Ajans Bakırçay
2019-10-17 10:16:03

“Hala Bi Lira”, “Size De Çıkabilir”…

Sedat Özgüven

17 Ekim 2019, 10:16

EMEK, DEMOKRASİ, EŞİTLİK VE ADALET…

“HALA Bİ LİRA”, “SİZE DE ÇIKABİLİR”…

Son yıllarda AKP diktasının, içte ve dışa yönelik olarak uyguladığı politikaların, milliyetçiliğin, dinsel inanışların ve siyasal particiliğin, objektif, gerçek ve insani yaklaşımlara dayanmayan biçimlerde kullanılışının, kışkırtılan, kullanılan duyguların hırpalanışının, izlenen yanlış politikalar sonucu geçim sıkıntısı altında ezilen, yoksullaşan, işsizleşen insanlarımızın çoğalışının, gölgelediği değerler…

Yaşamlarımızın, insanlaşmamızın önünü açacak, kendilerimizin seçemediği özelliklerimiz olan etnik köken, dil, din cinsiyet farklılıklarımızı düşmanlaştırışı bir neden olarak sunan savaş ve sömürü yanlılarının oluşturmaya çalıştıkları kirli ortamın panzehri, her tür fedakârlığa layık olan değerler, değerlerimiz.

Emek söz konusu olduğunda, bir çok kurumu, kişiyi, olayı anımsarım. Ne var ki, İzmir-Dikili’de yaşayan iki emekçiyi hatırlamadan edemem. İki emekçi insanımızın canlı, temiz ve coşkulu sesini anımsamadan edemem. Sizlerin de onları tanımanızı istedim.

****

İbo, çerezci İbo.

Börekçi, şimdilerde kurabiyeci İbo.

Ayni zamanda akrabamız. O nedenle çocukluk yıllarımda İzmir Yeşildere’de muhallebi ve gevrek sattığımız yıllarda da bize yardımcı olduğunu hatırlıyorum. Sanıyorum yaşı 80 e yaklaşıyor. Kmseye muhtaç olmadan, kimseye zarar vermeden, sistemle adeta alay ederek bütün yaşamını kendi ürettiği börek ve benzeri unlu ürünleri satarak geçiren, bugün de devam eden eli öpülesi bir emekçi.

Dikili ye yolunuz düşer de biraz dolaşırsanız mutlaka “hala bir lira’’ sesini duyacaksınız. Bizim İbo’dur. Ve mutlaka yakınında iseniz ikramını yapacak ve hikayesinden kesitler anlatmaya başlayacaktır size.

“Hala bir lira’’ sesine kulak verin, deneyin.

****

Diğer emekçi kardeşimiz de yıllardır dikili sokaklarında “umut” satan milli piyangocudur.

Güler yüzü ve tatlı sesiyle sanki kendisi “umut” kılığına bürünmüş biri olarak seslenir. Onun “size de çıkabilir” sesi o kadar güven vericidir ki, inanırsınız, bileti alırsınız. Ben onun tezgahının yanından geçerken, ya da oturduğumuz çevreden o geçerken hep şansımı denemek isterim.

****

İki emekçi biri kurabiyeci diğeri milli piyango satıcısı.

Milyonlarca işçi ve emekçiden iki resim.

Hayatı yaratan ve sürmesini sağlayan milyonlarca emekçiden iki resim.

Emeğin değerini böylesi görünür ve anlamlı yansıttıkları için onları “hala bi lira” diye bağıran ‘İbo’yu, “size de çıkabilir” diye seslenen ‘piyangocu’ kardeşimi kucaklıyorum…

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.