Ajans Bakırçay

"Bu ceza tüm gazetecilere yapılmış ağır bir hakarettir"

GÜNDEM

Bu ceza Uğur Dündar'ın şahsında mesleğimize ve tüm gazetecilere yapılmış ağır bir hakarettir.

Sözcü yazarı duayen gazeteci Uğur Dündar, yazdığı bir köşe yazısında Binali Yıldırım’a “hakaret” ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada, 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Gazeteciliğin yargılanmasından daha enteresan olanı ise Mahkemenin Dündar’a verilen cezayı 5 ay 25 gün süreyle haftada en az 2 saat kitap okumaya çevirmesi oldu.

Hayatı boyunca birçok kitaba imza atan Dündar, kitap okumakla cezalandırılmasına İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nden bir açıklama yapıldı.

Yapılan açıklamada;

“Bu ceza hepimize,

Yaşamını gazeteciliğe adamış, yazdığı onlarca kitap yüz binler satmış, mesleğimizin duayenlerinden Uğur Dündar'a verilen 'kitap okuma' cezası, demokrasi ve yargının traji-komik durumunu göstermesi açısından üzücü bir örnektir.

Bu ceza Uğur Dündar'ın şahsında mesleğimize ve tüm gazetecilere yapılmış ağır bir hakarettir.

Ülkemiz demokrasi ve yargı anlayışının geldiği durumu göstermesi açısından, yargı reformunun gündeme geldiği, ifade ve haber alma özgürlüklerinin kapsamının genişletilmesi gerektiği konuşulurken verilen bu akıl almaz, vicdan dışı kararı basın özgürlüğüne indirilen yeni bir darbe olarak nitelendiriyoruz.

Evrensel hukuk kurallarını ve anayasal güvenceleri göz ardı ederek, siyasi iktidarın sopası konumuna gelen yargı kararlarını endişeyle izliyoruz. Bu kararlar ceza vermenin ötesinde mesleğimize hakaret ve aşağılama noktasına ulaşmıştır.

Mesleğin onurunu her zaman önde tutan meslektaşımız Uğur Dündar'ın yaşam öyküsü bizler için örnek olacaktır.

Bizler şeref ve haysiyeti değerli meslektaşlarımızın yaşamlarından öğrendik.

Şikâyet edenlere ve karar verenlere tavsiyemiz; bu kitapları önce siz okuyun” denildi.

DÜNDAR TEŞEKKÜR ETTİ

İzmir Gazeteciler Cemiyeti tarafından yapılan açıklama sonrasında sosyal medya hesabı Twitter’dan bir mesaj yayınlayan Uğur Dündar ise; “Diğer meslek kuruluşları susarken mağdur meslektaşlarının yanında cesaretle durmayı vazgeçilmez bir ilke ve görev olarak benimseyen tek cemiyet olan İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin değerli Başkan ve Yönetim Kurulu Üyeleri'ne sonsuz teşekkürlerimle...” ifadelerini kullandı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.