Ajans Bakırçay

İzmir'de tarihi gece: Barış ve demokrasi vurgusu

GÜNDEM

İzmir, kurtuluşunun 100. yılını Gündoğdu Meydanı'nda Tarkan'ın konseriyle kutladı.

İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıl coşkusu adeta tarihe geçti. Genci ve yaş almışıyla 1 milyonu aşkın İzmirli Kordon boyunu hınca hınç doldururken, Gündoğdu Meydanı’nda kurulan dev platformda gerçekleştirilen gösteriler izleyenlere unutulmaz anlar yaşattı.

Gökyüzünden İzmirlileri selamlayan Solo Türk ve Türk Yıldızları’nın şovu ise yeri göğü inletti. Program kapsamında ilk olarak DJ Ersin sahne aldı. Güncel şarkılarla kalabalığın coşkusunu ateşleyen DJ Ersin'e, İzmirliler hep bir ağızdan eşlik etti. Gösteriler, Kordon boyunca yerleştirilen onlarca dev ekranda vatandaşla buluşturuldu. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün sesinin zaman zaman meydanlarda duyulması ise duygu dolu anlara sahne oldu.

KORTEJLE ALANA GELDİ

Öte yandan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, öncülüğünde Alsancak Limanı’ndan başlayan kortej ile Gündoğdu Meydanı’na geldi. Kutlama alanında konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, barış ve demokrasi vurgusu yaptı.

'İŞGALDEN KURTULUŞA'

Dev platformda gerçekleştirilen; 180 sanatçının sahne aldığı artırılmış gerçeklik ve üç boyutlu canlandırma teknolojilerinin yanı sıra ışık ve lazer şovlarla desteklenen ‘İşgalden kurtuluşa İzmir’ adlı interaktif tiyatral gösteri de büyük beğeni topladı.

'MİNNETTARIZ'

Kutlama alanında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, şunları söyledi: "Güzel İzmir'in güler yüzlü güzel insanları. İzmir’in kurtuluşunun 100.Yılında tarihin akışının değiştiği bu meydanda birlikte olmanın büyük coşkusunu yaşıyoruz. Cumhuriyetimizin 2. Yüzyılına girerken bizi onurlandırdınız. Rehberliğiniz, liderliğiniz için minnettarız. Bu tarihi anda emeği geçen tüm ekip arkadaşlarıma, belediye çalışanları organizasyona emek veren herkese sonsuz teşekkür ediyorum. Ve Tarkan, megastarımız… Ülkemizin her karış toprağını her ağacının üzerine titreyen bu tarihi akşamda gösterdiği vefayı İzmir asla unutmayacak."

'ATEŞE ATTILAR'

Bundan 100 yıl önce bu toprakları yönetenlerin gaflet, delalet ve hatta hıyanet içinde olduğunu vurgulayarak konuşmasına devam eden Soyer, "Gençleri kadınları çocukları hiç düşünmediler. Sadece saraylarındaki saltanatı korumak için tüm milleti ateşe attılar. Bağımsızlık tutkumuzu ve yaşam hakkımızı ayaklar altına aldılar ve teslim oldular. Ve bir sabah emperyalist güçler güzelim şehrimizi işgal ettiler. O sabah tam da bulunduğumuz noktada kordon boyundan bir ses yükseldi. O ses sadece bir kurşunun sesi değil İzmir’den Anadolu'ya yayılacak direnişin müjdesiydi. Hasan tahsinin ilk kurşunuyla yazdığı son yazı yeri göğü kapladı. Babalar işini bıraktı, analar ocağı ile köylü toprağı ile vedalaştı. Yola çıktı. Anadolu direnmek için hem yardan hem serden vazgeçti. Yergözünün gördüğü en büyük yürüyüş başladı. Anadolunun kurtuluş yürüyüşünü artık hiçbir güç durduramazdı. Atamızın 'Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir' sözü tam 100 yıl önce aziz şehrimiz İzmir'de muazzam bir zaferle sonuçlandı" diye konuştu.

'ŞİMDİ SIRA BİZDE'

"9 Eylül Dünya halklarının iliğini kemiğini sömüren emperyalizme vurulmuş tarihin en büyük tokadıdır" diyerek açıklamalarını sürdüren Başkan Soyer, "İşte bu gök kubbe altında 100 yıl sonra buluyştuğımuz bu güzel akşamda bir yandan coşkumuzu büyütmek bir yandan da hafızamızı tazelemek istedik. Çünkü hafızamız tazelendikçe bu vatana olan bağımlılık ve sorumluluğumuz artıyor. Bu sorumluluğun bilinci ile şimdi sıra bizde... Büyük taaruz nasıl büyük bir zaferle ve ardından 100 yıl süren kesintisiz bir barışla taçlandıysa şimdi de o cumhuriyeti yine barışla ve demokrasiyle taçlandırmak bize düşüyor" ifadelerini kullandı.

'MUKTEDİRİZ'

Soyer ayrıca, "Cumhuriyet barışın tatlı güneşidir. Bu cumhuriyeti demokrasinin tatlı güneşi ile aydınlatacak olabn biziz sizlersiniz. Bağımsızlık ateşini 100 yıl önce yaktığımız gibi bugün de ülkemizin içinde bulunduğu durumdan kurtarmaya muktediriz. Yaşasın demokrasi yaşasın cumhuriyet. Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti!" açıklamalarında bulundu.

TARKAN SAHNEDE

100. Yıl coşkusu Mega Star Tarkan konseriyle devam etti. İzmirlilerin coşkusunu doruğa taşıyan Tarkan, sahneye 'Yolla' şarkısıyla çıktı.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki Tarkan'ın sahne platformunun çökmesinin ardından, konser Gündoğdu Meydanı’na alınırken, sanatçının hayranları alanı saatler öncesinden doldurdu.

Ses ve ışık gösterilerinin ardından Tarkan sahneye çıktı.

Tarkan sevilen şarkılarını alanı dolduran hayranlarıyla söyledi.

İzmir'i çok özlediğini belirten Tarkan, kendisine gösterilen ilgi için teşekkür etti.

Megastar Tarkan, konserin bir bölümünde evlerinin balkonundan konseri izleyenlere, 'O meşhur balkonlar bunlar mı?' sözleriyle seslendi.

İzmirlilerle buluşan Tarkan konsere 'Yolla' şarkısı ile başladı.

'Unutmamalı' şarkısından önce Atatürk’ün fotoğrafının ekranlara yansıtılması büyük alkış aldı.

İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 100'üncü yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Tarkan'ın Gündoğdu Meydanı'nda İzmir Marşı söylediği sırada bir kişi sahneye atladı.

Bu sırada İzmir Marşı yarım kalırken, güvenlik görevlilerin müdahale ettiği kişi, Tarkan'a ulaşamadan sahneden uzaklaştırıldı.

Tarkan bu sırada izleyiciye müdahale eden görevlilere seslendi.

Tarkan "Arkadaşa nazik davranın sevgi gösterisinden olmuştur" dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.