Ajans Bakırçay

Uluslararası Bergama Kermesi 86'ncı kez başladı

GÜNDEM

Atatürk'ün mirası olarak Bergamalıların kalbinde büyük önem taşıyan Uluslararası Bergama Kermes'i, 86'ncı kez yeniden başladı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önerisiyle 1937 yılında başlayan Türkiye'nin ilk yerel festivali 'Uluslararası Bergama Kermesi', pandemi nedeniyle ara verilen 2 yılın ardından 86'ncı kez yeniden başladı.

Sergilerden konferanslara, tiyatro gösterilerinden konserlere kadar rengarenk görüntülere sahne olan Uluslararası Bergama Kermesi, bu yıl geleneksel 'Kermes Yürüyüşü' ve gün boyu yapılan açılışların ardından ünlü şarkıcı Melek Mosso konseriyle başladı.

(Foto: 2022 Melek Mosso Konseri - Bergama Belediyesi)

***

Atatürk'ün mirası olarak Bergamalıların kalbinde büyük önem taşıyan ve Bergama'nın Düğünü olarak adlandırılan tarihi organizasyon İkinci Dünya Savaşı'nın sıkıntılı ve yokluk yılları da dahil olmak üzere, darbelerin olduğu yıllarda dahi firesiz devam etmişti.

(Foto: 2022 Halk Oyunları Gösterisi - Bergama Belediyesi)

İŞTE FOTOĞRAFLARLA ULUSLARARASI BERGAMA KERMESİ

Atatürk’ün mirası, Türkiye’nin ilk yerel festivali “Bergama Kermesi”

Dünya medeniyetinin çok önemli bir kültür hazinesidir Bergama… Öyle ki bu eşsiz şehir kâğıdın ilk halini icat ederek parşömen adını vermiş, Asya'nın en büyük kütüphanesini oluşturmuş, dünyanın en büyük sunağı olan Zeus Tapınağını inşa etmiş, Anadolu'ya başkentlik yapmış, psikolojik tedavinin merkezi olmuş, nice ilim adamı, şair ve heykeltıraşlar yetiştirmiştir.

(Foto: 22 Mayıs 1937 İlk Kermes)

***

Bu anlamda, ilklerin şehri olarak da bilinen Bergama, binlerce yıl öncesine uzanan tarihi boyunca adı anıldığında aynı anda çok şeyi ifade eden ender kentlerden biri olmayı başarmıştır. Ve Bergama dendiğinde ilk çağrıştırdıklarından biri KERMES'tir.

(Foto: 22 Mayıs 1937 İlk Kermes Yürüyüşü)

***

Bergama Kermesi büyük bir coşku, gerçeğe dönüşebilmiş bir hayal, herkesçe beklenen, her yıl yinelenen bir gelenektir. Günümüzde birçok şehrin festival adı altında gerçekleştirdiği etkinlikler, 1937 yılından bu yana aralıksız kutlanan Bergama Kermesi ile karıştırılmamalı, kıyaslanmamalıdır.

(Foto: 22 Mayıs 1937 İlk Kermes kutlamaları)

***

Bergama Kermesi, genç Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk festivallerinden birisidir. 22 Mayıs 1937 günü, Bergama'da “Kermes Etkinlikleri” başlamıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 13 Nisan 1934 günü Bergama'yı ziyaret etmiş ve Bergama'nın iki bin yıllık tarihi kalıntılarından etkilendiğini çevresindekilere söylemiş. Yanında bulunan yetkililerden, Bergama'da bir müze kurmalarını ve kazılarda çıkan antik eserleri burada sergilemelerini istemiş. Bergama'nın tanıtılması için de bir Kermes düzenlenmesi yönünde tavsiyelerde bulunmuştu.

(Foto: 14 Nisan 1934 Atatürk Bergama'da Asklepion'da)

***

Bu önerileri alan Bergamalılar ve o dönemin İzmir'deki yöneticileri Müze kurulmasının ve Kermes düzenlenmesinin hazırlıklarına başlamışlar. Böylece, 1936 yılında Cumhuriyetin ilk Arkeolojik Kazı Müzesi Bergama'da açılmış ve 1937 yılında da Bergama Kermesi düzenlenmeye başlanmıştır.

(Foto: 1943- İsmet İnönü Bergama'da, müze ziyareti sırasında Osman Bayatlı ile birlikte...)

