Ajans Bakırçay

Karaburun'daki "RES" talanı AYM'ye taşındı!

GÜNDEM

Karaburun Yurttaş Davacıları, Karaburun Yaylaköy'deki 'RES' sürecine ilişkin davanın reddi kararını Anayasa Mahkemesi'ne götürdü.

Karaburun Yurttaş Davacıları, Karaburun Yaylaköy'deki 'RES' sürecine ilişkin davanın reddi kararını Anayasa Mahkemesi'ne götürdü. Karaburun Kent Konseyi ise konuyla ilgili yaşananları anlatan bir basın açıklaması düzenledi.

Yapılan basın açıklamasına Karaburun Kent Konseyi, Karaburun Yurttaş Davacıları, Egeçep, Ekoloji Birliği, Konak Kent Konseyi, Haytap, Mordoğan Yaşam Dostları, Midados, Karaburun ADD Şubesi, Karaburun CHP İlçe Teşkilatı üyeleri ile vatandaşlar katıldı. basın açıklamasına CHP İzmir Milletvekili Kani Beko ve Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, EGEÇEP eşsözcüsü Ali Osman Karababa, Ekoloji Birliği adına Nurcan Ay Katırcı da destek verdi.

Basın açıklaması sırasında ise; "Bunun Adı Temiz Enerji Değil, Talan", Yarımadayı Şantiyeye Çevirmeyin Efendiler", "Yaşam Alanımızı Savunuyoruz", “Karaburun’a İyi Bak, Kulak Ver, Yaşat", "Yaylaköy’ün Başına Gelen En Büyük Afet, Lodos", "Yaylaköy’de RES Talanı, Afet Yalanı", "Yaylaköy’de Keçileri Tutamıyoruz" ve "Bir Yanda ÖÇKB Kararı, Bir Yanda Lodos’un Talanı" pankartları açıldı.

ADALETE OLAN İNANCIMIZ ZEDELENDİ

Karaburun Kent Konseyi Genel Sekreteri Aykut Uçar tarafından okunan basın açıklamasında ise; “Danıştay’ın aldığı bu karar; Lisansların ve ÇED Olumlu kararlarının defalarca 'yaşamdan' yana iptal edildiği Karaburun Yarımadası’nda yaşayanların adalete olan inancını zedelenmiş, tabiatın ve yaşamın hakları Danıştay tarafından yok sayılmıştır" denildi. 

PANDEMİYİ FIRSAT BİLDİLER

Açıklamada ayrıca; "Karaburun Yarımadası’nın %61’ini (252 km²) tek başına kaplayan LODOS Elektrik Üretim A.Ş’ye ait 'Karaburun RES Projesi'ne karşı yürütülen hukuk mücadelesi 5.yılına girdi. Bu zaman zarfında, proje için verilen ÇED Olumlu kararı iki kez ve üretim lisansı bir kez iptal edildi. Karaburun Yaylaköy’de bağıra bağıra gelen TALAN’ın boyutları hiçbir kural tanımayan yağmacı tavıra evrilmiştir. Lodos Elektrik Üretim A.Ş 'Karaburun RES' kapasite artışı projesinin planlarını (ÇED Olumlu) iptal kararına ve Mart 2019’da ilan edilen Karaburun Yarımadası-Ildırı Körfezi ÖÇKB ilanına rağmen uygulamaya devam etmiştir. ÖÇKB ilanı sonrası hızla ve vahşice, bir kısmı da ormanlık arazi olan bir alanda önce arazi temizliği ve sonra da inşaat faaliyetini yürütmüştür. Aynı dönemde alana dikilen türbinler parçalanmış, üstü alel acele kapatılmıştır. Pandemi sebebiyle yaşlı nüfusun yoğun olduğu Yaylaköy’de insanlar evlere hapsolmuşken Lodos firmasıharıl harıl çalışmaya devam etmiştir"


AFET YALANI

"Uzun sözün kısası; Yaylaköy’de mahkeme kararları işletilmemiş, yapılan suç duyuruları işleme alınmamış, Yaylaköy’de yangından mal kaçırılmıştır. 14.01.2019 tarihli T.C Cumhurbaşkanlığı kararıyla; AFETE MARUZ BÖLGE olarak ilan edilen ve RES Projeleriyle talan edilen Yaylaköy bir de heyelan riski bahane edilerek yarımada haritasından silinmek istenmiştir. Yaylaköy’deki RES talanına şimdi de 'AFET' yalanı eklenmiştir, Yaylaköy’ün geçimlik ekonomisi keçi yetiştiriciliği ve keçi ürünlerine dayanmaktadır. Karaburun’un dağlarında özgürce dolaşan keçiler, doğal meralarında endüstriyel yemlerden uzak, ilaç ve kimyasala maruz kalmamış doğal bitkilerle beslenirler.LODOS Elektrik Üretim A.Ş iseYaylaköy’deki keçi meralarının %90’ının üzerine türbin dikmiş ve meraları kullanılamaz hale getirmiştir. Bu durum, firma sahiplerine kazandırırken, Yaylaköylülerin tek geçim kaynağını ortadan kaldırma sürecine girmiştir"
ZULMÜN KARŞILIĞI GÜN GELİR GÖRÜLÜR

"Kırkım şenlikleri, yörük gelenekleri, sündürmesi, kopanistisiyle, türküleri, şiirleri, masalları, ağılları, çanları ve çeşmeleri ile bir kültür yok ediliyor, Karaburun'dan kara keçiler kaçırılmak isteniyor. 'Canınızı verin de dağlarınızı vermeyin', 'Dağlarımıza zulüm ediliyor' diyen çobanların seslerine kulak verin, dağlara yapılan bu zulmün karşılığı gün gelir mutlaka görülür. Dağlar, ektiğinizi biçtirmeden de bırakmaz, unutmayın!.."

GELECEK KUŞAKLAR ADINA DAVACIYIZ

"Böylesi, doğaya, insana hoyrat bir uygulamayla 'yenilebilir-temiz enerji' adı altında bu nadir doğanın, yaban hayatının, tarım, mera ve turizm alanlarımızın kısacası Karaburun’da yaşamın yok edilmesine rıza göstermeyeceğiz. Biz Karaburunlu yurttaşlar olarak; yarımadamızın doğasını, tüm canlıların yaşamını, insan sağlığını, bugününü ve geleceğini, koruyarak/ kalkınma ilkesini hiçe sayarak sadece bir enerji üretim alanına dönüştürülmesine karşı, bugünümüz ve gelecek kuşaklar adına davacıyız ve her türlü yasal hakkımızı, dün olduğu gibi bugün de kullanmaya devam edeceğimizi kamuoyuna ilan ediyoruz" denildi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.