Ajans Bakırçay

Bergama: "Sivas Madımak katliamını affetmiyoruz"

GÜNDEM

Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te, gerici kalkışma sonucu Madımak Oteli’nde yakılarak katledilen 33 aydın ve sanatçı ile 2 otel görevlisi, katliamın 28’inci yılında anılıyor.

Bergama Demokrasi Platformu, gerici kalkışma sonucu Madımak Oteli’nde yakılarak katledilen 33 aydın ve sanatçı ile 2 otel görevlisinin hayatını kaybettiği; Sivas katliamının 28’nci yıldönümünde basın açıklaması yayınladı.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Bergama Şubesi üyeleri ise Sivas'ta düzenlenen anma etkinliklerine katıldı.

HEDEF GÖSTERDİLER

Bergama Demokrasi Platformu tarafından yapılan açıklamada; "Bundan tam 28 yıl önce Pirimiz Pir Sultan Abdal’ı anma etkinlikleri kapsamında Sivas’a giden yüzlerce canımızdan 33' canımız gerici ve katil bir sürü tarafından vahşice katledildiler. Bu katliam, devlet güçlerinin göz yummaları ve ötesinde yönlendirmeleriyle, son derece planlı ve organize bir çalışmanın sonucunda gerçekleştirildi. Katliamın öncesinde gerici ve şeriatçı örgütler haftalarca nefret ve düşmanlık içeren bildiriler dağıtıp 'kıyam' çağrılarıyla Sivas’a gelecek olan aydınlarımızı ve canlarımızı hedef gösterdiler"

KATLİAMI BARBARCA GERÇEKLEŞTİRDİLER

"Katliamın yaşandığı gün devlet yetkilileri şeriatçı güruhun toplanmasını ve kalabalıklaşmasını saatlerce seyrettiler. Bu insanlık düşmanı katiller kan ve intikam sloganlarıyla katliam için harekete geçerlerken hiçbir devlet gücü onlara değil müdahale etmek, herhangi bir hamlede dahi bulunmadı. Bu katiller planlı bir şekilde teşvik edilip yönlendirildiler. Katliamcı güruh önce etkinliğin yapıldığı Kültür Merkezine saldırdı. Ancak orada bulunan canların direnişiyle püskürtüldüler. Şeriatçı-yobaz katil sürüsü nefret saçarak, sloganlar ve tekbirler eşliğinde otele yönelip güvenlik güçlerinin gözleri önünde bu barbarca katliamı gerçekleştirdiler"

"Ankara gar katliamından, Suruç katliamına, Diyarbakır'dan Antep'e kadar sayısını dahi unuttuğumuz katliamları yaşadık, gördük. Milyonlarca insanı açlığa ve yoksulluğa mahkum eden bu iktidar Covid 19 pandemisini bahane ederek, insanların özel yaşam alanlarını kısıtlamıştır. Ülkede onbinlerce esnaf iflas etmişken, insanlar intihar ederken Akp'nin derdi canlı müzik yasaklamaktır. AKP nefreti ve kini, ötekileştirici ve inkarcı söylemleri yaşamın her alanında sürdürmektedir. Bu gün çok daha net görüyoruz ki o gün Madımak otelini kuşatan zihniyet, mafyalaşarak ülkeyi kuşatmış durumdadır. Bu nefret ve ötekileştirici söylemlerin bir sonucu olarak HDP İzmir il örgütüne yapılan saldırı sonucuna Deniz Poyraz katledilmiştir. Yine AKP iktidarı kadının özgürleşmesine karşı açık ve aleni bir tavır içindedir. Buna verilecek en somut ve belirgin örneklerden biri de, kamuoyunda 'İstanbul sözleşmesi' olarak bilinen 'Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi' olan sözleşmeden çekildi. Bu, zaten hayatın bir çok alanında şiddete maruz kalan kadınların daha da savunmasız kalmaları anlamına geliyor"

ONLARIN YOLUNU ASLA TERK ETMEYECEĞİZ

"Ama biz Aleviler, biz Demokratlar, biz Laikler, biz Devrimciler, biz yurtseverler asla karanlığa teslim olmayacağız. Şah Kalender'den Koray Kaya'ya Pir Sultan Abdal'dan Hasret Gültekin'e uzanan bu onurlu tarih bizimdir. Ve asla onların yolunu terk etmeyeceğiz. Sivas'ın ışığını söndürmeyeceğiz" ifadelerine yer verildi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Bergama Şubesi üyeleri ise Sivas'ta düzenlenen anma etkinliklerine katıldı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.