Ajans Bakırçay

Gönenç; “Eskiyi silip atma merakımız bitmeyecek”

GÜNDEM

Bergama'da yapıldığı dönemin mimari izlerini taşıyarak kentin hafızasında yer alan bir yapı daha tarihe karıştı. Tarihi yapının yıkılmasına önceki dönem belediye başkanı Mehmet Gönenç tepki gösterdi.

Bergama’da bir zamanlar soğuk hava deposu ve mezbaha olarak kullanılan ve yapıldığı dönemin mimari izlerini taşıyarak kentin hafızasında yer alan bir yapı daha tarihe karıştı.

Bergama Belediyesi’nin eski Soğuk Hava Deposu ve Mezbahası, belediye tarafından herhangi bir açıklama yapılmadan yıkıldı. Yapının yıkılmasına Bergama’nın önceki dönem Belediye Başkanı Mehmet Gönenç sosyal medya hesabından tepki gösterdi.

Yıkılan yapının Selinos Deresi projesi ile bir bütünlük gösterebileceğine değinen Başkan Gönenç; “Eskiyi silip atma merakımız bitmeyecek” dedi.

TESCİLE DEĞER BİR YAPIYDI

Başkan Gönenç yaptığı paylaşımda; “Bergama Belediyesinin eski Soğuk Hava Deposu ve Mezbahası yapıldığı dönemin mimari izlerini taşıyan ‘tescile değer’ bir yapıydı. Kent belleğinde önemli bir izi olan bina restore edilip yeni bir işlev verilebilecekken yıkıldı ne yazık ki. Eskiyi silip atma merakımız bitmeyecek...!”

Foto: Tarihi yapının yıkılmadan önceki görünümü

KORUNAMAZ MIYDI?

“Tam da bitişiğindeki Selinos Deresi’nin ıslahı başlamışken, eski tabakhane ve çırçır fabrikası -geçmiş dönemde projelendirildiği gibi- Parşomen Müzesi ve Restaurant yapılırken burası da korunamaz mıydı? Ne güzel bir balık hali ya da restaurant olurdu...” sözlerine yer verdi.

VİZYONSUZLUK

Bergama'nın önceki dönem yönetimi tarafından projelendirilen ve bu dönem Kültür Varlıkları Koruma Kurulu kararıyla aynı proje üzerinden çalışmaları devam eden Selinos Deresi Islahı'nda 19'uncu yüzyıl sonlarında inşa edilen ve uzun yıllar çırçır ve tabakhane olarak kullanılan tarihi binaların restorasyonuna da başlanılmıştı. 

Bergama Belediyesi tarafından yıkımı gerçekleştirilen bu tarihi yapı da Selinos Projesi'nin gerçekleştirildiği aynı alanda yer alıyordu. Yıkılan yapının projeye dahil edilerek, kent kültürüne katkı sağlanacağı bir vizyonun parçası olabileceği belirtiliyordu.

Bergama'nın geleceğinde çekim merkezi olarak yorumlanan proje kapsamında; kentin hafızasında yıllarca yer eden bu yapının yıkılması, olumsuzluk olarak nitelendirilip, vizyonsuzluk olarak adlandırılıyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.