Ajans Bakırçay

Yerel Seçim Sempozyumunda 'toplumcu belediyecilik' konuşuldu

GÜNDEM

İzmir’de düzenlenen Yerel Seçimler ve Toplumcu Belediyecilik Sempozyumu’nun sonuç bildirgesi yayınlandı. 

Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi, ODTÜ Ege Mezunları Derneği, Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin Düzenleme Kurulu’nda yer aldığı "İzmir, Yerel Seçimler ve Toplumcu Belediyecilik Sempozyumu" yoğun katılımla gerçekleştirildi.

Yerel yönetim anlayışında yeni bir yol, yeni bir alan açmak amacıyla yapılan sempozyumda çeşitli emek ve meslek örgütlerinden üyelerin, üniversite öğrencilerinin, sanat, akademi ve belediyecilik alanından farklı disiplinlerden gelen uzmanların siyasal - yönetsel, sosyo -kültürel, şehircilik, ekolojik, ekonomik ve diğer kentsel sorunlara ilişkin tartışmalar yürüttüğü sempozyumda toplumcu belediyecilik üzerinde duruldu.

Yeni toplumsal örgütlenme modellerinin de ele alındığı oturumlarda; Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Cervatoğlu, İnsan Hakları Savunucusu Hacer Foggo, yazar Pertev Aksakal, sanatçı Erdal Kesal ve gazeteci-yazar Gökmen Ulu gibi yazar, gazeteci, hukukçu ve akademisyen ile farklı meslek gruplarının temsilcileri yer aldı.

KATILIMCI DEMOKRASİ VE HALKÇI POLİTİKALAR ÖNE ÇIKMALI

Sempozyumda ranta odaklanan bir siyaset anlayışının sonucu olarak kentsel müştereklerin risk altında kaldığı dolayısıyla kent yoksullarının barınma, eğitim, sağlık, beslenme, ulaşım ve sosyo - kültürel hakların korunması gibi temel kamusal hizmetlere eşit ve adil erişim konusunda yaşadığı adaletsizliklere karşı kolektif üreticiliği temel alan, kaynak yaratıcı, tüketim düzenleyici, dayanışmacı, kamucu bir planlamayla kentin tüm dinamikleriyle ilişkili, demokratik ve denetlenebilir bir politik hat üzerinden yerel yönetimlerin tartışılması gerektiği belirtildi.

YENİDEN TOPLUMCU BELEDİYECİLİK

Sempozyumun sonuç bildirgesinde kentlerin neo - liberal politikalarının belirleyiciliği altında biçimlenmekte ve dönüştürüldüğü vurgulandı. Küreselleşme sürecinin hızlandırdığı sermayenin kentleşmesiyle birlikte Türkiye kentlerinde ortaya çıkan toplumsal eşitsizlikler ve sosyo - mekânsal ayrışmaların derinleşerek genişlediği belirtildi. Halkın büyük çoğunluğu için tarihsel, politik ve toplumsal belleği olan mekânların, sermaye için değişim değeri haline dönüştürülerek doğal kaynaklarımız, kültürel mirasımız ve ekolojik dengelerin yok edildiğine dikkat çekildi. Bildirgede toplumcu belediyeciliğin beş ilkesine de yer verildi.

TOPLUMCU BELEDİYECİLİK İLKELERİ

1. Üretici Belediyecilik: Toplumcu belediye kentsel hizmetleri öncelikle kendisi üretecek, piyasadan satın almayacaktır.

2. Kaynak Yaratıcı Belediyecilik: Toplumcu belediye “kaynak yok” diye yakınmayacak, kaynağı öz gücüyle yaratacak ve hakkı olan kaynağı almak için siyasal iktidar üzerinde baskı kuracaktır.

3. Tüketim Düzenleyici Belediyecilik: Toplumcu belediye tefecilere, tüccarlara, fırsatçılara imkân tanımayacak ve kentsel hizmet piyasasını düzenleyecektir.

4. Demokratik-Katılımcı Belediyecilik: Toplumcu belediye karar alma süreçlerinde meclisler kurarak kent halkının dışlanmış kesimlerini karar süreçlerinde etkin hale getirecektir.

5. Birlikçi-Bütünlükçü Belediyecilik: Toplumcu belediyecilik belediye siyasetini sınıf siyasetinin bir parçası olarak görecek, aynı zamanda emek-meslek örgütleri ve diğer toplumcu belediyelerle ülke düzeyinde ve uluslararası alanda birlikler oluşturacaktır.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.