Ajans Bakırçay

Bergama stat esnafı; "Hukuk hiçe sayıldı"

GÜNDEM

Millet Bahçesi yapılacağı gerekçesi ile tek katlı stat dükkânlarını daha önce depreme dayanıksız diyerek ‘riskli yapı’ olarak gösteren ve elektriklerini kesen belediye yönetimine stat esnafı basın açıklaması düzenleyerek tepki gösterdi.

Bergama Belediyesi’nin AKP’li yönetimi, tahliye etmek istediği stat esnafının elektriğini, süreci devam eden yargı kararlarını beklemeden kış ortasında kestirdi.

Millet Bahçesi yapılacağı gerekçesi ile tek katlı stat dükkânlarını daha önce depreme dayanıksız diyerek ‘riskli yapı’ olarak gösteren ve elektriklerini kesen belediye yönetimine stat esnafı basın açıklaması düzenleyerek tepki gösterdi.

DEVAM EDEN YARGI SÜRECİNİ BEKLEMEDİ

86 esnaf ve yaklaşık 300 çalışan, açlığa mahkûm edilmek istemediklerini belirterek, hak arayışına başlamış ve yargıya da başvurmuştu. İzmir İdare Mahkemeleri, dört ayrı yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Devam eden yargı ve ay sonunda yapılacak keşif kararına karşın Belediye Başkanı Hakan Koştu geçen hafta zabıta ekibini esnafa yollayarak, dükkânları boşaltmaları için sözlü tebligat yaptırmış, aksi halde su ve elektriğin kesileceği uyarısında bulunmuştu. Esnaf ve hukukçular tüm bu uygulamaların hukuka aykırı olduğunu belirtmişti.

HUKUK HİÇE SAYILDI

Bu yaşananların ardından morali bozulan ve dükkanındaki ürünü elektrik kesintisi yüzünden risk altına giren esnaf toplantı düzenleyerek, basın açıklaması yapmaya karar verdi. 

Cumhuriyet Meydanı’nda esnafı temsilen Av.Neşe Çokmert tarafından yapılan açıklamada; İzmir İdare Mahkemeleri’nin dört tane yürütmeyi durdurma kararına rağmen, hukuka aykırı şekilde, kanuna karşı hile yoluyla geliştirdikleri; stat dükkânlarının ‘riskli yapı’ olduğuna ilişkin raporla elektriklerinin kesildiği belirtildi.

Çokmert; “Bugün yüz küsur dükkânın elektriğini kestiler. Bunlara karşı bizim hukuki müracaatlarımız olacak. Bu hukuka aykırı elektrik kesme işlemlerinden dolayı şirketle ilgili de hukuki girişimlerimiz olacak. Bu mücadelemizde, yapılan işlemlerin külliyen hukuka aykırı olduğu ve ‘ben yaptım oldu’ mantığı ile hukuku hiçe sayarak, ‘hukuk arkadan gelir’ mantığıyla 100 esnafı bu kış ve ekonomik ortamda mağdur edildiğini tüm Türkiye’ye duyurmak istiyoruz. Biz sonuna kadar direneceğiz. Karşımıza devlet gücüyle çıkan, devletin gücünü kötüye kullanan bir belediye başkanı ile mücadelemizde halkın da desteğini almak istiyoruz. Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu, hukukun uygulanacağını göstermek istiyoruz. Siyasetçilerimizden destek bekliyoruz. Basının sesimizi her yere duyurmasını istiyoruz. Çünkü bu yaşananlar; baştan beri gelişen hukuki sürecin yerel idare ve bakanlık tarafından tanınmayarak, insanların zorla tahliye edilmeye çalışılmasıdır. Biz bunu her yerde anlatacağız. Sayın Cumhurbaşkanı’na, bakanlığın ve belediye başkanının bu eylemlerini durdurması için ulaşmak istiyoruz” dedi.

Esnaf tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan basın açıklamasına CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, CHP Bergama İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz ve İYİ Parti Bergama İlçe Başkanı Nuri Çiftçi de destek verdi. 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.