Ajans Bakırçay

Dikili'de kadınlar, "Direnişi büyütmek için alanlardayız"

GÜNDEM

Dikili'de alanlara çıkan kadınlar; "Saçımızın teline, haklarımıza, özgürlüğümüze sahip çıkıyor, direnişi büyütüyoruz!" diye haykırdı...

Dikili’de kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde, eylem ve etkinliklerde eşit, özgür, şiddetsiz bir yaşam talebiyle haykırdı.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde Dikili’deki kadınlar alanlara çıktı. Bülent Ecevit Meydanı’nda buluşan kadınlar “Kadın, Yaşam, Özgürlük” sloganları atarak Atatürk Meydanı’na kadar yürüyüş düzenledi. Yapılan basın açıklaması ise Esengül Uzun ve Emine Akyol tarafından okundu.

"ATAERKİLLİĞE KARŞI BAŞKALDIRIYORUZ"

Yapılan açıklamada; “1960 yılı 25 Kasım’ında Dominik Cumhuriyeti’nin kuzey bölgesinde bir uçurumun dibinde üç kadının cesedi bulundu. Bunlar Mirabel kız kardeşlerdi. Mirabel kız kardeşler ülkelerinde diktatörlüğe karşı özgürlük mücadelesi verdikleri için gizli polis tarafından kaçırılarak tecavüze uğrayıp öldürüldüler. Mirabel Kardeşlerin mirasını devralan kadınlar olarak bugün her türden baskıcı, faşizan yönetimlere karşı direniş geleneğine sahip çıkıyoruz. Türkiye’nin dört bir yanından, Arjantin'e, Şili'ye, Polonya’dan, Afganistan’a, Rojava'ya dünyanın her yerinden yükselen kadın direnişleri İran’da katledilen Jina Amini’nin ardından diktatörlüğe, otoriter rejimlere, ataerkilliğe karşı bir başkaldırıya dönüştürüyoruz” denildi.

Açıklamada ayrıca; “Siyasi iktidar; mücadeleyle elde edilen tüm kazanımları ortadan kaldırmak için adeta biz kadınlara savaş ilan etmiş durumda. Her ay onlarca kadın koruma kararına rağmen katledilirken, İstanbul sözleşmesini kaldırıyor. 6284 sayılı yasa uygulanmıyor, hatta yasanın sağladığı haklar kısıtlanmaya çalışılıyor. 2022 yılında öldürülen kadınların yüzde on yedisi failler hakkında uzaklaştırma kararı olmasına rağmen katledildiler. İktidar bu saldırılarla biz kadınların hayatına kastederek, bedenimizi, emeğimizi ve kimliğimizi tahakküm altına almaya çalışıyor. Geçtiğimiz 25 Kasım'dan bugüne erkek şiddeti hız kesmeden devam etti. Son on ay içerisinde 337 kadın katledildi, 190 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti”

"BERGAMA'DA ÖLDÜRÜLEN ÖZLEM'İN VE DİKİLİ'DE KATLEDİLEN HANİFE'NİN DAVALARININ TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

“Daha bu hafta yanı başımızda Bergama ‘da bir kadın cinayeti daha işlendi. Özlem Camgöz eski sevgisi tarafından vahşice katledildi. Korkunç cinayeti itiraf etmesine rağmen basında Z.S olarak verilen Katil Zekayi Solak’ı buradan teşhir ediyoruz. Dikili’de katledilen; Işığın, Zümrüt’ün, Çilem’in davalarını nasıl takip ettiysek; bu yaz kocası tarafından katledilen Hanife Çakıcı’nın ve eski sevgili tarafından katledilen Özlem Camgöz’ün davalarını da takip edip katillerin en ağır cezaları almaları için mücadelemizi sürdüreceğiz” sözlerine yer verildi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.