Ajans Bakırçay

Dünyaca ünlü eleştirmen Bergama Kültür Merkezi’ni anlattı

GÜNDEM

Dünyaca ünlü sanat, mimari ve tasarım eleştirmeni Aaron Betsky, Bergama Kültür Merkezi BerKM’yi anlattı.

Dört ödüllü Bergama Kültür Merkezi BerKM, Amerika’nın saygın yayınevi tarafından çıkarılan ‘Scent Of The Trace’ta yer bularak, evrensel mimarlık sanatının arşivinde yer almıştı. Dünyaca ünlü sanat, mimari ve tasarım eleştirmeni Aaron Betsky’i de Bergama Kültür Merkezi BerKM’yi övgü dolu sözlerle betimledi.

Bergama Kültür Merkezi BerKM’nin dünyaca ünlü mimarı Emre Arolat tarafından gerçekleştirilen çeşitli projeleri konu alan ‘Scent Of The Trace’ kitabı Oro Editions tarafından yayınlandı. Kitapta Emre Arolat’ın Bergama Kültür Merkezi Projeleri’nin oluşum süreçleri üzerine metinler, Cemal Emden, Thomas Mayer ve Stüdyo Majo tarafından çekilen fotoğraflar eşliğinde yer aldı.

Piyasaya sürülen kitaplar, mimariye ilgi duyan okurların akıllarında tutması gereken kaynaklar arasında ilk sıralara yükseldi.

Dünyaca ünlü sanat, mimari ve tasarım eleştirmeni Aaron Betsky ise Bergama Kültür Merkezi'ni şu sözlerde anlattı; “Bergama Kültür Merkezi, akropole övgü ve onu yeniden ele alma çabasıdır. Yapılaşmanın temel öğesi olan arkadlar ana binaları birbirine bağlamak veya hizalamak yerine, etraflarını tamamen sararak şehrin karmaşası içinde bir tampon bölge oluşturur. Yapılaşmanın etrafında yaya akışı oluşmasına izin vermek için kendisini eski şehre giden ana caddeden bir miktar geriye çeker ve ritmik bir girintiye dönüştürür. Burası ayrıca küçük mağazaların ve restoranların ticari faaliyetlerine de ev sahipliği yaparak bir sosyal iletişim mekanı haline gelir. Bazen bir gölgelik bulacağınız ya da sadece vakit geçireceğiniz, bazen de bir fincan kahve içeceğiniz ve cep telefonunuzu kontrol edeceğiniz bir yer burası. Bu derin ve güçlü arkadaşlar Kültür Merkezi’nin başlıca mevcudiyetini ve kimliğini teşkil eder. Bir köprüyle hafifçe yükselerek caddenin üzerinden geçmek suretiyle içinde bulunduğu mahalleyi şehrin geri kalanına bağlar”

“Aslında, performans ve sinema salonlarının bulunduğu en büyük kütlelerin dahi etkinliklerden yoksun olduğu gündüz vakitleri bile Kültür Merkezi’nin insanlarla dolu olması Arolat’ın yaklaşımının başarısıdır. Her şey bir kenara, insanlar bu mekânı eski şehrin hiçbiri dümdüz veya dik açılı olmayan küçük sokaklarını ve meydanlarını kullandıkları gibi bir arada olmak için kullanırlar. Akropolis bir zamanlar bulunduğu konumun yüksekliği sebebiyle Pergamon’da düzeni sağlamaya hizmet etmişti. Bergama Kültür Merkezi ise şimdi çok daha mütevazı bir kentsel alanı bir araya toplamaya ve bütünleştirmeye hizmet etmektedir. Bu kompozisyonda Arolat’ın çalışmalarının çoğunda olduğu gibi anıtsal kalıntıların, çevresel bağlamın düzene girmiş halinin, insan faaliyetlerine basit bir arka plan teşkil edecek kurguların ve duvarlar ile yürüyüş yollarının yapı blokları boyunca size kılavuzluk etmek üzere bir araya gelerek çağdaş bir yapı topluluğu oluşturmasından ibarettir”

4 Ödüllü Bergama Kültür Merkezi

Bergama'nın önceki dönem Belediye Başkanı Mehmet Gönenç döneminde, Dünyaca ünlü Türk Mimar Emre Arolat tarafından tasarlanan proje UNESCO Dünya Mirası Bergama’nın kültürel birikiminden ve görkemli anıtsal eserlerinden izler taşıyor. Bu yönüyle, Bergamalı kimliğini öne çıkaran sıra dışı bir yapı. İçerisinde; tiyatro, müzik, sahne sanatları, söyleşi ve bilimsel toplantılar gibi etkinliklerin düzenlenebileceği 319 kişilik salonu, 122 kişilik 2 adet cep sineması, açık hava sineması, Bergama Araştırma Kütüphanesi, sergileme alanları bulunuyor.

Yapının aldığı ödüller

* Ekim 2015 – Singapur’da Mimarlık festivali (WAF) – Geleceğin Yapıları Finalisti

* Mayıs 2017 – İtalyan The Plan Dergisi Ödülleri – Özgün Yapılar Finalisti

*Ağustos 2017 – Almanya Dünya Mimarlık Festivali (WAF) – Kültürel Yapılar Finalisti

* Ekim 2017 – American Architecture Prize (APP) – Kültürel Yapılar Finalisti

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.