Ajans Bakırçay

"Bergama'da Millet’in bahçesi Kozak Yaylası'dır"

GÜNDEM

Bergama Demokrasi Platformu tarafından "Bergama'da Millet Bahçesi Tuzağına Hayır!" başlığı altında basın açıklaması yapıldı.

Bergama Demokrasi Platformu, Bergama'nın AKP'li belediye yönetimi tarafından yapılması planlanan millet bahçesi projesine basın açıklamasıyla tepki gösterdi. 

Bergama Hükümet Konağı önünde yapılan basın açıklamasında "Pandemi koşullarında önceliğiniz millet bahçesi mi olmalıydı?" sorusu soruldu.

Açıklamada; "Elbette ki yoksulluktan işsizlikten çaresiz durumda olan insanımız öncelikli olmalıydı, aklın yolu bu ancak merkezi hükümetten bir şeyler kapma telaşında olan AKP’li belediyelere, Bergama Belediyesi de katıldı. 278 millet bahçesinin yatırım değerinin 16 milyar lira olduğunu açıklandı. Bu tutar, aralarında Çevre, İçişleri, Enerji dahil olmak üzere 7 bakanlığın 2021 yılı bütçesinden büyük. Diğer taraftan IMF, ülkelerin GSYH’lerine göre pandemi destek ve harcamalarının oranlarına ilişkin rapor yayımladı. Türkiye, yüzde 1,9 oran ile yurttaşına en az yardımı yapan ülkeler arasında yerini aldı. Bu pandemi koşullarında 3 milyar 378 milyona millet bahçeleri değil,1 milyar 154 milyona Aliağa Bergama metrosunu ve Bergama çevre yolunu tamamlayın, yüzlerce işsizimize iş olanağı yaratacak yatırımlara imza atın."

"Millet’in Bahçesi Kozak Yaylasıdır"

"Bir taraftan Bergama Belediyesi’ni çevre davalarından çekerek Kozak yaylasını madencilere peşkeş çekeceksiniz diğer taraftan 'halkı doğayla buluşturacağım' diyeceksiniz. Kamuoyunda bozulan imajınızı şimdi millet bahçesiyle mi telafi edeceksiniz. Kozak yaylasına kıydınız bari stadyum alanına kıymayın, açılacak mimari bir yarışmayla bu kentin tarihi kültürel dokusuna uygun bir projeyle yerel paydaşların da katkısıyla Bergamalının projesini hayata geçirelim. Her yerde uygulanan şablon bir projenin dayatılması bu kente ihanettir. Bu şablon projeyi bu özel kente giydirmeyin dar gelir, bu kente kıymayın, Bergama kendi kaynaklarıyla bu işin altından kalkar yeter ki 'söz, yetki ve karar' Bergama halkına verilsin. TOKİ üzerinde yandaş müteahhitlerin önünü açalım derken kentlerimizin önünü kapatmayın"

Bergama Halkı ve Belediyesi bu projenin neresinde?

“Kent hakkı talebi belki de dünyanın en meşru taleplerinden biri. İnsanın yaşadığı mahallenin, kentin nasıl şekilleneceği konusunda söz hakkı olmasından ya da bunu talep etmesinden, mahallesini, kentini sahiplenmesinden daha doğal ne olabilir? Katılımcılığa, çoğulculuğa yer vermeden tepeden inme biçimde tasarlayıp yaşama geçirilmeye kalkılması kabul edilemez. Yerel yönetimlerden uzak tutularak, TOKİ'nin, valiliklerin yönetim ve denetimine verilmişlerdir. Planlamasını Bakanlığın, yapımını TOKİ'nin gerçekleştirdiği bu projelerin yer seçiminden tasarımına kadar hiçbir aşamasında yerel yönetimlerin, kentleşme, imar, çevre ile ilgili meslek örgütlerinin, sivil toplum kuruluşlarının ve yöre halkının görüş ve önerileri dikkate alınmış değildir. Özellikle belediyelerin dışlanmasının ileride bu yerlerin yönetiminde önemli sorunlar çıkaracaktır. Ayrıca stadyum ve çevresinde bulunan ticari birimler yer arayışına girecektir. (Bergama millet bahçesi, nazım imar planı açıklama raporu sy.18)"

KENT SUÇU İŞLENMEKTEDİR

"TOKİ, günlerdir projede stadyum esnafına yer verileceğini dillendiren Bergama belediye başkanını dikkate almadığı gibi az sayıda yapılacak dükkânlar da muhtemelen ihaleye çıkarılarak yüksek kira ücretleriyle sahiplerini bulacak. Esnafı stadyumun güneyinde ki Fuat Olugan parkına yapılacak 5 katlı ticari yapıyla müze karşısında ki petek dükkânlarına yapılacak 5 katlı ticari yapıya aktarılması söz konusudur. Tabi ki bu iki alanda yeşil alandan çıkarılıp imara açılarak kent suçu işlenmektedir. TOKİ bugün stadyuma 'millet bahçesi' yapacak, yarın gökdelen dikmeyeceğinin garantisi var mı?"

"Bergama’nın en az 50 yılına damgasını vuracak bu büyük projede Bergamalının ve seçilmiş yerel yöneticilerin iradesini dikkate almayan bir dayatma söz konusu. Yerel yönetimlerin, gönüllü örgütlerin, yöre halkının dışlandığı bu projenin kısa bir süre sonra yaşamsal sorunlarla baş başa kalacaktır. İleride bu yeşil alanlar da betonlaşma tehdidi altına girecektir Üzerlerinde korumayı sağlayacak sıkı yasal, yönetsel önlemler alınmadığı sürece buraların da girişimde bulunmak, bina dikmek umuduyla bekleyenlerin müdahalesine uğraması kaçınılmaz olacaktır.”

Petek dükkanları neden projeye dahil edildi?

"AKP’li Bergama Belediyesi neredeyse tüm Bergama’yı “millet bahçesi” projesine dahil etme noktasına getirmiştir. Hazır el atmışken alkollü mekanları da nasıl ortadan nasıl kaldırırız çabası sonuç verdiği görülüyor. Güzellik Ilıca’sından sonra ikinci kez Bergamalının 'yaşam tarzına' müdahale yaşanacaktır, bu kabul edilemez. Turizmden beklentisi olan kentimizde petek dükkanları düzenlenerek yaşatılmalıdır."

"Kültür merkezi ile uyumlu bir proje olmalı UNESCO Kültür Miras listesinde ki Bergama’ya ihanet edilmemeli"

"Pandemi de normalleşme sürecine girdikten sonra stadyum 'nitelikli yeşil alan' ile buluşmalıdır. Bu pandemi koşullarında geçim sıkıntısı çeken esnafın durumu da dikkate alınarak davranılmalı yangından mal kaçırırcasına yapılacak proje halk tarafından benimsenmediği sürece uzun yıllar yaşama şansı olmayacaktır. Tuzaklardan arındırılmış 'nitelikli yeşil alanların' kentimize kazandırılmasını istiyoruz" sözlerine yer verildi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.