Ajans Bakırçay
2020-08-22 21:08:59

Kitap Okumak ve Yazan Değerlerimiz Üzerine…

Sedat Özgüven

22 Ağustos 2020, 21:08

Bir TV programında, fakirlik belgesi olan, kimsesizler yurdunda ölen ve bugünde kitapları basılmayan değerli "bir" insanımız-şairimizden bahsedilince, 'Kitaplar-Yazarlar- Şairler' ve onlara verilen değerler üzerinde düşündüm ve çok üzüldüm.

Bugün ülkemiz dünyada, kitap okumada çok geri sıralarda. O nedenle de, gericilik ve talan anlayışları, emek, demokrasi ve barış düşmanı görüşler ve uygulamalar, bir tür yeterli, güçlü itiraz ve direnişler ile karşılaşmıyor.

Kitap okumalı, okutmalı, çocuklarımızın okumasını sağlamalı, okuyanı desteklemeli, tüm edebiyat ve sanat alanı değerlerimizi unutmamalı, unutturmamalıyız.

Okumak, öğreten, eğiten, her anlamda geliştiren, rahatlatan önemli bir eylemdir. Ne yazık ki ülkemiz kitap okumada dünyada geri sıralardadır. Bu nedenle de, bir tür kitabın, okumanın değeri yeterince anlaşılamaz, anlatılamaz. İstatistikler incelendiğinde görülecektir ki, kitap okuma alışkanlıkları yüksek olan toplumların, diğer toplumlara göre gelişmişlik ve kültür düzeyleri oldukça yüksektir. Okuyan toplumların olaylara bakış açıları ve müdahaleleri, etkileri daha iyi ve çözümleyicidir. Ayrıca, Kitap insanı ruhsal açıdan da rahatlatan etkiler yapar.

Okuyan insanlar kendi deneylerinden de görürler ki, birçok konuya ilişkin bilgileri ve kelime hazneleri zenginleşir. Kendilerini daha iyi izah etme olanakları artar. Bu da yaşamda yer aldıkları her alanda daha başarılı olma şansları çoğalır. Kendilerine olan güvenleri artar.

Okumak ayni zamanda hafızalarımıza güçlendirici etkiler yapar. Bir anlamda Hafızalarımızın egzersiz alanıdır.

Hepimiz kendi deneylerimizden biliriz. Kimi zamanlar hayatın sıradanlığının, üzüntülerinin, sıkıntılarının, beklentilerimizin karşılık bulamamasının sarmalında debelenip dururuz. Okumak bizi, sıkıntı ve umutsuzluklar dünyasından sıyrılmamıza yardımcı olur. Bizi yenidünyalara, umut dolu uzaklara taşıyabilir. Yeniden, yeniden sevdirir, umut yükler. Olanaksız gibi görünene yol açar. Umut dünyalarımızı zenginleştirir.

Kitaplar ayni zamanda iyi arkadaş, sizi hiç yalnız bırakmayan dostturlar. Elinize alıp, okumaya başladığınızda yepyeni dünyalarla yaşamaya başlar, yalnızlık hissetmezsiniz. Okunulan her kitap, her yeni bilgi, okuyana yeni bir şeyler katar. Düşünce ufkunu geliştirir. Beynini daha fazla çalışmaya yönlendirir. Ve tüm olanakları değerlendirme ve düşünme ufkumuzu zenginleştirir. İlgi duyulan alanlarda okunulan kitaplar, uzmanlıklarımızı artırır, daha doğru kararlar üretilmesine yardımcı olur.

Okumak bizi daha mutlu, bilgili, bilinçli kılar. İnsana ve yaşamlara olan katkılarımızı daha bir etkili kılar bizleri de gerçek anlamda insanlaştırır.

VE BİZE OKUMAYI SAĞLAYAN, SUNAN, ŞAİR-YAZAR TÜM EDEBİYAT DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKALIM.

ONLARI UNUTMAYALIM…

UNUTTURMAYALIM…

YAŞATALIM…

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.