Ajans Bakırçay

CHP Bergama ve Kınık, İstanbul Sözleşmesi için dava açtı!

GÜNDEM

CHP Bergama ve Kınık İlçe Başkanlıkları, İstanbul Sözleşmesi'nden cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle çıkılması işleminin iptali istemiyle dava açtı.

CHP Bergama ve Kınık, İzmir İl Başkanlığı ile eş zamanlı olarak İstanbul Sözleşmesi'nden cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle çıkılması işleminin iptali istemiyle dava açtı.

Bergama Adliyesi önünde CHP Bergama İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz tarafından yapılan açıklamada; “İzmir İl Başkanlığı ile birlikte eş zamanlı olarak, Danıştay da görüşülmesi istemiyle, cumhurbaşkanlığı kararnamesinin iptali için, Kınık İlçe başkanımızla birlikte dava dilekçelerimizi sunduk. Tek taraflı bir iradeyle ve gece yarısı operasyonuyla ve tarikatların, kadın düşmanlarının isteğiyle anayasaya aykırı bir şekilde sözleşmeden çıkılmasını kabul etmiyoruz. Kadınlarımızla birlikte mücadelemize devam edeceğiz” denildi.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YAŞATIR

Kınık İlçe Başkanı Ahmet Kanat ise; “Uluslararası büyük ve güçlü ülkelerin kabul ettiği anlaşma, ülkemiz tarafından da kabul edilmişti. Muasır medeniyet seviyesine çıkacağız derken, tek adamın kararıyla sözleşmeden ayrılmak kabul edilebilir değil. Bu konuda hukuki olarak üzerimize düşeni yapacağız” dedi.

CHP Bergama Kadın Kolları Başkanı Figen Günal ise; “Kadın kolları olarak bizler yaşam hakkımızı her zaman savunacağız. Hukuki olarak haklarımızı arayacağız. İstanbul Sözleşmesi yaşatır” sözlerine yer verdi.

YÜRÜTMENİN DURDURULMASI VE İPTALİ İSTENDİ

CHP’li başkanların mahkemeye verdiği dava dilekçesi toplamda 10 sayfadan oluşurken, dilekçenin sonuç bölümünde şu ifadeler yer aldı:

19.03.2021 tarih ve 3718 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının; ÖNCELİKLE YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASINA, Yok hükmünde olduğunun tespitiyle İPTALİNE, Sayın Başkanlığınızın yoklukla ilgili iddiamızı kabul etmemesi halinde işlemin Anayasanın 104. maddesine aykırı olması nedeniyle İPTALİNE, Dava konusu kararın dayanağı olan 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3. maddesinin birinci fıkrasında yer alan ve üçüncü fıkrasında yer alan “milletlerarası andlaşmaların uygulama alanının değiştiğini tespit etme, bunların hükümlerinin uygulanmasını durdurma ve bunları sona erdirme” ve üçüncü fıkrasında yer alan “uygulanmasının durdurulduğu ve sona erdiği tarihler; Cumhurbaşkanı kararı ile tespit olunarak Resmî Gazete’de yayımlanır” ibarelerinin Anayasaya aykırılığı nedeniyle Anayasa Mahkemesine itiraz yoluna başvurulmasına, karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.