Ajans Bakırçay

Soyer; “Hiçbirinizin kılına dokundurtmayız”

GÜNDEM

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bergama’da Millet Bahçesi Projesi nedeniyle belediye tarafından tahliye edilmek istenen ve mağduriyet yaşayan 86 esnaf ile buluştu.

Bergama’da 14 Eylül Stadyumu'nu da içerisine alan ve 51 bin 569 metrekarelik alana yapılmak istenen 'Millet Bahçesi Projesi' nedeniyle mağduriyet yaşayan 86 esnaf, derdini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e anlattı.

Bergama’nın AKP’li belediye başkanı Hakan Koştu, stadyum çevresindeki esnafa; kiracı bulunduğu adresin ‘riskli yapı’ tespiti nedeniyle yıkımının yapılacağı, bu nedenle de 60 gün içerisinde tahliye etmesi gerektiğine dair bir yazı göndermişti. Gelinen noktada Millet Bahçesi Projesi nedeniyle mağdur olan ve kışa girilirken sokakta kalma riski ile karşı karşıya kalan 86 esnaf derdini anlatabilmek için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile buluştu.

KİMSEYİ DIŞARIYA ATTIRMAYIZ

Stat esnafı ile buluşan Başkan Soyer; “Hepinizin bildiği gibi bununla ilgili bir dava süreci başlatmıştık. Fakat görünen o ki; ne dava tanıyorlar, ne hak, talep tanıyorlar” dedi. Soyer, bir esnafın ‘bizi dışarı atacaklar’ sözüne karşılık; “Elektriği, suyu kesip sizi dışarıya atacağız demek doğru değil. Burası kimsenin babasının çiftliği değil. Kimseyi dışarıya attırmayız. Burası dağ başı değil. Sonuna kadar mücadele ederiz. Hiçbirinizin kılına dokundurtmayız. Biz sizin yanınızda olacağız” ifadelerini kullandı.

HUKUKİ SÜREÇLERİNİZE DE MÜDAHİL OLURUZ

Konuyla ilgili Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu’yu Pazartesi günü İzmir'e davet edeceğini ifade eden Soyer; “Bizim kendisiyle medeni bir diyaloğumuz var. Konuyu kendisiyle de görüşeceğim. Sizlerin bana aktardıklarınızı, kendisine aktaracağım. Bunu yaparken de sizin yanınızda olduğumu net olarak söyleyeceğim. Biz büyükşehir olarak sizin menfaatinize nerede durulması gerekiyorsa orada dururuz. Hukuki süreçlerinize de müdahil oluruz” dedi.

ESNAFIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU DIŞARIDA KALACAK

Stat dükkanlarında kasaplık yapan İbrahim Dericioğulları; “Başkanın daha önce verdiği sözleri tutmasını ve bizi mağdur etmemesini istiyoruz. Bu projede tadilat yapılarak ticari alanlar oluşturulamaz mı? Burası çok büyük bir alan. Türkiye’de diğer millet bahçeleri incelendiğinde, şehir merkezlerinde bu kadar kupon yerlere yapılmadığını gördük. Burası Bergama’nın, Bergama ticaretinin kalbi. Zaten Bergama’da bir dükkân enflasyonu var. Yeterli çarşı ve dükkânımız yok. Aramızda birkaç arkadaşımız dışındakiler sokakta kalacaklar. Kirası 3 lira olan dükkân 8 lira oldu. Enflasyonu, döviz kurundaki durumu biliyorsunuz. Biz alanın bir kısmının ticarethane yapılarak, mağdur edilmeyi istemiyoruz” dedi.

KOLLUK KUVVETLERİYLE YIKIM YAPACAĞIZ

Stat esnaflarından olan CHP Meclis Üyesi İbrahim Turan ise; “Burada başkan bize ‘İzmir Büyükşehir Belediyesi açtığı davayı geri çeksin, Fuat Olugan Parkı’nda size iki katlı pasaj yapayım’ dedi. Hâlbuki sadece İzmir Büyükşehir değil, Şehir Plancıları ve Mimarlar Odası da dava açtı. Dava açanların arasında 2 şahısta var. Bu konuyla ilgili 86 esnaf arkadaşla birlikte bizde avukat tutup yürütmeyi durdurma, yıkım ihalesi ve planlara 3 ayrı dava açtık. Bize geçen ayın 18’inde ‘dükkânlarınızı 60 gün içerisinde boşaltın, yoksa kolluk kuvvetleriyle yıkım yapacağız’ diye tehdit geldi. Gelinen bu aşamada bizde Bergama’nın ileri gelenleri ve STK’lar ile birlikte harekete geçtik” dedi.

MAĞDUR EDİLİYORUZ

Bölge esnafından Ertan Delbıçakoğlu, "Bergama Belediye Başkanımız Hakan Koştu toplantıda bize burasının ne şekilde yapılacağını, ne zaman başlayacağını, ne zaman biteceğini söyledi. Sol tarafta bin 600 metrekarelik alanda değişik metrajlarda dükkanlar görünüyor. Alanın herhangi bir yerine toplamda 3 bin 500 metrekarelik bir yer yapıldığında esnafın herhangi bir problemi kalmıyor. Bunu talep ettik. Ama projede kime verilecek, net metrajlar belli değil" ifadelerini kullandı.

Parfümeri dükkanı sahibi İbrahim Atalay ise; “Bu proje baştan sona yanlış bir proje. Bergama’nın en önemli yerini düşüncesizce planlıyorlar. Mağdur ediliyoruz” dedi. Bergamalı meşhur çerezci Yüksel ise esnafın çok mağdur bırakıldığını ve üzüldüğünü ifade etti.

KAPALI SPOR SALONU İFRAZ EDİLEBİLİR

DEVA Partisi’nin İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Nezih Özuyar ise; “Bu iş başından yanlış başladı. Buradaki Kapalı Spor Salonu ifraz edilebilirdi. Burada ticari alan yaratılabilirdi. Burası Bergama’nın kalbi. Bu proje Bergamalı mağdur edilmeden değiştirilebilir” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.