Ajans Bakırçay

Gönenç; “Çevreyi koruma projesi, AKP elinde rant projesine dönüştü”

GÜNDEM

Selinos Antik Kanal Restorasyon ve Islah Projesi ile ilgili konuşan Gönenç, “Tarih ve çevreyi koruma projesinin AKP eliyle nasıl rant projesine dönüşebildiğinin bir örneğini yaşıyoruz” dedi.

Bergama'nın önceki dönem Belediye Başkanı Mehmet Gönenç; TR35 adlı kanalda, 'Özgür Yorum' programının canlı yayın konuğu oldu.

Bergama'nın AKP'li Belediye yönetimi tarafından yapılmak istenilen Selinos Antik Kanal Restorasyon ve Islah Projesi ile ilgili soruları yanıtlayan Başkan Gönenç, “Proje sadece tarihi yapıyı değil, sosyolojik yapıyı, sosyal dokuyu, somut olmayan kültürel mirası da yok edecek bir kamulaştırma hamlesine dönüştürüldü. Yani aslında tarih ve çevreyi koruma projesinin AKP eliyle nasıl rant projesine dönüşebildiğinin bir örneğini yaşıyoruz” dedi.

Gönenç ayrıca; “Selinos aslında bizim projemiz, bizim dönemimizde hazırlanan, yapılan, kültür varlıkları koruma kurulundan da 2016 yılında kabul edildikten sonra yaşama geçirilmeye, ihaleye çıkılmaya hazır edilen bir proje. Ancak 2017-18 yıllarında yine dövizde bugünküne benzer çok aşırı bir yükselme olmuş, bir takım kamu ihaleleri durmuştu. Kimse ihalelere girmiyordu. Bizim de büyükşehir ile birlikte yaşama geçireceğimiz bir projeydi. Böyle olunca kırsal kalkınma projeleri hariç, büyükşehir de birçok projede el frenini çekti”

SELİNOS'TA BİZİM PROJEMİZİ ONAYLADILAR

“Ancak sanki belediyenin elinde böyle bir proje yokmuş gibi yeniden bir proje hazırlanma yoluna gidildi. Maalesef bir kamu kaynağı harcanarak hazırlanan yeni proje kurul tarafından kabul görmedi. Bunun ardından kurul 'sizin hazırladığınız ve getirdiğiniz proje buranın arkeolojik durumuna, mevcut yapısına, dokusuna uygun bir proje değildir. Burası UNESCO Dünya Mirası Alanı içindedir. Uygun olan 2016 yılında yapılmış olan projedir. Bunun uygulanması en doğru karar olacaktır' diye o proje reddedildi. 2016 yılında bizim hazırladığımız projenin yaşama geçirilmesinin önü açıldı. Şuanda da uygulanan proje budur”

TARİH VE ÇEVREYİ KORUMA PROJESİ, RANT PROJESİNE DÖNÜŞTÜ

“Gelin görün ki bu proje öyle bir şeye dönüştü ki, sadece projenin daha görünebilir kılınması, tarihi doku ile uyuşmayan ve dere yatağına inşa edilmiş kötü yapıların kaldırılması öngörülürken, şimdi çok daha genişletilen bir kamulaştırma var. Bu projeden dolayı bölgede değer artışı olacaktır. Herhalde bu değer artışından; orada yüzyıllardır yaşayan, atasından, dedesinden kalan taş evlerin sahiplerinin yararlanmasını değil de oraya başka yollarla getirecekleri yandaşların yararlanmasını istedikleri için bu genişletilmiş kamulaştırmayı yapıyorlar. Alandaki sadece tarihi yapıyı değil, sosyolojik yapıyı, sosyal dokuyu da, somut olmayan kültürel mirası da yok edecek bir kamulaştırma hamlesine dönüştürüldü. Yani aslında tarih ve çevreyi koruma projesinin AKP eliyle nasıl rant projesine dönüşebildiğinin bir örneğini yaşıyoruz” sözlerine yer verdi.

Foto: Ulucami Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar acele kamulaştırma kararı ile karşı karşıya kalmış, kararı protesto ederek evlerini terk etmeyeceklerini açıklamışdı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.