Ajans Bakırçay

Dikili'de 84 hektarlık sit alanı imara açılıyor!

GÜNDEM

İzmir'in Dikili ilçesinde sit alanlarının statüsü yeniden belirlendi. Dikili-Killik (1. grup) doğal sit alanı sınırları yeniden belirlenirken Bademli Koyu'nda 84,52 hektarlık alan imara açıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Dikili-Killik (1. grup) doğal sit alanı tescili onaylanarak askıya çıkarıldı.

Sit alanı Dikili Bademli mahallesi sınırları içerisinde yer alan bir yarımadayı kapsıyor.

İmara açılan sit alanının hemen karşısında İzmir'in doğal güzelliklerinden biri olan Garip Adası bulunuyor.

1. ve 3. derece doğal sit alanlarının koruma statüsü değiştirildi. 84,52 hektarlık alan Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım alanı olarak belirlenirken 356,77 metrekare Nitelikli Doğal Koruma Alanı olarak kaldı.

KESİN KORUNACAK HASSAS ALAN İLAN EDİLMİŞTİ

Garip Adası’nın tamamıyla Kalem Adası’nın bir bölümünü kapsayan bölge, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 21 Mayıs 2021'de Resmi Gazete’de yayımlanan kararla “kesin korunacak hassas alan” ilan edilmişti.

ÇEVRECİLER TEPKİLİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Dikili-Killik (1. grup) doğal sit alanı tescili onaylanarak askıya çıkarılmasına Dikili ve çevresindeki çevre örgütleri de tepki gösterdi. Gerekli itirazların yapılacağı öğrenildi.

Öte yandan karar ile ilgili vatandaşlar da şu yorumları yaptı:

Gülay Gümüş: Doğal güzellikleri bozup para kazanacaklar, rant elde edecekler. Çok yazık Dikili gördüğüm en güzel bakir koylara sahip Bademli Koyu cennetten bir parça benim için. Ama birileri zenginleşmeli. Her kayayı kırdırıp, her ağacı söktürenin elleri kırılsın.

Hüseyin Kara: Egenin görülmeye değer en güzel zeytinlik ve sit alanları siyasi irade eliyle yok ediliyor, red ediyorum. Yazın gördüğümde güzelliklere saldırırlar diye düşündüm.

İsmail İpek: Dikili de yaşayan birisi olarak çok üzgünüm. Dünyanın en güzel köyü olan yerler talan edilecek yazık.

Melahat Soyer: Rant için doğanın katledilmesi... Tek kelimeyle yazık.

Mükerrem Can: Doğal güzelliklere "el Fatiha" çok yazık

Haber Kaynak: insaatderyasi.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.