor

KÜLTÜR SANAT

Efes Deneyim Müzesi, ziyaretçilerine, dünyada ve Türkiye’de yeni yaygınlaşmaya başlayan "immersive" teknolojilerle, antik Efes’te günlük hayatı, mimariyi, sanatı kişisel olarak deneyimletiyor.

Unesco Dünya Mirası listesinde yer alan Efes Antik Kenti, insanlık tarihinin en iyi korunmuş arkeolojik kentlerinden biri. Medeniyetlerin doğum yeri Akdeniz havzasının kent hayatı, ticareti, dini ritüelleri, kültürü ve sanatı hakkında çok değerli bir hazine olan Efes'in hikayesi, antik kent bölgesinde yeni açılan Efes Deneyim Müzesi ile ziyaretçilere anlatılıyor.

Efes Deneyim Müzesi, ziyaretçilerine, dünyada ve Türkiye’de yeni yaygınlaşmaya başlayan "immersive" teknolojilerle, antik Efes’te günlük hayatı, mimariyi, sanatı kişisel olarak deneyimletiyor. Immersive teknojiler, izleyicileri zengin, kapsayıcı ve sürükleyici bir işitsel ve görsel deneyimin içine alıyor.

Antik kentin cadde ve sokaklarında sanal gezinti

Efes antik kentinin arkeolojik kalıntılarına ev sahipliği yapan alanda kurulan Efes Deneyim Müzesi, bu efsanevi şehrin zengin geçmişini yeniden anlatıyor. Aralarında Türk ve yabancı mimarların, küratörlerin, tasarımcıların, sanatçıların, teknoloji uzmanlarının, tarihçilerin ve arkeologların olduğu geniş, profesyonel bir ekibin tasarladığı müze, ziyaretçilere giriş anından son çıkışa kadar sürükleyici bir anlatı ile Efes'in altın çağındaki gündelik hayatı, ticareti, sanatı ve mimariyi 'yaşatıyor'.

Efes Deneyim Müzesi'nin kreatif konsepti, işitsel ve görsel teknolojilerde 30 yıla yakın tecrübesi bulunan Dem Müzecilik tarafından dünyanın önde gelen tasarım ve teknoloji uzmanlarıyla işbirliği içinde geliştirildi.

Müzeye giren ziyaretçileri karşılayan deneyim, olağanüstü zengin ses ve görüntü tasarımı ile heyecan seviyesini doruklara çıkartan görsel ve işitsel bir şölen. Miti ve gerçekliği iç içe sunan müzenin görsel işitsel hikayeleri, ziyaretçileri Efes'in antik çağdaki caddelerine, evlerine, çarşı ve pazarlarına, tapınaklarına götürüyor. Ziyaretçiler, müzenin üç farklı salonunda Şehrin kurucusu Androkolos’tan Kleopatra ve Markus Antonius’a, Artemis’ten Aziz Pavlus’a şehrin ünlü simalarıyla tanışıyor. Artemis tapınağını ziyaret ediyor, Arkadya yolundan yürüyebiliyor ve teras evlerdeki hayatı tecrübe edebiliyor.

Dünyanın önde gelen tasarım ve teknoloji şirketleriyle işbirliği

Efes Deneyim Müzesi, Dem Müzecilik liderliğinde, dünyaca ünlü birçok müzenin projelerine imzasını atan firmalar tarafından tasarlandı. Müzede ziyaretçileri karşılayacak seslerin tasarımı ve prodüksiyonu dört farklı bestecinin parçaları kullanılarak müze için özel olarak üretildi. Efes'in hikayesi, Türkçe'de ünlü sanatçılar Selçuk Yöntem ve Gülen Karaman tarafından, İngilizce'de ise ünlü İngiliz sanatçılar David Schofield ve Olivia Williams tarafından seslendirildi. Efes'in ilk kuruluşundan tarihe karışmasına kadar geçen uzun yüzyıllardan pek çok farklı hikaye, tarihi veriler ışığında her detayı özenle çalışılarak, farklı dönemsel kurgularla kısa filmler haline getirildi.

Haber: Elifsu Dilek Şen

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.