Ajans Bakırçay

Dikili, Bahriye Üçok'ta asfalt isyanı!

GÜNDEM

Dikili Bahriye Üçok Caddesi sakinleri, bir yıl önce istemedikleri halde asfaltlanan yollarda yaşanan kazalara ilişkin basın açıklaması yaptılar.

Dikili’nin Cumhuriyet Mahallesi’ndeki Bahriye Üçok Caddesi sakinleri, bir yıl önce istemedikleri halde asfaltlanan yollarda yaşanan kazalara ilişkin basın açıklaması yaptılar. Biran önce kaldırım ve geçit yapılmasını istediler.

Yapılan basın açıklamasına Dikili Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri de destek verdi. Grup tarafından “Cadde mi? Çevre yolu mu?”, “Bahriye Üçok Caddesi tehlike altında”, “Meskûn mahal mi? Otoban mı?”, “Kaza geliyorum diyor”, “Göz göre göre ölmek istemiyoruz” yazılı dövizler açıldı. “Asfaltta ölüm, nedir bu zulüm” ve “Asfaltta ölmek istemiyoruz” sloganları atıldı.

Bir yıl önce asfalt yerine kilit parke taş yapılmasını istediklerini, ancak sözlerinin dinlenmediğini anlatan mahalle sakinleri, basın açıklaması sırasında gelen belediye çalışanlarına tepki gösterdiler.

 “GÖZ GÖRE GÖRE ÖLMEK İSTEMİYORUZ”

Yapılan basın açıklamasında ise; “Trafik kazası nedeniyle yaralanmak, göz göre göre geliyorum diyen kazalarda ölmek istemiyoruz. Evlerimizin arasından geçen caddeye yaya kaldırımı istiyoruz. Hız sınırını geçen araçların hızını kesecek her türlü tedbirin alınmasını istiyoruz” denildi.

“BİR YIL ÖNCE UYARMIŞTIK”

26 Haziran 2020 tarihinde 87 mahalle sakini tarafından verilen dilekçenin hatırlatıldığı basın açıklamasında ayrıca; “Bu dilekçede parke taşla kaplı olan caddemizin asfaltlanması halinde ortaya çıkabilecek sakıncaları dört madde halinde sıralamıştık. Üçüncü madde aynen şöyleydi; Mahalle içindeki caddenin asfaltlanması halinde trafikteki hız artacak, kamu düzenini bozacak, canlıların yaşam hakkını tehdit edecektir. Mahalle halkının olabilecekleri öngören tüm itirazlarına rağmen, sosyal demokrat belediyecilik uygulamalarının çok uzağında nedenini anlayamadığımız bir ısrarla asfalt dökülmüştür. Kod fark gözetilmeden yapılan asfalt yayaların yürüyeceği bölümün yolun aşağısında kalmasına neden olmuş bu bir yıllık süre içerisinde yaya kaldırımı yapılmamıştır”

“ÖLÜM KORKUSU VE ENDİŞEYLE YAŞIYORUZ”

“Bu bir yıl süresi içerisinde UKOME, CİMER, İZBETON, Emniyet Müdürlüğü, Dikili Belediyesi'nin ilgili bütün birimlerine ayrı ayrı defalarca bireysel dilekçelerimizi verdik. Artık dilekçe yazmaktan usandık. 'Trafik sesinden rahatsız oluyoruz' şikâyetlerinin çok ötesinde; ölüm korkusuyla endişe içerisinde yaşadığımızı duyurmak istiyoruz. Özellikle büyük araçların tırların çok hızlı geldiğini, yavaşlamadığını, meskûn mahaldeki caddenin deyim yerindeyse ‘çevre yoluna’ adeta ‘otobana’ döndüğünü duyurmak istiyoruz. Gecenin bir yarısında freni patlamış bir kamyonun ya da hız denemesi yapan motorların evimize girme riski ile karşı karşıyayız”

“İLLA BİRİSİNİN ÖLMESİ Mİ LAZIM”

“Çocuk parkının olduğu alanda hız kesme sağlayan tedbirlerin alınmamış olması nasıl bir ihmalkârlık, nasıl bir vurdumduymazlıktır? Çocuklarımızın torunlarımızın sokak hayvanlarının her an Ölümle yüz yüze geldiğini duyurmak istiyoruz. ‘Öncelik hayatın’ anlayışına uygun davranmak için, yetkililerin sorumluluklarını uygulamaları için illa birinin ölmesi mi lazım? Güvende yürüyeceğimiz kaldırım istiyoruz. Hızı kesecek tedbirler alınmasını, yükseltilmiş yaya geçidi yapılmasını istiyoruz. Aksi takdirde oluşacak bireysel ve kamusal zararların sorumlusu siz olacaksınız. Bu sorumlulukların hesabını demokratik ve hukuki platformlarda sormakta bizim görevimiz olacaktır” sözlerine yer verildi.

AKLINIZ NEREDEYDİ?

Basın açıklamasına gelen belediye yetkilileri ise vatandaşlara projelerini göstermeye kalkınca kısa süreli sözlü gerginlik yaşandı. Vatandaşlar; “Şov yapmayın, bunca zaman aklınız neredeydi? İlla ki insanlarımız mı ölecekti? Gençlerimiz mi ölecekti? Gelmişsiniz burada şov yapıyorsunuz” diyerek tepki gösterdiler.

“BİZİ MUHALEFETİN SÖZCÜSÜ OLMAKLA İTHAM ETTİ”

Mahalle sakini Serap Acar; “Cumhuriyet mahallesinde ne yazık ki yakın zamanda yaşanan bir olayda gençlerimizi kaybettik. Burada da aynı şeyler söz konusu olabilir. Tam bir yıl önce buraları asfalt yapmayın diye dilekçe verdik. Belediye başkanı ile defalarca görüşme yaptık. Bütün bu başımıza gelecek olanları o dilekçede anlattık. Sözlü görüşmelerimizde oldu. O dönemde belediye başkanı dilekçe veren mahalle sakinlerine; ‘sizi bana muhalif olanlar tarafından gönderilmiş kişilersiniz’ dedi. Bunu 15 kişinin içerisinde bize söyledi. Hâlbuki her birimiz bu mahallede oturan sakinleriz. Asfalt konusundaki inadın nedenini hala anlayabilmiş değiliz. Dikili’de olan bitene baktığımızda yavaş yavaş çözmeye başladık. Ama öncelikle çözüm istiyoruz” dedi.

Tekin Tanrıverdi ise; “Halkın talebini dinlemeyen bir belediyecilik anlayışına; sosyal belediyecilik anlayışı denemez. Burada ki halkın hepsi toplanmış, dilekçe vermiş. Bu dilekçelerin doğrultusunda hareket etmesi gereken yetkililer, halkın benimsemediği işlere imza atmışlar. Amaçlarını anlamak mümkün değil” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.