Ajans Bakırçay
2021-03-06 10:52:41

İktidar ya da Muhalefet...

Sedat Özgüven

06 Mart 2021, 10:52

Söylem değil, "hoş açıklamalar" değil,

"Pratik ve iyi örneklik" gerekir.

Her anlamda inandırıcı olmak ve güven vermek te, en etkin yol örnekliktir. Özellikle zamanımızda yaşanan, halkın ezici çoğunluğunun yaşamını şu ya da bu biçimlerde olumsuz etkileyen mevcut iktidar politikaları ve yaşamlara yansıyan uygulamalar, bunu daha da gerekli kılmaktadır.

Bugün, hukuk ve adalet kavramlarının gerçek özlerinden uzaklaştırıldıkları, haksız ve hırpalayıcı, üzücü sonuçların vicdan sahibi insanlarımızı derinden etkilediği süreçlerinden geçiliyor. Az kalmış olsa da, gerçekleri yansıdan haberlere bakıldığında bu açık olarak görülecektir.

19 yıldır ülkemizi yönetenler bugün "İnsan Hakları"na ilişkin planlar, ilkeler yayınlama cesaretini gösterebiliyorlarsa şaşırmamak hayli zordur.

Ceza evleri eleştirel içerikli, farklı görüşleri ve haberleri nedeniyle yazar ve gazetecilerle dolu iken, 

Binlerce kişi, farklı siyasal yaklaşımları nedeniyle, çeşitli suçlamalar altında ceza davalarıyla uğraşırken,

6 milyonun oyu ile mecliste bulunan HDP’nin gücü yok edilmek, milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırılmak ve partilerinin kapatılmak istenmesi, hukuk dışı bir dil ve yükselen seslerle dile getirilirken,

Sosyal medya paylaşımlarında dile getirilen en küçük eleştiriler, hakaret suçlamaları ile soruşturulur duruma gelmişken,

"İnsan Hakları"na ilişkin yeni hamlelere şaşırmamak hayli güçtür.

Pandeminin bunalttığı İnsanlarımızın büyük çoğunluğu da durumu kimi zaman şaşarak, üzülerek, kimi zaman da öfkelenerek izliyorlar.

Peki, örgütlü ve kendilerini geleceğin iktidarı olarak gören, sunan, hazırlanan politik yapılar ne yapıyorlar, ne yapmalılar.

İktidarın eylem ve uygulamalarına cevap vermek ve eleştirmek yeterli mi? Elbette değil, olmamalı.

İşte tam bu noktada, özellikle Ana Muhalefet partisinin, iktidarda olduğu Belediye Yönetimlerinde, eleştirilerine uygun biçimlerde "Örneklikler" yaratması inandırıcılıklarını artıran bir işlev görmez mi?

Özellikle Ankara, İstanbul ve İzmir Yerel yönetimlerinde bu tür örneklerden söz etmek mümkündür. Ne var ki İktidarın büyük parçası olacak bir politik hareket için bu yeterli değildir.

Söylev ve açıklamaları aşan, örnek olma ve örneklik yaratma eylem ve çabaları, muhalefetin gücünü artıracak, egemen olan, gerici otoriter anlayışları geriletecektir.

Ayrıca unutulmamalı ve hiç atlanmamalı ki bugünün temel sorunu "Gerici, anti-laik, antidemokratik, baskıcı, hak, hukuk ve adalet yoksunu, emek karşıtı" iktidarın geriletilmesi ve demokratik-barışçıl biçimlerde, iktidardan uzaklaştırılmasıdır. Bu hedefleri benzer tüm yapıların birlikte hareketini zorunlu kılar. Başka yol yoktur.

İnandırıcı ve güven veren "İyi örnekler" yaratma, olanak varsa sunma, çaba ve eylemleri başarıya ulaşmaya yaklaştırır...

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.