Ajans Bakırçay

Ahmet Ümit, konusu Bergama'da geçen romanına yoğunlaştı

KİTAP

Koronavirüs salgını nedeniyle evde oldukça bol zaman geçirdiğini söyleyen Ahmet Ümit, Bergama-Berlin ekseninde geçen yeni romanını yazmaya yoğunlaştığını söyledi.

Türkiye’nin önde gelen edebiyatçılarından, polisiye romanlarının ünlü yazarı Ahmet Ümit, koronavirüs salgını nedeniyle hayatı eve sığdırdığımız bugünlerde Bergama-Berlin ekseninde geçen yeni romanını yazmaya yoğunlaştığını söyledi.

Sadece ülkemizde değil birçok ülkede ilgiyle okunan polisiye romanların ünlü yazarı Ahmet Ümit, 2016 yılında Bergama’ya gelerek dönemin belediye başkanı Mehmet Gönenç’i ziyaret etmiş. Yeni kitabında ilçenin 2 bin 500 yıllık tarihine ışık tutarak, yeni kitabında Bergama’yı anlatacağını söylemişti. Koronavirüs salgını nedeniyle evde oldukça bol zaman geçirdiğini söyleyen Ahmet Ümit, Bergama-Berlin ekseninde geçen yeni romanını yazmaya yoğunlaştığını söyledi.

PERGAMON ÜZERİNE YAZILI KAYNAKLARI OKUYORUM, BELGESELLERİ SEYREDİYORUM

Ahmet Ümit; “Bergama-Berlin ekseninde geçen yeni romanımı yazmaya devam ediyorum. Bu süreçte daha çok onunla ilgili kaynak kitaplar okuyorum. Homeros’un ‘İlyada’ ve ‘Odysseia’sı, Hesiodos’un ‘Theogonia’sı, Ksenophon’un ‘On binlerin Dönüşü’, ‘Pergamon - Anadolu’da Hellenistik Bir Başkent’, mitoloji sözlükleri, Pergamon üzerine bilimsel çalışmalar, Osman Bayatlı’nın ‘Bergama’ kitapları bunların arasında. Yine romanımla ilgili ‘Büyük İskender’ gibi tarihi filmler; Berlin ve Pergamon üzerine belgeseller ve diziler de izliyorum” dedi.

GİZEMLİ BİR CESETLE BAŞLIYOR

Türkiye’nin bestseller polisiye roman yazarı Ahmet Ümit, daha önce Berlin’de kendisi ile yapılan bir röportajda, yeni romanının Bergama-Berlin arasında geçeceğini ve Berlin’de Spree Nehri’nde bulunan gizemli bir cesetle başlayacağını söylemişti. Ümit; “Bu yazmakta olduğum Bergama ve Berlin arasında geçen bir roman. Biliyorsunuz Pergamon Müzesi’nde bir Zeus Sunağı var; bu sunak Bergama’dan getirildi. Bu ikisinden hareketle gelişecek bir roman olacak. Evet, Başkomiser Nevzat da Berlin’e geliyor. Çünkü Berlin’de önemli bir Türk’ün, henüz karar vermedim belki bir belediye başkanı, belki bir milletvekilinin cesedi Spree Nehri’nde bulunuyor ve Türkiye’den de Nevzat, Almanlarla birlikte bu işi soruşturmak için buraya geliyor. Yani Başkomiser Nevzat Berlin’de esrarengiz bir cinayet soruşturması içinde; kökleri ta Berlin’den Bergama’ya uzanan ve Almanya’daki Türklerin hayatlarına da gönderme yapan bir hikâyenin içinde bulacak kendisini” diyerek açıklamalarda bulunmuştu.

BU TOPRAKLARDA Kİ KÜLTÜR BENİ DERİNDEN ETKİLİYOR

2016 Yılında Bergama’da yapılan söyleşide yeni romanı hakkında bilgi veren Ümit, “Benim romanlarımda belirgin özellik Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde bulunan tarihin ve kültürün yoğun bir şekilde yer almasıdır. Bunlar bazen antik dönemi, bazen de daha yakın zamanı anlatır. Özellikle bu topraklardaki antik kültür beni derinden etkilemektedir. Antik kültürü Bergama’da çok somut görüyoruz. Yerleşim ise kesintiye uğramadan devam ediyor. 2000- 2500 yıllık kesintisiz bir tarihten bahsediyoruz. Bu çok heyecan verici. Buradaki coğrafya da çok heyecan verici. Yunanistan’a da gittim ben. Atina’da Akropolü gördüm. Hem doğa bu kadar güzel değil, bu kadar görkemli değil, hem de bu kadar çok anıt bina orada yok. Dolayısıyla ilk geldiğimden beri Bergama’yı yazmak, buradaki kültürü tanıtmak aklımda olan bir şeydi. Şimdi buna karar verdim ve yapacağım. Bunun çalışmalarına başlamış bulunuyorum. Sağolsun gerek belediye başkanımız Mehmet Gönenç, gerekse dostum Bülent Türkmen bize bu konuda çok yardımcı oldu. Çok önemli bilgiler verdi. Güzel bir roman çıkacak ve insanlar Bergama’yı daha yakından tanıyacak” sözlerine yer vermişti.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.