Ajans Bakırçay

Bergama Tepeköy'de ki 4500 kitaplı kütüphanenin hazin sonu!

KİTAP

Bergama’nın en büyük mahallesi Tepeköy’de 2016 yılında oluşturulan 4500 kitaplı kütüphane, mevcut muhtar Mustafa Aktürk tarafından ‘başka bir amaç için kullanacağım’ denilerek kapatıldı.

Kütüphaneler zinciri oluşturmasıyla da bilinen yazar Recai Şeyhoğlu’nun 2016 yılında Bergama Belediyesi’nin desteğiyle ilçenin en büyük mahallesi Tepeköy’de oluşturduğu çok amaçlı kütüphane kapatıldı.

Açılışına Usta edebiyatçı Feyza Hepçilingirler ve şair/yazar Öner Yağcı’nın da katıldığı kütüphanenin açılış kurdelesi dönemin kaymakamı Osman Nuri Canatan, belediye başkanı Mehmet Gönenç ve Tepeköy Muhtarı Efgan Aktaş tarafından kesilmişti.

20 HAZİRAN 2016’DA AÇILDI

Kütüphane’nin kapatılması ise açılışının dördüncü yılında yazar Recai Şehoğlu’nun köşe yazısında meydana çıktı. Şeyhoğlu yazısında; “Masası, sandalyeleri, halıları, çerçeveli fotoğrafları, rengârenk kitapları ve bulunmaz antik eşyaları, bulunmaz aydınlatıcı- uyarıcı- uyandırıcı objeleri ve sayısı 100’e yakın masa saati/ kol saati ve duvar saatleriyle, değerli dolmakalemleriyle, ahşap kasa radyo, makaralı teyp, ses alma cihazı, faks ve benzeri etnoğrafik eşyalarıyla bulunmaz bir Etnoğrafya Müzesi oluşturduk. Amsterdam’daki halk kütüphanesi güzelliğindeydi burası. Kitapların tamamı da sıfırdı. 20 Haziran 2016’da da açılışını yaptık”

NAZAR DEĞDİ

“O günlerin kaymakamından da ricada bulunmuştum. Bergama’da okuyan lise öğrencileri ve yüksekokul öğrencileri buradaki zengin kütüphanemizden yararlansındı. Çünkü adı üstünde harikulade bir çocuk kütüphanesi oluşturduğumuz gibi bir de edebiyat tarihi kütüphanesi kurmuştuk burada. Her yerde bulunmayan kitaplar vardı Tepeköy’de. Nazar değdi anlaşılan”

BAŞKA BİR AMAÇLA KULLANACAĞIM

“2019’un haziranında olsa gerek, Efgan Aktaş’tan bir telefon: ‘Hocam, yeni muhtar kültür merkezini boşaltmanızı istiyor’ İnanamadım. Şaka gibi. Ardında da yeni muhtar Mustafa Beyden bir telefon: ‘Hocam, burayı boşaltmanızı rica ediyorum. Başka bir amaçla kullanacağım’ Maden şirketinde çalışan yeni muhtar, bunun için de girişimde bulunmuş zaten. Belediyeye konuyla ilgili yazı yazmış. Binanın boşaltılmasını isteyen. Şoke olmuştum. Tez elden Tepeköy’e ulaştım. Muhtarla konuşmaya. Muhtar kararlıydı. O akşam otobüsle İzmir’e dönerken yanımdaki kişi selpağını uzattı. Gözümü silmem için”

YÜREĞİM SIZLIYOR

“10 Ağustos 2019’da başım önde boşalttık Tepeköy Kültür Merkezi’ni. Muhtar yoktu yanımızda. Oğlu vekâlet etmişti köyden tasımızı tarağımızı toplayışımıza. Ne umutlarla açmıştık. Neler düşlemiştik. Tepetaklak gelmiştik. Tepeköy denince içim cız ediyor her defasında. Yüreğim sızlıyor” ifadelerini kullandı.

KÜTÜPHENEDE NELER VARDI?

Kültür merkezi niteliğinde açılan yapıda 2000 kitaplı Aziz Nesin Çocuk Kütüphanesi ile araştırmacılar ve üniversite öğrencileri için de 2500 kitaplı Öner Yağcı Edebiyat Tarihi Kütüphanesi yer alıyordu. Ayrıca , 'Türkçenin Kraliçesi' olarak isim yapmış Türkolog- Yazar Feyza Hepçilingirler ile 'Kütüphaneciler İmparatoriçesi' olarak belleklere kazınmış Rasime Şeyhoğlu adına da “Feyza Hepçilingirler - Rasime Şeyhoğlu Aydınlanma Evi” de bulunuyordu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.