Ajans Bakırçay

Kadınlar Dikili'den seslendi; "Haklarımızdan vazgeçmiyoruz"

GÜNDEM

Hükümetin gece yarısı yayımlanan kararname ile İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılma kararına Dikili'deki kadınlar tepki gösterdi. Mücadele vurgusu yapan kadınlar, İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceklerini belirtti.

Türkiye'nin cuma gecesi yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine ülke genelinde tepkiler çoğalıyor.

Kadınlar, yaşamları için hayati öneme sahip İstanbul Sözleşmesi'ne tepki olarak Türkiye'nin birçok yerinde sokağa çıktı. Kararla ilgili kadın platformları, hükümeti kararı geri çekmeye ve sözleşmeyi uygulamaya çağırırken, Dikili'deki kadınlar da durumu basın açık açıklamasıyla protesto etti.

HAKLARIMIZDAN VAZGEÇMİYORUZ

Atatürk Meydanı'nda yapılan basın açıklamasına Dikili Kadın Platformu, Dikili Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Dikili Emek ve Demokrasi Platformu katıldı. Basın açıklaması öncesinde; "Yaşasın Kadın Dayanışması", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itiat etmiyoruz", "Haklarımızdan vazgeçmiyoruz", "Kadın cinayetlerine karşı ses çıkarıyoruz", Haklarımıza göz dikenlere karşı ses çıkarıyoruz", İstanbul Sözleşmesini kaldıranlara ses çıkarıyoruz" ve "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atıldı.

ERKEK İKTİDARINI TANIMIYORUZ

Basın açıklamasında ise; "Bir gece vakti yaşamlarımızı gsp eden iktidara sokaklardan sesleniyoruz. Yasaklarınızı da kadın düşmanı kararlarınızı da, erkek iktidarınızı da tanımıyoruz. Tüm kadınları yaşamlarını, İstanbul Sözleşmesi'ni savunmaya sokaklara çağırıyoruz" denildi.

BU KARARI KABUL ETMİYORUZ

Açıklamada ayrıca; "Devlet şiddetsiz yaşam hakkını tanımıyor. Her gün en az üç kadın cinayeti yaşanan ülkemizde İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı 19 Mart 2021 gecesinde resmi gazetede yayınlandı. Hayatlarımızı sarsmak için yayımlanan bu kararı kabul etmiyoruz. Biz cinayetlerin ve şiddetin önlenmesi hatta cezalandırılması için daha etkin çalışmalar beklerken, dayatılan bu talihsiz karar politiktir"

KADINLARIN SESİNİ DUYACAKSINIZ

"Burada hepimiz konuşacağız, birbirimize İstanbul Sözleşmesi'ni, neden bizim için önemli olduğunu anlatacağız. Bizim adımıza erkeklerin konuşmasından, bizim adımıza erkeklerin karar vermesinden, biz hergün ölürken erkeklerin boy göstermesinden bıktık usandık. Kadınların sesini duyacaksınız. Kadınların isyanını duyacaksınız. Bu şiddet bizim en yakınımızda, yanı başımızda. Hepimiz yarın kim eksilecek diye yaşamaktan bıktık, usandık"

VAZGEÇMİYORUZ

"İstanbul Sözleşmesi şiddetin son bulması için, toplumsal cinsiyet eşitliğini tesis etmek için bizim mor çizgimizdir. İstanbul Sözleşmesini kaldıranlara itiat etmiyoruz. İstanbul Sözleşmesi ayrımcılığa, homofobiye, transfobiye dur diyor. Bizde İstanbul Sözleşmesi'ni kaldıranlara 'dur' diyoruz. Hakkımızdan, hayatlarımızdan, eşit yaşama mücadelemizden, İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" sözlerine yer verildi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.