Ajans Bakırçay

Dikili'de Denizköy halkı ÇED toplantısına tepki gösterdi

GÜNDEM

Denizköy'de balık çiftliklerinin kapasite arttırmak istemesine köyde yaşayanlar tepki gösterdi.

İzmir’in Dikili ilçesi Denizköy mevkiinde, Akvatek Su Ürünleri Şirketi’ne ait balık çiftliğinin kapasite artırımı için yapılan ÇED toplantısına yöre halkı tepki gösterdi.

Birbirinden güzel koyları ve küçük adacıkları ile her yaz ilgi odağı olan turizm bölgesi Denizköy'de, Akvatek Su Ürünleri A.Ş. tarafından 2015 yılında balık çiftliği kuruldu. Bölge halkının itirazlarına rağmen 2 bin 500 ton kapasiteli su ürünleri yetiştirme faaliyetini sürdüren firma, aradan geçen 7 yılın ardından bu kez de kapasite artışı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurarak ÇED süreci başlattı. Sahil Cafe’de yapılmak istenen (ÇED) Halkın Katılım toplantısına vatandaşın gösterdiği tepki damga vurdu.

Yapılan toplantıda yöre halkına Dikili Emek ve Demokrasi Platformu ile Dikili Kültür ve Çevre Platformu (DİKÇEP) üyeleri de destek verdi.

Balık çiftlik sahiplerinin ÇED toplantısını son anda duyduklarını ifade eden çevrede yaşayanlar, kapasite artırımını istemediklerini söyledi. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri de vatandaşın tepkisini tutanak altına aldı.

İLK TOPLANTI YAPILAMAMIŞTI

Proje ile 117 bin 975 metrekare olan çiftliğin büyüklüğünün 164 bin 775 metrekareye yükseltilmesi hedefleniyordu. Kapasite artışı 6 milyon liraya mal olacağı belirtilen proje için 2014 yılındaki halkın katılımı toplantısı da bölge sakinlerinin tepkileri nedeniyle yapılamamıştı. Yöre halkının itirazlarına Dikili Emek ve Demokrasi Platformu ile dönemin belediye başkanı Osman Özgüven'de destek vermişti.

'ÇEVRE BAKANLIĞI'NI GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ'

Kapasite artışına tepki gösteren Çandarlı Dayanışma Derneği Başkanı Halil İbrahim Bircan, balık çiftliklerinin denizlerdeki ekolojik yaşamı yok ettiğini vurgulayarak; "Bu herkesin bildiği bir gerçeklik ve yıllardır tartışılıyor. Balık çiftlikleri denizin ekolojik yaşamını öldürüyor. Çandarlı Körfezi temizlik açısından dünyanın sayılı körfezleri arasındadır. Aynı zamanda bu alanın tamamı turizm bölgesidir. Bu işlemler neden özellikle turizm bölgelerinde yapılıyor anlayabilmek mümkün değil. Çandarlı-Denizköy havzasında çok fazla iş sahası olmadığı için de çalışan genç nüfus balık çiftliklerini bir iş sahası olarak görüp serzenişte bulunabiliyor. Ancak şu anda balık çiftliklerinin her ikisinin de bulunduğu yer turizm alanları içerisinde. Denizi ve doğayı mahvediyor. Umarız firma yetkilileri halkın sesini dinlerler ve bu projeden vazgeçerler. Çevre Bakanlığı'nı da göreve çağırıyoruz. Çevre Bakanlığı'nın çevreye duyarlı olmasını istiyoruz" diye konuştu.

'DENİZ EKOSİSTEMİNİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK BU PROJEDE ISRARCI OLUNMAMALI'

Projeye ilişkin değerlendirmeden bulunan Ege Kültür ve Çevre Platformu (EGEÇEP) Eş Sözcüsü Doğu Işık, Dikili'de yıllar sonra balık çiftliği konusunun yeniden gündeme geldiğini belirterek; "Geçtiğimiz yıllarda da gündeme gelmişti ancak yurttaşlar halkın katılımı toplantısını yaptırmayarak bir direniş sergilemişlerdi. Balık çiftliğinin adresi Dikili’nin sahilde bulunan Denizköy Mahallesi. İlerleyen günlerde konuyla ilgili olarak halkın katılımı toplantısı yapılacağını öğrendik. Mahallelilerin orada balık çiftliği kurulmasını istemediğini biliyoruz. Yurttaşların tepkisini çeken, deniz ekosistemini olumsuz yönde etkileyecek olan bu projede ısrarcı olunmaması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.