***

Takvim yaprakları 22 Mayıs 1937 tarihini gösterdiğinde, büyük bir özenle planlanarak hazırlıkları tamamlanan şenlik, Bergama Kermesi adıyla kutlanmaya başlanır.

(Foto: Bergama sevdalısı Osman Bayatlı Kermes'in açılış konuşmasını yapıyor)

***

Bergama gönüllülerinden oluşan Bergama'yı Sevenler Cemiyeti'nce hazırlanan ilk Kermes, Atatürk'ün arzu ettiği gibi, Bergama'nın tarihi ve kültürel değerlerini ön plana çıkaran bir programa sahiptir. O yıl ve takip eden yıllarda Kermes, olması gerektiği gibi Akropol ve Asklepion'da dünya klasiklerinin sergilendiği tiyatrolara, unutulmaz Kozak Günleri'ne, Çandarlı ve Dikili'de deniz eğlencelerine, cirit-kalkan oyunlarına, zeybek ve efe gösterilerinin en güzellerine ev sahipliği yapar.

(Foto: 1944 8'inci Kermes)

***

İlerleyen yıllarda Kermes, ülkenin her ucundan misafirleri, önemli gazetecileri, sanatçıları, devlet erkânını, çok sayıda ülkenin elçi ve konsoloslarını Bergama'ya çekmeyi başarır.

(Foto: 1951 Celal Bayar Bergama Kermesinde)

***

Bergama Kermesi, 83 yıldır aralıksız olarak, her yıl düzenleniyor. Ekonomik bunalım yıllarında, İkinci Dünya Savaşında ve ihtilal dönemlerinde hiç ara verilmeden düzenlenen, Türkiye'nin en uzun soluklu festivali olma özelliğine de sahiptir. Bergamalılar Kermes'i, Atatürk'ün kendilerine mirası olarak kabul etmekteler ve hep yaşatmaya kararlılar.

(Foto: 1937)

***

Bergama Kermesi, 83 yıldır aralıksız olarak, her yıl düzenleniyor. Ekonomik bunalım yıllarında, İkinci Dünya Savaşında ve ihtilal dönemlerinde hiç ara verilmeden düzenlenen, Türkiye'nin en uzun soluklu festivali olma özelliğine de sahiptir. Bergamalılar Kermes'i, Atatürk'ün kendilerine mirası olarak kabul etmekteler ve hep yaşatmaya kararlılar.

(Foto: 1941)

***

Tarih turizmi açısından Türkiye'nin en gözde ilçelerinden olan Bergama; tarihi ve kültürel birikimiyle, ülkemizin önemli yerleşim merkezlerinden birisidir. Yaklaşık üç bin yıllık geçmişiyle, insanlığın yaşamından önemli izleri üzerinde taşımaktadır.

(Foto: 1938)

***

Tarih öncesi Arkaik dönemden; Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait çok sayıda antik yapı, günümüze kadar varlığını koruyabilmiştir. Bu özellikleriyle Bergama, bir açık hava müzesi gibidir ve bölgemiz turizminin çekim merkezlerinden birisidir. Bergama, her yıl yüzbinlerce yerli ve yabancı ziyaretçisini ağırlıyor.

(Foto: 1940)

***

Bir kültür-sanat festivali olan, Bergama Kermesi'nde; tiyatro gösterimleri, konserler, söyleşiler, paneller, konferanslar, halk dansları gösterileri, sportif yarışmalar ve şiir dinletileri yer almaktadır.

(Foto: 1958)

***

Özellikle, konser ve tiyatrolar Kermes Festivalimizin en ses getiren etkinliklerini oluşturuyor. Çünkü; konserlerimiz iki bin beş yüz yıllık Roma Dönemi yapısı olan, Asklepion Antik Tiyatro'da yapılmaktadır.

(Foto: 1959)

***

(Foto: 1973 Erol Büyükburç)

***

(Foto: 1976)

***

(Foto: 1976 Tiyatro 'Aristo')

***

(Foto: 1941 Kozak)

***

(Foto: 82'inci Kermes - 2018)

(Foto: 82'inci Kermes - 2018)

***

(Foto: 82'inci Kermes - 2018)

***

(Foto: 2022 Melek Mosso Konseri - Bergama Belediyesi)

(Foto: 2022 Melek Mosso Konseri - Bergama Belediyesi)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.