Ajans Bakırçay

Bergama'da “Marangozhane Etkinlikleri” başlıyor!

KÜLTÜR SANAT

Siyasetten sanata, bilimden çevre sorunlarına kadar geniş yelpazede periyodik olarak düzenlenecek etkinliklerde; yöre, bölge ve ülke gündemine dair konular ile müzik ve şiir dinletileri yer alacak.

Bergama’da, şehrin kültürel ve sanatsal gündemine katkı koymayı amaçlayan “Marangozhane Etkinlikleri” başlıyor.

Siyasetten sanata, bilimden çevre sorunlarına kadar geniş yelpazede periyodik olarak düzenlenecek etkinliklerde; yöre, bölge ve ülke gündemine dair konular ile müzik ve şiir dinletileri yer alacak.

Ajans Bakırçay tarafından düzenlenen Marangozhane Etkinlikleri’nin ilkinde siyasetçi/yazar Kemal Anadol konuk olacak.

Moderatörlüğünü gazeteci/yazar Gökmen Ulu’nun yapacağı söyleşi ve imza günü Kınık Caddesi’ndeki eski marangoz atölyesinde gerçekleştirilecek.

TARİH: 17 Ekim 2021 Pazar SAAT: 15.00 YER: Kınık Caddesi, No:43, Kızılavlu karşısı (eski Marangoz Atölyesi)

KEMAL ANADOL KİMDİR?

Kemal Anadol, 25 Kasım 1941 tarihinde Safranbolu’da doğdu. İlk ve orta öğreniminden sonra 1962-1963 ders yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. O yıllarda yazın dalında Türkiye'nin tek kurumsallaşmış ödülü olan "Cumhuriyet Gazetesi Yunus Nadi Armağanı" birinciliğini, yazdığı bir makale ile kazandı.

1966-73 yılları arasında Karadeniz Ereğlisi’nde serbest avukat ve gazeteci olarak çalıştı. Kurucusu olduğu ve sorumlu müdürlüğü görevini yürüttüğü günlük yayınlanan Memleket gazetesinde köşe yazarlığı yaptı.

1973-1977 dönemlerinde iki kez Zonguldak, 1987’de ise bir dönem İzmir vekili olarak TBMM’de bulundu. 12 Eylül Askeri Darbe döneminde bir süre hapis yattı. Kemal Anadol, 12 Eylül 1980 Ankarası'nı ve geçen olayları anlatan anı-belge türündeki "12 Eylül Günleri" eserini 1987'de yayımladı.

Türkiye Yazarlar Sendikası üyesi olan Kemal Anadol, 1984’te Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü’nün sahibi oldu.

Hukuk, siyaset ve çevre konularında kaleme aldığı yazıları Cumhuriyet ve Yeni Yüzyıl gazeteleri ile pek çok dergide yer aldı. “Kartal Maltepe’den Sağmacılar’a İnsan Manzaraları” adlı yapıtı 1989’da Yunancaya çevrildi. Daha sonra 12 Eylül'ün gerçek olaylarını ve yaşamları cehenneme çevrilen insanların acılarını öyküleştiren "Milattan Sonra" eserini yayımladı (1990).

Termik Santrale karşı İzmir'den Aliağa'ya olan 50 kilometrelik mesafede insan zincirinin oluşturulduğu çevre eyleminin düzenleyicilerinden oldu. 

Aliağa'da kurulaması düşünülen termik santrala karşı yürütülen mücadeleyi anlatan "Termik Santralara Hayır" kitabını 1991'de yazdı.

1991'de parlamenterliği sona eren Anadol, İzmir'e döndü. Avukatlığı bıraktı ve özellikle 20. yüzyıl üzerine inceleme ve araştırmalara başladı. Önemli olayları yaşayan tanıklarla sözlü tarih çalışmaları yaptı. Belge, bilgi topladı. Ege'nin iki yakasında Türkiye ve Yunanistan’da sözlü tarih çalışmaları yaptı. Siyasal olayları ve kronolojiyi resmi tarihler dışında objektif saptamaya çalıştı.

Osmanlı'nın çöküş dönemi olan 1900-1920 yılları arasında cereyan eden olayların yaşamlarını altüst ettiği Rum, Türk ve Ermenilerin Ege'de başlarına gelenleri anlattı. 3 Kasım 2002 seçimlerinde tekrar İzmir Milletvekili olarak CHP'den Meclis’e giren Kemal Anadol'un "Büyük Ayrılık" eseri de 2003 yılında yayımlandı.

22. Dönem milletvekilliğinin son 4 yılında CHP Grup Başkanvekili olarak parlamento çalışmalarını sürdürdü. 22 Temmuz 2007 Milletvekili Genel Seçimlerinde 23. Dönem İzmir Milletvekili olarak yeniden TBMM'ne girdi. Milletvekilliği 2011 yılında sona erdi.

Kazandığı Ödüller

* Cumhuriyet Gazetesi 1963 yılı Yunus Nadi Armağanı birincisi.

* Abdi İpekçi Barış – Dostluk Ödülü sahibi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.