Ajans Bakırçay

Dikili'de kadınlar meclisi göreve çağırdı!..

GÜNDEM

Dikili’de kadınlar, İktidarın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme çabasına tepki göstererek "Haklarımız pazarlık konusu değil" diye haykırdılar.

İktidarın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek istemesine karşı aylardır mücadele eden kadınlar Meclisin açıldığı 1 Ekim Perşembe günü (bugün) İstanbul, İzmir, Adana, Ayvalık, Dikili’de basın açıklaması okudular.

Dikili Kadın Platformu tarafından Atatürk Meydanı’nda düzenlenen basın açıklaması, platform üyesi Serap Acar, Demet Önal ve Şükran Birtem tarafından okundu. Açıklamada iktidara çağrı yapan kadınlar tarafından “İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açanlara sözümüz var; haklarımız pazarlık konusu değil” denildi.

Bugün eş zamanlı olarak İstanbul Kadıköy-Eminönü İskelesi önünde, İzmir Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde, Adana Düş Yolcuları Parkı’nda, Ayvalık Cumhuriyet alanında ve Dikili Atatürk Meydanı’nda basın açıklamaları okundu. Dikili’de gerçekleştirilen basın açıklaması öncesinde; “İstanbul sözleşmesi yaşatır”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Sözleşmeyi uygula, meclis görev başına” ve “Kadın yaşam özgürlük” sloganları atıldı.

KADINLARIN HAYATI GİDEREK ZORLAŞIYOR

Basın açıklamasında ise; “Kadınların her gün erkekler tarafından katledildiği, cinsel saldırıya uğradığı bir ülkede iktidar ısrarla İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açıyor ve sözleşmenin uygulanmasında çeşitli engeller çıkararak kadınların, çocukların, LGBTİ+’ların haklarını açıkça gasp ediyor. Ülkede kadınların hayatı giderek zorlaşıyor. Pandemi koşullarında kadınların artan bakım yükü, eğitim ve öğretimin bile bir kadın emeği meselesi haline gelmiş olması, ekonomik göstergeler her kötüye gittiği dönemde olduğu gibi artan kadın işsizliği, bu koşullarda kadınların uğradığı ayrımcılık ve şiddet, yaşamlarımızı her zamankinden daha çok zorlaştırıyor. Dahası son yaşanan operasyonlarda olduğu gibi politik kadınlar uydurma gerekçelerle sürekli gözaltı ve tutuklamalarla tehdit ediliyor” denildi.

HAKLARIMIZDAN VE HAYATLARIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ.

“Ne bu tehditler ne omuzlarımıza yıkılan dünyanın yükü ne de erkek şiddeti bize geri adım attırmıyor” sözlerine de yer verilen açıklamada ayrıca; “İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasında görevi olan Meclis’in derhal denetim görevlerini yerine getirmesini, kadınların kazanılmış hakkı olan İstanbul Sözleşmesi’nin ayrım yapılmaksızın uygulatılması için harekete geçmesini istiyoruz. Bir kişi daha eksilmemek için, takipteyiz haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmeyeceğiz”

SUSMAYA NİYETİMİZ YOK!

"İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı, cezasızlık ve faile hoşgörü son bulsaydı, bugün birçok kadın yanımızda olabilirdi. Yaşamak için, haklarımız için, İstanbul Sözleşmesi için takipteyiz ve sormaya ve yaşamak için ısrara devam edeceğiz. Bir kişi daha eksilmeyeceğiz. Bize hayatı dar eden erkeklerin, erkek şiddetinin, bunu meşrulaştıran devletlerin bahanesi çok! Bizim susmaya niyetimiz yok. İstanbul Sözleşmesi’ni uygulanması, uygulatılması, denetleme mekanizmalarının devreye sokulması Milletvekilliğinin bir gereğidir. Kadın düşmanı politikalara, erkek egemen zihniyete karşı gözümüz üzerinizde”

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN GEREKTİRDİĞİ İLKELERİ HAYATA GEÇİRİN

“Sözleşmeye alternatif olabilecek ‘yerli’ bir sözleşme hazırlama ve basına sızan bilgilere göre Erdoğan’ın ‘biraz gündemden düşürün’ uyarısıyla Meclis açıldıktan sonraya bırakıldığı söylenen İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme çalışmalarına karşı takipteyiz. Meclisin yeni yasama yılında İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açmayı aklınızdan bile geçirmeyin. Ve göreve çağırıyoruz. Kadına yönelik erkek şiddetine karşı ve İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması ile ilgili çalışmaları TBMM gündemine alın. Meclis’in tüm çalışmalarında, İstanbul Sözleşmesi’nin gerektirdiği ilkeleri hayata geçirin” sözlerine yer verildi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.