Ajans Bakırçay

Dikili'de, Maraş Katliamı bir kez daha lanetlendi

GÜNDEM

Alevi Kültür Dernekleri Dikili Şubesi, Maraş Katliamı’nın 42’nci yılı dolayısıyla basın açıklaması yayınladı.

Kahramanmaraş’ta Alevilere yönelik 19 Aralık’ta başlayan ve 26 Aralık 1978’de sona eren Maraş Katliamı’nın 42’nci yılı dolayısıyla Alevi Kültür Dernekleri Dikili Şubesi tarafından yazılı olarak basın açıklaması yapıldı.

Resmi rakamlara göre 111 kişinin yaşamını yitirdiği katliamda, dernek ile parti binalarının yanı sıra 210 ev ve 70 işyeri yakılıp yıkılmıştı. 23 yıl süren davalar sonunda 22’si idam, 7’si müebbet, 321 kişi 1 yıl ile 24 yıl arasında hapis cezaları aldı.

“ZULMÜ ZULÜMLE KARŞILAMADIK”

Alevi Kültür Dernekleri Dikili Şubesi tarafından yapılan açıklamada; “Maraş, bütün acılara rağmen inancımızın bize öğrettiği ‘emeğinle geçin, adil ol, kul hakkı yeme, doğal güzelliği insanlık adına çoğalt ve paylaş. Aslan ile koyun bile kardeş olabilir ki sende kardeşlik denizini büyült. Sosyal adaletli düzen temin et. İnsan her canlı gibi varlıktan gelmiştir’ değerleri içimizde yaralamış olsa da silip atamamıştır. Her çağda zulme karşı olmuşuzdur ve bize zulüm yapılmasına karşın zulüm yapmaya teşebbüs bile etmemişizdir. Zulmü zulümle karşılamadık”

“KUL HAKKIYLA YAŞAMINI SÜRDÜREN ZALİMLERİN DÖNEMİNDE YAŞIYORUZ”

“Şimdi nutuk atarak Maraş’ı anmayacağız. Alevi’siyle – Sünni’siyle varlığımızın varlığına layık yaşam kurmanın, bizim inancımızın öngördüğü değerlerden kul hakkı üzerinde ağır yük haline gelmiş bir ülkeyiz biz. Kul hakkı sadece mal ve para üzerinde algılayan insanlar, yıllarca Alevilere attıkları iftiranın kul hakkına girdiğini, ayrıca Alevi inancını düşman gibi gösterilerek Allaha olan inançlarının kısıtlanması, ırkçı bir partinin yandaşı olmadıkları için linçe, katliama uğratılmaları da kul hakkını doğurmuştur. Kadının kocasına ‘beni sön öldür onlara teslim etme’ dediğinde Kerbela’da ölüm korkusunu bıraktığımızı ancak insanın zalimliğinin ölümden beter olduğu gerçeğini yüzümüze çarpmaktadır. Evet! Biz Alevilerin, hakkımızı helal edeceğimiz günler hiç yakın görünmüyor. Hâlâ kul hakkıyla yaşamını sürdüren zalimlerin döneminde yaşıyoruz”

MARAŞ KANAYAN BİR YARAMIZDIR

“Hep birlikte güzel günleri, insanın insan olarak yaşayacağı o gerçek günlerde yaşamayı niyaz ederek; Maraş Katliamını unutmadık, Maraş kanayan bir yaramızdır. Maraş’ı unutturmayacağız. Kul hakkımızı helal etmeyeceğiz!” sözlerine yer verildi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.