Ajans Bakırçay

'Öyle mi Alay Komutanı!' Dikili'de okurlarıyla buluştu

KİTAP

Kamil Kartal'ın 'Öyle mi Alay Komutanı! - Sınıf Hareketiyle İç İçe Bir Ömür' kitabı Dikili’de okurlarıyla buluştu.

"Öyle mi alay komutanı?" sözleri ile tanınan Bağımsız-Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Kamil Kartal'ın 'Öyle mi Alay Komutanı! - Sınıf Hareketiyle İç İçe Bir Ömür' kitabı Dikili’de okurlarıyla buluştu.

Dikili Emek ve Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen etkinliğin sunumu platform üyesi Demet Önal tarafından yapıldı. Önal sunumunda; “Kamil Kartal, işçi sınıfı hareketinin hem sendikal hem siyasal süreçlerinde bulunmuş, bir işçi önderi olarak yaşayıp mücadele eden bir devrimci işçi. Sendikal hareketle yakın ilişkisi olmayanların birçoğu, ona 2020 yılında Soma madencilerinin Ankara yürüyüşünün önü kesildiğinde askerlere dönük olarak yaptığı konuşmadaki ‘Öyle mi Alay Komutanı!’ ifadesiyle aşina oldu. Kamil Kartal’ın yaşam ve mücadele öyküsü, mücadelenin değişik aşamalarında yollarının kesiştiği 21 kişinin yazılarıyla desteklenerek, ‘Öyle mi Alay Komutanı! Sınıf Hareketiyle İç İçe Bir Ömür’ ismiyle kitaplaştırıldı" dedi.

‘ÖYLE Mİ ALAY KOMUTANI!’

Etkinlikte konuşan kitabın yazarı Kamil Kartal ise; “Tanıklara dayalı yani sözlü tarih diyebileceğimiz bir fiil kendimin de içerisinde yer aldığım sınıf mücadelelerinin farklı dönemlere ilişkin yaşananları, yaşandıkları dönemin nesnelliğinde bu güne aktarmak fikri zaten aklımda vardı. Özellikle Soma katliamının yaşandığı tarih itibarı ile Soma’da kalmaya karar vermemle birlikte bu fikir iyice netleşmiş oldu. 2020 Yılının 12 Ekiminde Soma’dan başlayan Uyar Madencilik mağduru maden işçilerinin Ankara yürüyüşü sürecinde Manisa Salihli’de önlerinin kesilmesi üzerine gece saat 02.00 sıralarında jandarma güçlerine yönelik yaptığım konuşma içerisinde söylediğim ‘Öyle Mi Alay Komutanı!’ cümlesinin geniş kitleler tarafından benimsenmesi kitabın ismini de belirlemiş oldu” dedi.

KAMİL KARTAL

Kamil Kartal işçi çocuğu bir işçidir. Okul eğitimini ortaokulun sonunda bırakmış ve değişik işlerde çalışmıştır. İlk sendika ve temsilcilik deneyimini 1975’te, 19 yaşında bir metal işçisiyken, DİSK/Maden-İş’te yaşamıştır. Daha sonra 1977 sonunda ise İETT’nin elektrik biriminde çalışmaya başlamış ve bir süre sonra işyeri temsilcisi olmuştur. İETT o dönemde İstanbul’da Devrimci Yol’un örgütlülüğünün güçlü olduğu, işçi çalışmasının ana işyerlerinden birisidir. Kamil Kartal 65 yıllık hayatının 45 yılında sendikal hareketin içinde yer almıştır. Bu süreçte başarılar ve yenilgiler yaşamıştır ama işçi sınıfına ve mücadeleye inancını hiç kaybetmemiştir. Sınıf mücadelesi içinde pişmiş, örgütlü mücadelenin de katkısıyla kendisini geliştirmiş bir işçi önderidir.

'Öyle mi Alay Komutanı! - Sınıf Hareketiyle İç İçe Bir Ömür', 1970’lerden 2021’e kadar Türkiye sendikal sürecini, özellikle de 1980 sonrası yeni sendikal hareketlerin gelişimini, siyasal gelişmeler ışığında ele alıyor. Yazarın dışında, bu süreçlere tanıklık eden birçok kişi düşünceleriyle kitapta yer alıyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.