Ajans Bakırçay

Dikili Çandarlı'daki plan değişikliği mecliste tartışma yarattı!

GÜNDEM

Dikili ilçesi sınırları içerisinde bulunan Çandarlı Mahallesi'ndeki 2 adet parsel için plan değişikliği önerisi mecliste tartışmalara neden oldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Nisan ayı olağan meclisinin son oturumu gerçekleştirildi. Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde yapılan oturuma İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yokluğunda Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu başkanlık yaptı.

Meclisin gündeminde ise Dikili ilçesi sınırları içerisinde bulunan Çandarlı Mahallesi'ndeki 2 adet parsel için plan değişikliği önerisi tartışmaları yer aldı. 

Daha önce Dikili'nin Kabakum ve Salihleraltı civarında tarım alanlarının imara açılmak istenmesi ve plan değişiklikleri de tartışmalara neden olmuştu.

ÇANDARLI'NIN 'PLAN DEĞİŞİKLİĞİ' ÖNERİSİ TARTIŞMA YARATTI

İzmir Kuzey Bölgesi 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planında "Tarım Alanı" olarak belirlenen bölgede olan; Dikili'nin Çandarlı Mahallesi'nde yer alan 2 adet parselin bulunduğu alanın, İzmir Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Kararları doğrultusunda "Ticaret-Turizm-Konut Alanı" olarak düzenlenmesine yönelik hazırlanan 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği önerisi meclis gündemine geldi. İlgili madde İmar ve Bayındırlık – Tarım, Orman ve Hayvancılık ve Esnaf ve Meslek Odaları Komisyonlarından AK Partili Meclis üyelerinin 'kabul' oyuna karşın CHP'li üyelerin 'ret' oyu sonrası oy çokluğu ile reddedildi.

Gündem maddesi ile ilgili söz alan ve planlama yapılmasının önemini vurgulayan AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, "Bu kentin tek sorunu tarım değil. Bu kentin yüzde 80'inin yaşama hakkını yavaşlatmaya kimsenin hakkı yoktur. Biz eko turizm için proje üretilmesine karşı değiliz. Ancak öncelik sırasına karşıyız. Bu kentin öncelikli sorunlarının arka planlara atılmasına karşıyız. İmar ve Şehircilik dairesi bu konuda büyük bir mesai harcadı. 1 yıldır yalnızca eko tarım ile yatıp kalkıyor. Lütfen... Başkanımızdan rica ediyoruz, planlarımızı yapalım ve kentin önünü açalım" diye konuştu.

Boztepe'nin eleştirilere yanıt veren CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, "Oy çokluğu ile geçen konu 6 ay öncesinde de meclis gündemine gelmiş ve komisyon reddetmiş. Hiçbir değişiklik yapılmadan yine meclis gündemine getiriliyor. Oy çokluğu ile reddedilmesi çok normal. Hüsnü Bey İzmir'deki imar sorunlarını dile getirdi... Dikili'deki alan da 1/25000'lik planlarda tarım alanı. Bununla ilgili konuta açılmaması ile ilgili İBB dava açmıştı ve bilirkişi raporu İBB'nin eline geldi. Bu nedenle önergenin kabul edilmesi mümkün değildir. Biz hep diyoruz; yerelden yönetim gerekli. Merkezi idarenin yerelin görüşüne değer vermesi ve ona göre hareket etmesi gerekir. Ancak merkezi hükümet Ankara'dan bakarak planlama yapmış" dedi.

Konuyla ilgili söz alan AK Partili Dikili Meclis Üyesi Semih Yalın’dan ise “Çandarlı Belediyesi kapanmadan önce burada 1/25 binlik planı vardı. Buna göre de binlik planlar yapılıyordu. Eski planlara göre hareket edilese aslında sıkıntı olmayacak. Çünkü burada bir uygulama yapılmış ve arsaya dönmüş burası... Burada mal sahipleri arsalarını konuta çevirmek istiyor. Bu anlamda eski 25 binliğin tesğitine göre bir karar alınmsa ve şuanki ret kararı ertelense olmaz mı?” açıklaması geldi. 

Söz alan CHP'li Grup Başkanvekili Murat Aydın ise konuyla ilgili yöneltilen eleştirilere; "Biz bu önergeyi 6 ay önce reddettik. Sözün özü şu; 1/100.000 ve 1/25.000'lik planların tartışmasını hep yapıyoruz. Gerekliliği tartışabiliriz. Ama 1/25.000'i 1/100.000'lik planlara uydurun demek olmaz" ifadelerini kullandı.

Tartışmalar sonrası oylaması yapılan ilgili gündem maddesi, komisyonlardan geldiği şekli ile mecliste de reddedildi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.