Ajans Bakırçay

Foça'da "Yumurtalı İsparoz" bolluğu

GÜNDEM

İzmir’in şirin turistik tatil kasabası Foça’da bugünlerde "Yumurtalı İsparoz Balığı" bolluğu yaşanıyor.

Foça’da karagöz balığının bir yakın akrabası ispari. İsparoz, isparya ve tabii ki ispari isimleri ile tanınır. Bu günlerde yumurtalı olan balık Foça’da çok popüler. 

İlçede üç nesildir balıkçılık yapan bir ailenin ferdi olan Yıldırım Kıbrıslı denizden yakaladıkları balıkları arkadaşı Kaya Çakmak ile Foça sahilinde her sabah satarak geçimini sağlıyor.

Bugünlerde üreme mevsimi olan ve bu yüzden yumurtalı olan İspari, İspirya veya İsparoz olarak bilinen balığın tam mevsimi olduğunu kaydeden Yıldırım Kıbrıslı, balıkseverlere hem tavsiye etti hem de tarif verdi.

Kıbrıslı, aynı zamanda Karagöz balığının bir yakın akrabası olan İsparoz’un yörede birkaç yapılış şekli olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Bir tanesi tabiri caizse “Boklu Kebap” derler çok popülerdir. Yani İsparoz yıkamadan içini bile temizlemeden direkt ızgaraya atılır. Hatta ustalar direkt közün üstüne atar. Veya fırına yağlı kağıt konur az yağlanır balıklar fırına atılır arada çevrilir. Piştiğinde tabağa alınır üst dikenleri el yordamıyla hemen çıkar. Daha sonra üstten parmakların yardımıyla bir lokma koparılır, deri atılır içindeki et yenir. Diğer yöntemde iyice temizleyip suyu alındıktan sonra; çok az zeytinyağı ve yarım limonun suyu ile güzelce marine edilir. Aşağı yukarı iki saat kadar bu sosun içinde dinlendirlir. Sonra da direkt zeytinyağında tavada kızartılır. Burası biraz beceri işidir. Beceremem diyenler mısır ununa bulayıp öylece kızartabilir.”

Kıbrıslı, bu mevsimde yumurtaları olan İsparoz’un yumurtasının faydalarını ise şöyle anlattı: “Bu yumurtaların içerisinde yüksek miktarda protein bulundurmaktadır. İçerdiği yüksek besin değeri ile enerji verir. Deri dayanıklılığını arttırır. A vitamini sayesinde yaraları iyileştirir, cildi yeniler. Yüksek miktarda B12 kaynağıdır. Zihni açıcı etkiye sahiptir. D vitamini ile kemiklerin gelişmesini ve güçlenmesini sağlar. Balık yumurtasının protein değeri oldukça yüksektir, B12, B6, PP, C, A vitaminleri ile deniz tuzu içeren değerli bir besindir.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.