Ajans Bakırçay

Bergama'da meradaki sudan içen keçiler birer birer öldü!

GÜNDEM

Bergama'da Armağanlar Köyü civarında mera yakınlarındaki sudan içen 9 keçi yaklaşık 10 dakika sonra öldü. Yaşanan durum üzerine diğer keçilere zehirlenmeye karşı ilaç enjekte edildi. Ancak ilaç enjekte edilen keçilerden biri daha kurtarılamadı.

Bergama'da Armağanlar Köyü civarındaki bir merada keçi sürüsünü otlatmak için çıkan bir çoban, keçilerin meradaki sudan içmelerinin ardından tek tek düşmeye başladıklarını fark etti.

Sudan içen 10 keçi yaklaşık 10 dakika sonra öldü. Yaşanan durum üzerine diğer keçilere zehirlenmeye karşı ilaç enjekte edildi. Ancak ilaç enjekte edilen keçilerden biri daha kurtarılamadı. Olay sonrası bölgeye İlçe Tarım Müdürlüğü ve Jandarma ekipleri geldi. Sudan örnek alan Jandarma Olay Yeri İnceleme ekipleri, ölen keçilerden birine de incelemek üzere el koydu.

MERA YAKININDAKİ TESİS Mİ NEDEN OLDU?

Öte yandan yaşanan ölümler ile ilgili mera yakınlarında bulunan, İzmir Büyükşehir katı atık bertaraf tesisinin neden olabileceği iddia edildi.

Konuyla ilgili konuşan sürü sahibi Özkan Çam, “Bu tesis açılalı 1 ay olmadı. Açıldıktan sonra 1 km mesafeye kanalizasyon borusu gibi bir boru döşeyip orman arazisine suyu salmışlar. Oradan su içen sürüden 9 hayvanımız öldü” dedi” dedi.

BÜYÜKŞEHİR'DEN AÇIKLAMA

Olayın katı atık tesisinden sızan sudan meydana gelebileceği yönündeki iddialar üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada şu görüşlere yer verdi:

“Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’nde evsel atıkların depolanması sonucu oluşan sızıntı sularını çevreye zarar vermeden doğayla uyumlu bir şekilde arıtmak için 80 milyon liralık yatırımla ileri biyolojik atık su arıtma tesisi kurulmuştur. Türkiye’ye örnek çevre projelerinden biri olan ve 1 Nisan 2024 tarihinden itibaren faaliyet gösteren tesisimizde modern teknolojisi ile günde 310 metreküp kapasite ile ileri biyolojik arıtma yapılmaktadır. Sızıntı suları hava, toprak, su ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde arıtılmaktadır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı mevzuatına göre çalışan ve il müdürlüğü tarafından da denetlenen tesisimiz yüzde 95 arıtma verimine göre tasarlanmasına rağmen yüzde 99.6 arıtma verimi ile çalışmaktadır. 17 Nisan’da yapılan son analizler de bunu göstermektedir. Yönetmeliklere göre litrede en fazla 500 miligram olması gereken kimyasal oksijen ihtiyacı 74, litrede 200 miligram sınırında olması gereken askıda katı madde 3.5, litrede 1 miligram üst sınırı olan siyanür 0.02’den düşük yani cihazların tespit edebileceği en küçük limit olarak ölçülmüştür. Tesisimizde canlı hayatını tehlikeye sokacak ve böyle bir olaya sebebiyet verecek toksik bir maddenin deşarjı söz konusu değildir. Jandarma ekipleri dereden, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tesisimizin çıkışından su numunesi almıştır. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri de ölen keçilerle ilgili inceleme başlatmıştır. Keçilerin hızlı bir şekilde telef olması ancak zehirli ot veya yoğun kimyasal etkileşim sonucu olabilmektedir. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak konunun takipçisi olmayı sürdüreceğiz.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.